MEĐUNARODNA TRŽIŠTA

Naznake tijesne opskrbe podigle cijene nafte iznad 80 dolara

21.07.2023 u 18:27

Bionic
Reading

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 80 dolara budući da su ulagače ohrabrile naznake tijesne opskrbe i najavljeni poticaji za kinesko gospodarstvo koji bi trebali potaknuti potražnju

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 71 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 80,35 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 76,34 dolara.

U fokusu trgovaca bio je kineski i indijski uvoz nafte iz Rusije, koji je u lipnju dosegnuo najvišu razinu otkada su se počeli prikupljati podaci. 'Manjak opskrbe koji se nazirao u drugoj polovini godine sada je potkrijepljen konkretnim brojkama', zaključili su analitičari Commerzbanka.

Indijska potražnja vjerojatno će ipak oslabiti u predstojećem razdoblju oslabiti, nagađaju, s obzirom na smanjene popuste i probleme s plaćanjem. Rusija je ujedno najavila da će u kolovozu zajedno sa Saudijskom Arabijom smanjiti opskrbu. 'Potražnja iz Kine i Indije mogla bi se stoga više usmjeriti prema drugim dobavljačima, što bi potaknulo cijene nafte', tumače analitičari.

Tijesnu opskrbu signalizira i pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, iako za skromnih 700 tisuća barela, izvijestila je vlada, ukazujući na pojačani izvoz i aktivnosti prerade. Tržište podupiru i mjere koje bi trebale potaknuti rast kineskog gospodarstva kroz poboljšanu prodaju automobila i elektronike, prema vladinom planu, predstavljenom u petak.  

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak pojeftinio 18 centi, na 81,28 dolara.