više nego lani u isto vrijeme

Amazon traži nevjerojatan broj sezonskih radnika ususret napetoj sezoni božićnog šopinga

24.10.2021 u 14:00

Bionic
Reading

Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da je Amazon odlučio zaposliti čak 150 tisuća sezonskih radnika ususret božićnoj sezoni šopinga u SAD-u

To je čak 50 posto više od brojke koju su za sezonske poslove angažirali prošle godine u isto vrijeme. Razlog su tome, dakako, očekivane gužve i problemi s isporukom robe, o čemu je Tportal dosta pisao posljednjih tjedana.

Amazon, poput mnogih trgovaca na malo i logističkih tvrtki, suočava se s izazovima u zapošljavanju radnika te povisuje plaću, bonuse i širi beneficije kao odgovor na pritiske. Sezonski poslovi ove godine imaju prosječnu početnu plaću od 18 dolara na sat - više od minimalne plaće od 15 dolara - bonuse za prijavu do 3000 dolara i dodatnih tri dolara na sat plaće za određene smjene na nekim lokacijama, objavio je Amazon. Amazonova radna mjesta koja traže za sezonsko zapošljavanje uključuju podizanje robe, njezino skeniranje te pakiranje artikala u skladištima, kao i utovar kutija na kamione.

Kompanija je počela masovno zapošljavati od početka pandemije, angažirajući čak 500.000 zaposlenika tijekom 2020. Također je usmjerila profit u fizičku ekspanziju kako bi povećala svoje skladišne i logističke operacije vrtoglavom brzinom diljem zemlje. Sezonski zaposlenici pomoći će u podršci zaposlenicima s punim radnim vremenom u preko 250 novih centara za punjenje robom, sortirnih centara, regionalnih zračnih čvorišta i isporučnih stanica koje su otvorene u SAD-u 2021.

  • +8
Amazon Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Podsjetimo, božićna trgovina pod velikim je znakom pitanja, a čini se da se problemi intenziviraju. Za sve su, kažu upućeni, odgovorni veliki trgovački lanci jer su krenuli panično naručivati velike količine robe, zbog čega će zastoj u globalnim dobavnim lancima postati još ozbiljniji. Kako se bliži sezona godišnjih odmora, u industriji opskrbnih lanaca upozoravaju da će vjerojatno doći do nedostatka robe ili će se cijene povećati zbog velike potražnje i niske ponude.