inflatorni pritisak

Agro Summit: Cijene hrane u idućem razdoblju će padati

15.09.2023 u 13:41

Bionic
Reading

Cijene hrane u Hrvatskoj u idućem će razdoblju padati ne samo zbog intervencije Vlade već prije svega zbog pada cijena osnovnih sirovina i energenata, istaknuto je u petak na konferenciji Agro Summit u organizaciji Poslovnog dnevnika

Član Uprave tvrtke Žito Josip Bičvić kazao je na konferenciji da su cijene inputa koji su unazad godinu dana bili na svom vrhuncu značajno pale.

"Svjetske burze pokazuju značajan trend pada svih osnovnih sirovina, uljarica i žitarica, izuzev šećera. Cijene uljarica i žitarica idu dolje, troškovi osnovnih inputa također, tako da već ove godine imamo razinu cijena u otkupu 30 do 50 posto nižu i one će sigurno u sljedećoj proizvodnoj sezoni dovesti do smanjenja cijena prerađevina, tj. svih onih proizvoda koji idu na police", kazao je.

S padom cijena osnovnih sirovina, kako je rekao, sigurno ćemo u sljedećem razdoblju svjedočiti padu cijene hrane.

Glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško je istaknuo kako se definitivno vidi popuštanje inflatornih pritisaka, oscilacije u cijenama energije su manje, burzovne robe su jeftinije i njegova je ocjena da ćemo do kraja godine biti u rangu od okoo pet posto inflacije, što je već veliki pomak.

I predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić slaže se da će cijene padati. "Cijene žita, uljarica, osim šećera su ove godine u žetvi bile jeftinije nego lani, dolazi do smanjivanja cijena nekih drugih sirovina. Rast cijena hrane je u cijelosti bio uzrokovan porastom cijena sirovina, tako da s njihovim padom očekujem da će se to prenijeti na cijene gotovih proizvoda", kazala je.

No, istaknula je kako treba voditi računa o tome da te stvari ne idu jedan za jedan ili mehanički, jer u međuvremenu nastaju neki novi problemi, primjerice zabrana izvoza riže koju je donijela Indija, što će utjecati na cijenu te sirovine.

"Stvari se ne dešavaju linearno, ali mislim da tržište i stanje na tržištu i u nabavnim procesima je takvo da otvara u sljedećem razdoblju prostor za snižavanje cijena", istaknula je.

Vučković: više od 60 milijuna eura pomoći poljoprivrednicima

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je podsjetila kako je u sklopu jučer donesenog vladinog paketa mjera za pomoć građanima i gospodarstvu više od 60 milijuna eura za pomoć poljoprivrednicima. Riječ je o četiri mjere kojima će se dodatno financijski pomoći svinjogojskom sektoru pogođenom afričkom svinjskom kugom i poljoprivrednim proizvođačima u kontekstu posljedica prirodnih nepogoda, ali i osigurati uspostava financijskih proizvoda namijenjenih investicijama i obrtnim sredstvima za poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda.

Što se tiče mjere ograničavanja cijena za 30 proizvoda, kazala je kako su procijenili da postoji prostor za spuštanje cijena koji ne bi trebao utjecati na dodatno prevaljivanje te činjenice na proizvodnju.

Vlasnik i direktor tvrtke Agroporc Krešimir Kuterovac je kazao kako je građanima prvenstveno bitna proizvodnja koja u svinjogojstvu nije dobra i godinama se smanjuje.

Dodatni problem je i pojava afričke svinjske kuge, kazao je te dodao kako će građanima svinjsko meso biti teže dostupno i samim time skuplje.

Što se tiče vladine mjere ograničavanja cijena 30 grupa proizvoda Kuterovac je kazao kako je to više populistička mjera nego mjera donesena za bolji život građana.

"Imali smo i u prošlosti ograničavanje cijene svinjskog vrata s kostima, primjerice, pa se onda prodavao svinjski vrat bez kostiju koji nije imao ograničenu cijenu", kazao je. Nitko neće na tržištu nabavljati skupo meso i prodavati ga jeftino, istaknuo je te dodao kako robe čija je cijena ograničena neće biti na tržištu ili će je biti jako malo.