RIZIČNI HIPOTEKARNI KREDITI

Američke vlasti istražuju agenciju Moody's

02.02.2015 u 16:21

Bionic
Reading

Američke vlasti istražuju agenciju za kreditne rejtinge Moody's zbog visokih ocjena koje je uoči financijske krize 2008. davala hipotekarnim kreditima, izvijestio je Wall Street Journal (WSJ)

Pozivajući se na neimenovane upućene izvore, novine su objavile da su se službenici ministarstva pravosuđa sastali s nekoliko bivših direktora Moody'sa. Još nije poznato hoće li istraga rezultirati sudskim procesom.

Američke vlasti istražuju je li Moody's narušio vlastite standarde pri ocjeni kredita, piše WSJ. Fokus je na ugovorima o stambenim hipotekarnim kreditima sklopljenim u razdoblju od 2004. do 2007. godine.

Pozitivne ocjene hipotekarnih kredita, za koje se ispostavilo da su vrlo rizični, bile su glavni uzrok financijskog kolapsa 2008., podsjeća agencija AFP.

Ulagači se oslanjaju na ocjene rejting agencija pri procjenjivanju rizika ulaganja u određene financijske proizvode.

Brojne banke već su platile ogromne kazne i odštete zbog prepakiranja i prodaje tih obveznica, koje su predstavljale kao sigurnu investiciju.

Bude li informacija o istrazi potvrđena, Moody's će postati druga velika američka tvrtka za kreditne rejtinge na meti pravosuđa, nakon agencije Standard & Poor's (S&P), za koju se očekuje da će u roku od nekoliko dana pristati platiti 1,37 milijardi dolara kako bi zaključila spor također pokrenut zbog dobrih ocjena hipotekarnih kredita u vrijeme financijske krize, kazali su izvori za AFP.

Ni u Moody'su ni u američkom ministarstvu pravosuđa nisu bili odmah dostupni za komentar.