PRVA NIJE PUNO POMOGLA

Adriatica.net ide u novu dokapitalizaciju

Bionic
Reading

Prva dokapitalizacija nije puno pomogla Adriatica.netu. Za daljnja ulaganja i repozicioniranje tvrtke, kao i isplatu plaća, potrebna je još jedna, no još se ne zna kolika

Grupa adriatica.net nalazi se neposredno pred realizacijom drugog kruga dokapitalizacije, što je nužno ne samo zbog daljnjih investicija i pozicioniranja tvrtke, nego i zbog 'preživljavanja' nadolazeće turističke sezone, doznaje Poslovni dnevnik iz neslužbenih izvora bliskih upravi adriatice. Naime, grupacija zbog financijskih poteškoća još nije isplatila plaću za ožujak, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo zaposlenika koji čak traže štrajk.

Do toga najvjerojatnije ipak neće doći, kažu sindikati koji su skloni upravi dati još vremena za realizaciju planova koji bi trebali stabilizirati poslovanje. U upravi tvrtke još nisu spremni iznositi službene detalje oko nastavka dokapitalizacije.

Adriatica.net krajem veljače ove godine objavila je završetak prvog kruga dokapitalizacije u kojoj je prikupljeno 29 milijuna kuna. Time su riješene dotadašnje obveze prema radnicima, poreznoj upravi i dobavljačima s kojima je dogovoreno obročno plaćanje i plan je bio u sezonu krenuti bez dugova. U novu vlasničku strukturu tvrtke ušlo je osam privatnih tvrtki te Croatia osiguranje. Najveći dioničar je Agrokor sa 20,27-postotnim udjelom, potom AWT, Croatia osiguranje te Slobodna Dalmacija s po 16,9 posto, HUP Zagreb s 10,13 te Jolly i Saponia s po 8,45 udjela. Prijašnji vlasnici, EPH i Emporion, zadržali su po jedan posto udjela.

Prema planu dokapitalizacije, u drugom krugu u planu je izgradnja turoperatorske mreže i završetak restrukturiranja. Za sad još nije poznato koji će investitori ući u drugi krug, te hoće li se dosadašnjima priključiti još neki ulagači. Iako je načelnu namjeru iskazala većina vlasnika pri prvom krugu, prikupljanje novca u kriznoj situaciji nije lako. Jedini koji je već u veljači potvrdio ulazak u drugi krug je Agrokor koji već u Adriaticu uložio šest milijuna eura.