TODORIĆ U ŠOPINGU

Agrokor preuzeo tvrtku supruge guvernera Rohatinskog

Bionic
Reading

Koncern Agrokor u srpnju je postao vlasnik špediterske tvrtke Romah d.o.o. koja je dotad bila u vlasništvu supruge guvernera Željka Rohatinskog. Do ove je informacije Poslovni dnevnik došao istražujući guvernerovu imovinu, a konkretno je novinare zanimalo zašto Rohatinski u imovinskoj kartici nije prijavio kuću na Gornjem Bukovcu u kojoj živi

Kuću su pojedini mediji spominjali u više navrata, portretirajući guvernera, jer je riječ o trenutno najpopularnijem dužnosniku u državi, ističući pritom da je sve do nedavno živio u malom stanu u Novom Zagrebu, te se tek prije nekoliko godina preselio na obronke Medvednice. Vlasnik kuće je tvrtka u vlasništvu supruge guvernera Rohatinskog, piše Poslovni dnevnik

Informacija o navedenoj tvrtki sadržana je u imovinskoj kartici koju je guverner sukladno propisima uputio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa", kratko nam je poručeno iz HNB-a. No guverner, čini se, u trenutku odgovaranja na naš upit (petak, 26. kolovoza) uopće nije znao da je još u srpnju tvrtka Romah, čiji je vlasnik i direktor sve donedavno bila njegova supruga Marija, prodana koncernu Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića!

Sjedište Romaha sada je na adresi Trg Dražena Petrovića broj 3 gdje je i sjedište toga koncerna, a kao direktorica se navodi Ljiljana Mikulić.

'Tvrtku Romah Agrokor je kupio isključivo radi poslovnih potreba nastalih uslijed okretanja kompanije tržištima u razvoju, uključivo i tržištima Dalekog istoka kao i uslijed pripreme ulaska Hrvatske u EU. U budućnosti očekujemo ozbiljan razvoj tvrtke Romah', poručili su nam iz Agrokora.

No, zapravo se radi o nepoznatoj i maloj tvrtki koja već barem četiri godine posluje s gubicima. Tijekom 2010. godine Romah je ostvario prihode od oko 548.000 kuna, uz gubitak od 184,6 tisuća kuna. Godinu dana prije prihodi su iznosili 470.000 kuna, uz gubitak od 364.000 kuna. I 2008. godine je tvrtka uz prihode od 765.000 kuna imala minus od 110.000 kuna.

Rohatinski je, prema aktualnim podacima iz njegove imovinske kartice, prijavio bruto plaću od 48.300 kuna (neto 24.000 kuna) te dva stana (jedan od 55 i drugi od 63 četvorna metra). Stanovi vrijede 700, odnosno 900.000 kuna. Prvi je stan naslijeđen, dok je za drugi podignut kredit kod banke.

Kao dohodak od nesamostalnog rada navodi se godišnji iznos od 117 tisuća kuna. Guverner je ove godine podigao i kunski kredit kod PBZ-a u vrijednosti od 150 tisuća kuna na 5 godina. Inače, supruga Željka Rohatinskog još se vodi kao vlasnica tvrtke Romah, čije je sjedište bilo u Turininoj ulici u Novom Zagrebu.