CRNJAC ZA FINANCE:

'Agrokor ne zanima više od polovice Mercatora'

21.02.2011 u 15:55

Bionic
Reading

Ukoliko ne promijeni pravila prodaje udjela u Mercatoru ili pak ne ishodi reprogram vlastitih dugova, Pivovarna Laško teško će se otarasiti nepoželjnog kupca u liku Ivice Todorića, zaključuje slovenski poslovni dnevnik Finance, analizirajući šanse Agrokora u utrci za preuzimanje Mercatora. U osvrtu na financijsko stanje Agrokora Finance upzorava na klasične boljke Todorićeve kompanije – prezaduženost i nisku razinu likvidnosti

U razgovoru za Finance Agrokorov strateg Ivan Crnjac tvrdi da Agrokor ne zanima više od polovice udjela u Mercatoru. Prema njegovim riječima, Agrokor ima prijateljske namjere i spreman je ući u proces na transparentan način, nudeći dugoročnu suradnju Merkatorovim dioničarima i poslovnim partnerima. Istovremeno, dobavljačima obećava proširenje tržišta.

Finance špekulira da bi Pivovarni Laško Agrokor mogao ponuditi za dionicu Mercatora 230 eura, ali tek nakon što pokuša otkupiti udjele od holdinga Infofond i Istrabenza, koje su zaplijenile banke. Konačni Todorićev cilj je, prema pisanju Financea, da stekne više od 50 posto Mercatora po cijeni ne višoj od 220 eura za dionicu. Na taj način bi Agrokor mogao konsolidirati Mercator u svoju bilancu.

Finance iznosi teze da je Agrokor prezadužen i da će iskoristiti imovinu Mercatora za vraćanje vlastitih obveza, što Crnjac odlučno opovrgava. 'Nije istina da bismo svoje obveze rješavali na račun Mercatora. Mi smo upravo izdali 150 milijuna eura obveznica, a interes za upis je bio čak 700 milijuna eura. To pokazuje da tržište vjeruje da smo dobri', tvrdi Crnjac.

Slovenci najviše strahuju da će ulaskom Agrokora u Mercator slovenski proizvođači izgubiti svoje mjesto na policama. Navodeći primjere Srbije i BiH, Crnjac uvjerava da se to neće dogoditi. 'U lokalnim trgovinama imamo između 70 i 75 posto domaćih proizvoda', tvrdi Crnjac.

Finance se osvrće i na financijsku nedisciplinu Konzuma prema dobavljačima iznoseći svjedočenje anonimnog hrvatskog dobavljača, kojemu Konzum kasni s plaćanjem 60 do 90 dana. 

Prema saznanjima slovenskih medija, uz Agrokor, za kupnju udjela u Mercatoru zainteresirani su uglavnom privatni investicijski fondovi, uključujući one koji su već poslali ponude prošle godine - Warburg Pincus, Bain Capital i Advent International i nekoliko novih. Nagađa se da su oni spremni platiti manje od Todorića.