NOVI TODORIĆEV TROFEJ

Agrokor preuzima klaonicu u Srbiji?

idea plus supermarket konzum srbija todorić

idea plus supermarket konzum srbija todorić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Srđan Vrančić

Iako su mediji spekulirali da kupuje Imlek, najveću mljekaru u Srbiji, Agrokor je više zainteresiran za preuzimanje tvrtke Carnex, jedne od najpoznatijih klaonica u Srbiji

Opovrgavanje Ivice Todorića da od investicijskog fonda Salford ne kupuje Imlek, najveću mljekaru u Srbiji, samo će privremeno smiriti uzburkale strasti tamošnje javnosti, što još jedna tvrtka završava u stranom vlasništvu. Naime, gotovo paralelno otvorila se nova investicijska priča u kojoj glavnu rolu opet ima Todorić. Poslovni dnevnik neslužbeno doznaje da je Todorić više zainteresiran za preuzimanje tvrtke Carnex, jedne od najpoznatijih klaonica u Srbiji, smještene u Vrbasu. Prema tom izvoru, najveći hrvatski poslodavac već angažirao konzultantsku tvrtku KPMG koja provjerava stanje u poslovnim knjigama Carnexa kako bi Todorić složio svoju financijsku ponudu. Na izravan upit kupuju li Carnex Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica u Agrokoru, u petak je za Poslovni dnevnik najprije kratko kazala 'samo istražujemo', a potom ipak otkrila da su imali kontakte s aktualnim vlasnicima Carnexa.

Puljić je dodala da Pokrajinska Vlada (Vojvodine) Agrokoru nudi neka preuzme još dvije posrnule kompanije. To su Servo Mihalj iz Zrenjanina, koji je u bivšoj Jugoslaviji bio najveći poljoprivredni kombinat, i mesna industrija 29. novembar iz Subotice. Subotička tvrtka završila je u stečaju još 1999, a kombinat iz Zrenjanina krajem 2002. U međuvremenu su više puta (pre)prodavane, no nitko od kupaca nije se dugo zadržao niti je investirao. Iako Puljić nije bila pripravna kazati koji detalj više, samo je podsjetila na to da je dosadašnji investicijski ciklus Agrokora vrijedan 450 milijuna eura najbolja legitimacija koncerna o dugoročnim namjerama na susjednom tržištu, izgledno je da bi Carnex mogao biti sljedeći Todorićev trofej.

Naime, vlasnik je tvrtke društvo za upravljanje investicijskim fondovima Ashmore iz Londona koje je Carnex preuzelo 2006. otkupivši 92 posto dionica za nepoznatu cijenu. Za razliku od prethodnog vlasnika, investicijskog fonda Midland Resources koji je 51,36 posto dionica 2003. platio 14 milijuna eura, ali nije investirao pa je Carnex izgubio tržišnu utakmicu, Londonci su angažiranjem Irca Hugha McReynoldsa pokrenuli velike investicije. Stabilizirali su proizvodnju, pokrenuli izvoz te riješili i mnoge ekološke probleme.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi