ANALIZA TRŽIŠTA

Pomama za modernim uredskim prostorima u Zagrebu: Pogledajte gdje se sve gradi, no je li to dovoljno da cijene makar malo padnu?

04.05.2022 u 22:20

Bionic
Reading

Na zagrebačkom tržištu uredskih prostora nedostaje modernijih zgrada, u ponudi za najam su uglavnom neatraktivni stariji prostori, a broj novih kvadrata u izgradnji nije dovoljan da zadovolji postojeću i predviđenu novu potražnju, pokazuje godišnje istraživanje tvrtke Colliers Hrvatska, vodeće konzultantske kompanije za investicije i nekretnine

Prema podacima Colliersa, od ukupne površine uredskih prostora u Zagrebu, koja iznosi 1,5 milijuna kvadratnih metara, oko 84 posto starije je od 10 godina, a samo tri posto izgrađeno je u zadnjih pet godina.

Zbog slabe ponude i postojanog rasta potražnje prosječna stopa slobodnih kvadrata za najam kontinuirano se smanjuje i trenutno iznosi oko 4,5 posto. No veći dio slobodnih prostora je u kategoriji poslovnih prostora klase B, a najveća potražnja je za prostorima klase A i vrhunskim (prime) prostorima.

U drugom polugodištu prošle godine u Zagrebu je unajmljeno oko 8800 kvadratnih metara slobodnih poslovnih prostora. Analitičari Colliersa očekuje da će većina potražnje, kao i dosad, dolaziti od međunarodnih i domaćih tvrtki koje aktivno traže preseljenje iz starijih zgrada s nižim standardima u novije i modernije poslovne prostore. Primjetan je i rast potražnje novih najmoprimaca.

Unatoč povećanoj potražnji, prosječna najamnina za zagrebačke urede klase A održava se na razini od 12,5 €/m². Prosječne najamnine za vrhunsku klasu kreću se između 15 i 17 eura po kvadratu, a za klasu B od 8 do 10 eura po kvadratu.

Krajem prošle godine dovršena je gradnja novog kampusa IT kompanije Infobip u Svetoj Klari s 10.500 kvadratnih metara uredskog prostora i poslovne zgrade BHB Domus na uglu Branimirove i Heinzelove u Zagrebu kapaciteta 4700 četvornih metara, a trenutno je u gradnji nekoliko velikih poslovnih centara.

  • +14
Rimac kampus Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Najveći poslovni kompleks niče u Buzinu, u blizini zagrebačke obilaznice, a investitor KFK Tehnika dovršava prvu fazu radova na poslovnom parku City Island s 25.000 kvadratnih metara poslovnih prostora te kreće u razvoj dodatnih 15.600 kvadratnih metara. Cjelokupno poslovno naselje prostirat će se na osamdeset tisuća kvadrata zemljišta s 250.000 kvadratnih metara uredskog prostora, a realizirat će se u tri faze.

Tvrtka GTC krenula je u izgradnju treće zgrade u uredskom parku Matrix na Zagrebačkoj aveniji ukupne neto površine od 10.000 četvornih metara.

U gradnji je kampus Rimac Automobila s oko 200.000 četvornih metara ukupne i 95.000 kvadrata radne površine, a njegov završetak očekuje se 2023. godine.

  • +3
City Island Izvor: Licencirane fotografije / Autor: City Island

U pripremi je nekoliko većih projekata, među kojima se ističu nove poslovne zgrade Atlantic grupe, Hrvatske lutrije i Štedbanke. Dosadašnje sjedište Atlantic grupe u zagrebačkoj Miramarskoj ulici zamijenit će prostor od 5475 četvornih metara neto površine u blizini Avenue Malla u Novom Zagrebu.

I Hrvatska lutrija gradit će novo sjedište u Novom Zagrebu, i to u Sopotu. Zgrada će se razvijati u dvije faze, a u svakoj će biti izgrađeno po 11.491 kvadratni metar bruto površine prostora.

Štedbanka će graditi poslovnu zgradu pored svoje postojeće u Vukovarskoj ulici sa 6000 kvadratnih metara uredskih prostora.

Analitičari Colliersa upozoravaju da bi povećani troškovi izgradnje mogli odgoditi razvoj novih projekata. Također, predviđaju povećanje cijena najma novih i moderniziranih uredskih prostora na atraktivnim lokacijama.