KARTIČARSKA KUĆA

American Express pozitivno iznenadio dobrim rezultatom

20.10.2016 u 09:43

Bionic
Reading

American Express, najveća svjetska kartičarska kuća, ostvarila je u proteklom tromjesečju bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo i povećala procjene zarade u ovoj godini

Prema poslovnom izvješću objavljenom u srijedu, ukupni prihodi AmExa iznosili su u trećem tromjesečju 7,7 milijardi dolara, što je  pet posto manje nego u istom lanjskom kvartalu.

Čista dobit pala je, pak, oko 10 posto, na 1,11 milijardi dolara, što je također bolji rezultat nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Zahvaljujući bržem nego što se planiralo smanjenju troškova poslovanja, AmEx je povećao procjene zarade u ovoj godini.

‘Napredak u ovoj godini daje nam većepovjerenje kako bismo povećali investicijsku potrošnju i procjene zarade za 2016.’, poručio je u priopćenju Kenneth Chenault, izvršni direktor AmExa.

Suočen s oštrom konkurencijom i prekidom nekoliko 'co-brand' ugovora, koje izdavači kartica potpisuju s velikim korporativnim partnerima - uglavnom trgovačkim lancima i zrakoplovnim kompanijama – o prodaji putem njihovih kartica, AmEx je nedavno pokrenuo program ušteda, ali i investicija u nova područja.

U proteklom je tromjesečju AmEx smanjio ukupne troškove za tri posto, a do kraja 2017. godine planira smanjiti troškove za milijardu dolara.