CRNA STATISTIKA

Anketna nezaposlenost skočila na 16,4 posto

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.07.2012 12:48
  • Objavljeno 26.07.2012 u 12:33
nezaposlenost

nezaposlenost

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Stopa anketne nezaposlenosti u Hrvatskoj je u prvom tromjesečju ove godine iznosila 16,4 posto, što je za 2,1 postotni bod veća stopa nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje podaci Ankete o radnoj snazi koju je objavio Državni zavod za statistiku

U odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine stopa anketne nezaposlenosti je veća za 2,5 postotnih bodova

Prema Anketi o radnoj snazi, koja se temelji na metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO), u prvom je tromjesečju ove godine u Hrvatskoj bilo 273 tisuće nezaposlenih, što je 27 tisuća više nego u prvom tromjesečju lani, a 35 tisuća više nego u četvrtom tromjesečju 2011.

Broj i stopa nezaposlenih prema Anketi o radnoj snazi bitno se razlikuju od administrativnih izvora.

Po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), u prvom tromjesečju ove godine u evidenciji Zavoda je bilo 339 tisuća nezaposlenih. Tako je i stopa nezaposlenosti prema podacima administrativnih evidencija od 19,9 posto bitno veća od stope anketne nezaposlenosti koja iznosi 16,4 posto.

U tom razdoblju prosječan broj nezaposlenih prema Anketi manji je za 66 tisuća od podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Usporedba podataka također pokazuje da je, od ukupno 273 tisuće nezaposlenih prema Anketi, njih 236 tisuća ili 86,3 posto bilo prijavljeno službi za zapošljavanje, dok ostalih 13,7 posto nije bilo zainteresirano za prijavu službi za zapošljavanje.

Istodobno pak, od ukupno 339 tisuća registriranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, njih 103 tisuće ili 30,4 posto ne zadovoljava međunarodne kriterije nezaposlenosti

Podaci iz Ankete o radnoj snazi pokazuju da se, uz pogoršanje, odnosno rast stope anketne nezaposlenosti, pogoršavaju, odnosno padaju stope aktivnosti i stope zaposlenosti.

Stopa aktivnosti, odnosno postotni udio aktivnog stanovništva (radne snage) u radno sposobnom stanovništvu, u prvom je kvartalu ove godine iznosila 44,6 posto, dok je u prvom lanjskom tromjesečju iznosila 45,9 posto, a u zadnjem 45,3 posto.

Istodobno se bilježi i pad stope zaposlenosti (postotni udio zaposlenih u radno sposobnom stanovništvu) - u prvom je tromjesečju prošle godine iznosila 39,4 posto, u četvrtom 39,1 posto, a u prvom je tromjesečju ove godine pala na 37,3 posto.


Po podacima iz Ankete, broj zaposlenih u prvom je kvartalu ove godine pao ispod 1,4 milijuna, zaposlenih je bilo milijun i 394 tisuće. To je 82 tisuće manje zaposlenih nego u prvom tromjesečju prošle godine, a 85 tisuća manje nego u zadnjem tromjesečju 2011.

Podaci iz Ankete na razini triju statističkih regija pokazuju da je stopa zaposlenosti najviša u sjeverozapadnoj Hrvatskoj gdje u prvom kvartalu ove godine iznosi 41,7 posto, dok je u ostale dvije regije bitno niža - u jadranskoj Hrvatskoj 35,3 posto te u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj 34 posto.

U skladu s tim, stopa nezaposlenosti bitno je ispod hrvatskog prosjeka u sjeverozapadnoj Hrvatskoj gdje je u prvom tromjesečju iznosila 11 posto, dok u jadranskoj iznosi 15,6 posto, a u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj čak 24,4 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi