TEŠKA SITUACIJA ZA PODUZETNIKE

Apel frizera: 'Računi za struju su tri puta veći. Ako Vlada ne reagira, 100.000 ljudi bi moglo ostati bez posla'

06.06.2022 u 22:43

Bionic
Reading

Porasle su cijene goriva, nafte, a sada i struje, što će najviše osjetiti poduzetnici u Hrvatskoj čiji računi za struju obaraju rekorde; u frizerskom salonu iznos na računu skočio je sa 700 na 2000 kuna

Vlasnica zagrebačkog frizerskog salona Evelin Benković mislila je da je riječ o zaostacima, iako redovito plaća sve račune, a kao i ostali kolege, bila je u šoku vidjevši ogromne troškove, otkrila je u razgovoru za RTL.

Problem je i što neće svi moći podmiriti visoke račune.

'Imamo jedan primjer kozmetičkog salona koji je do sada imao račun za struju 3000 kuna. Ovih dana došao je novi račun na 9000 kuna, dakle povećanje za 300 posto. To je stvarno neprihvatljivo. Neki će morati staviti ključ u bravu, neki će morati otpuštati radnike, jer jednostavno nemaju više prostora gdje i kako bi dalje mogli nastaviti s ovako visokim računima za struju, ovako dalje ne ide', kaže Branka Prišlić, glavna tajnica Udruge Glas poduzetnika.

'Svi smo mi računali da će Vlada poduzeti neke određene mjere i spriječiti da se dogodi ovo što nas je sad dočekao. Plin, struja, voda – sve je otišlo gore, struja tri puta veća, ne znam što reći', rekla je Evelin Benković.

Poduzetnici smatraju da onaj tko troši više struje treba imati i povoljniju cijenu na tržištu, što u Hrvatskoj nije slučaj. Tarifa za poduzetnike u odnosu na građane u samom je startu tri puta veća.

'Tražit ćemo da se ujednači cijena struje, ne može biti cijena razlike kilovata za domaćinstvo kunu, a da je za poduzetnike tri kune. Nema objašnjenja za to', rekao je za RTL Milan Kuzet, ugostitelj iz Rijeke.

Poduzetnici kažu da rješenja postoje, no da za to treba političke volje. Nadležni tvrde da prate situaciju i da su sve opcije na stolu.

'Razmišljamo, analiziramo i pratimo i reagirat ćemo da u ovoj teškoj situaciji vlada bude potpora svima onima kojima treba biti potpora kao što je bila i do sada', rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

No ako to ne bude vrijeme, bez posla bi, tvrde poduzetnici, moglo ostati najmanje 100.000 ljudi.