DIVERZIFIKACIJA

Alžir podnio zahtjev za članstvo u BRICS-u, uplatit će 1,5 milijardi dolara

21.07.2023 u 20:42

Bionic
Reading

Alžir je podnio zahtjev za članstvo u skupini BRICS i najavio da će u banku te grupe uplatiti 1,5 milijardi dolara, prenosi u četvrtak televizija Ennahar predsjednika Abelmadžida Tebunea

Sjevernoafrička država, bogata naftom i plinom, želi diverzificirati svoje gospodarstvo i osnažiti partnerstvo sa zemljama poput Kine. Skupinu BRICS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

Obuhvaća 40 posto svjetske populacije i oko 26 posto svjetske ekonomije.

'Službeno smo se prijavili za pridruživanje skupini BRICS, poslali smo pismo kojim tražimo da postanemo dioničari banke. Prvi doprinos Alžira banci iznosit će 1,5 milijardi dolara, rekao je Tebune. 

Više od 40 država izrazilo je interes za članstvo u BRICS-u, rekao je ovaj tjedan južnoafrički diplomat zadužen za odnose s tom skupinom.  Među njima su Argentina, Iran, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuba, Demokratska Republika Kongo, Komori, Gabon i Kazahstan. 

Proširenje BRICSA bit će krajem kolovoza u Južnoafričkoj Republici glavna tema sastanka na vrhu skupine koja se protivi hegemoniji SAD-a i Zapada u međunarodnim odnosima.