SUSTIGLI NAS I RUMUNJI

Crno na bijelo: Još nas mjesto dijeli od titule europskih najsiromaha

 • Autor: Luka Filipović
 • Zadnja izmjena 16.06.2017 13:47
 • Objavljeno 16.06.2017 u 13:19
Hrvatska nezaustavljivo tone

Hrvatska nezaustavljivo tone

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjić

Ono na što su dugo upozoravali naši ekonomisti konačno se i dogodilo: Rumunjska je, prema ključnim ekonomskim pokazateljima, dostigla Hrvatsku i sad je samo Bugarska iza nas kad se gledaju BDP po stanovniku i individualna potrošnja

Eurostat je nedavno objavio podatke o BDP-u po stanovniku prema paritetu kupovne moći (en. purchasing power parity - PPP). PPP realnije prikazuje usporedbu životnog standarda između zemalja, jer uzima u obzir troškove života i stopu inflacije.

Hrvatska trenutno s Rumunjskom dijeli predzadnje mjesto među 28 država članica EU-a. Mi i Rumunji smo na 59 posto prosjeka EU-a, a iza nas su jedino Bugari sa samo 48 posto.

'Rumunjsko gospodarstvo raste brže od hrvatskog, tako da će se Rumunjska ove godine izdići iznad neriješenog rezultata te će nas, kada za godinu dana budu objavljeni rezultati za 2017., definitivno prestići', upozorio je na svom blogu ekonomski analitičar i konzultant Velimir Šonje.

Hrvatska je nekad prema BDP-u po stanovniku bila na četvrtom mjestu među bivšim socijalističkim zemljama koje su danas članice Unije. Ispred nas su bili samo Slovenija, Mađarska i Češka. Otad samo tonemo.

Preuzeto s Arhivanalitika.hr

Preuzeto s Arhivanalitika.hr

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal

'Kako smo krenuli, uskoro ćemo biti na europskom dnu. Ako ne provodiš reforme i nemaš normalno tržište, onda i ne možeš očekivati spektakularne rezultate. Mi možemo i dalje biti zadovoljni sami sobom i svojim  rastom, ali činjenica je da mi komparativno gledajući debelo zaostajem i ne možemo pratiti stope rasta zemalja koje su nam nekad gledale u leđa. To bi nas sve trebalo zabrinuti', rekla je za tportal Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Kad se gleda individualna potrošnja koja pokazuje blagostanje kućanstava, Rumunji su nas tu već prestigli (oni su na 63 posto prosjeka EU-a, dok je Hrvatska na 59 posto).

Velimir Šonje: Priča o nekom osobitom realnom socijalnom standardu u Hrvatskoj je puka iluzija

Velimir Šonje: Priča o nekom osobitom realnom socijalnom standardu u Hrvatskoj je puka iluzija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tomislav Šebek

'Podatak je osobito važan za Hrvatsku, gdje se godinama govori i misli (političari su širili tu priču) da ako i nemamo osobitu kupovnu moć iz dohodaka, uživamo blagodati solidnog školskog i zdravstvenog sustava, kakav drugi narodi poput Rumunja i Bugara mogu samo sanjati. Podaci o realnoj potrošnji per capita pokazuju da postoji značajna razlika u životnom standardu unutar EU-a. Hrvatska se i prema tom pokazatelju nalazi gotovo na samom začelju ljestvice, što znači da je priča o nekom osobitom realnom socijalnom standardu u Hrvatskoj puka iluzija', istaknuo je Šonje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 7

Prikaži sve
 • cezarion

  16.06.2017 13:35 1 odgovora

  IMAMO HRVATSKU! Još koja godina i ulazimo u "afričku ligu"!

 • .kompa.

  16.06.2017 13:45

  ma ko je najsiromašniji ... vidi sad udarnu vijest ... ima se

 • condorgrab

  16.06.2017 13:50

  Biskupi nas moraju uputiti kako da se molimo da ne budemo zadnji.

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi