AGROKOROV DIREKTOR GALIĆ:

'Ako cijene budu padale, mi smo spremni'

10.05.2013 u 09:43

Bionic
Reading

Prilikom otvaranja novog kompleksa Agrolagunine sirane s izvršnim dopredsjednikom za Agrokorovu poslovnu grupu Hrana Mislavom Galićem porazgovarali smo o izazovima koje za hrvatske prehrambene proizvođače predstavlja ulazak u Europsku uniju

Oni koji su se trebali pripremiti, pripremili su se. Naravno da će biti za neke bolnije, a za neke manje bolno. Naše industrije su se pripremile, smatramo, na vrijeme. U Agrokoru već godinama funkcioniramo na jednom otvorenom tržištu i ne očekujemo neke značajne promjene sa 1. srpnjem. Vjerujemo da će sve biti, barem u dogledno vrijeme, kako treba biti. Štoviše, dosta optimistično gledamo na novo tržište i vjerujemo da imamo potencijal da se tamo proširimo, istaknuo je Galić.

Što očekujete da će se događati s cijenama: hoće li padati? Može li se cijenama konkurirati europskim ponuđačima?

Govorit ću s pozicije Agrokorovih proizvodnih kompanija. Ako cijene budu padale, mi smo spremni. Naše kompanije su tržišno orijentirane, efikasne i odgovorit će na sve poslovne i tržišne izazove. Ako cijene budu padale, prilagodit ćemo se. U svakom slučaju, mi se, kad govorimo o cijenama, već sada smatramo konkurentnima. Ne očekujemo ni u tom pogledu nekih velikih promjena.

Koliko izvozite? Hoćete li, zbog promijenjenih tržišnih uvjeta ulaskom Hrvatske u EU, sada odustati od izvoza u zemlje CEFTA-e?

Izvoz je, kada govorimo o našim proizvodnim kompanijama, ovisno od jedne do druge između 10 i 25 posto, dakle tu se radi o 10 do 25 posto naših prihoda.

U ovoj konstelaciji u kojoj smo dosad bili, prirodno da smo orijentirani najviše prema zemljama CEFTA-e, kao što su Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija, no, reći ćemo susjedne zemlje jer Mađarska nije zemlja CEFTA-e. Tim zemljama ćemo nastojati i dalje izvoziti, a tražit ćemo priliku i na zapadnoeuropskim tržištima.