NINESIGMA

Agrokor traži inovatore preko američke mreže

05.02.2013 u 12:50

Bionic
Reading

Tko je tvrtka NineSigma s kojom će sutra Agrokor potpisati ugovor o suradnji? Velike multinacionalke što su Kraft Foods, P&G ili Unilever, ali i srednje i male tvrtke, pa čak i neprofitne organizacije, ova američka kompanija povezuje s milijunskom mrežom znanstvenika i inovatora, koji im kao vanjski suradnici razvijaju različita rješenja

Tako je, primjerice, za klijenta P&G NineSigma u svojoj mreži znanstvenika ponašala stručnjaka za polimere povezanog s industrijom poluvodiča, koji im je smislio pamučnu majicu koja se ne gužva.

Ideja je da inovacije koje ne mogu dobiti od vlastitih odjela za istraživanje i razvoj, tvrtke pronađu outsource – od vanjskih stručnjaka, kako bi poboljšali svoj proizvod, odnosno unaprijedili poslovanje.

Preko društvene mreže NineSights, objavljuju ponudu i potražnju; s jedne strane je znanstvenik koji je razvio projekt zaštite pamuka od nuklearnog zračenja, s druge strane je duhanska kompanija koja želi po uzoru na nargile, cigarete obogatiti vodom, i pravo za korištenje takve tehnologije spremni su platiti pet milijuna eura.

Sjedište tvrtke je u Clevelandu (Ohio), a NineSigma ima urede u Europi, Japanu, Australiji i Južnoj Koreji. Tvrde da su intelektualna rješenja njihovim klijentima donijeli milijarde dolara. Koliko će donijeti Agrokoru i koje nas inovacije od tamo očekuju, ostaje nam vidjeti, Rick Weilens, predsjednik Uprave NineSigma za Europu i Ivica Todorić tek sutra potpisuju ugovor o suradnji.