ISTRAŽIVANJE OTKRILO

Zemlje koje su legalizirale marihuanu imaju više prometnih nesreća

22.10.2018 u 15:44

Bionic
Reading

Nezavisne agencije za sigurnost u prometu, IIHS i institut HLDI, objavile su rezultate opsežnih studija provedenih na podacima o prometnim nesrećama u razdoblju od 2012 do 2017. Rezultati nedvojbeno pokazuju da su savezne države u SAD-u koje su legalizirale uporabu marihuane doživjele porast broja prometnih nesreća

Dva odvojena istraživanja fokusirala su se na podatke prikupljene od strane osiguravajućih kuća. Prva je proučavala omjere učestalosti osiguranih vozila u prometnim incidentima, a druga udio prometnih nesreća u kojima je policija prijavila zlouporabu marihuane.

U prvom istraživanju rezultati su pokazali da je nakon legalizacije marihuane broj prometnih nesreća skočio za otprilike 6 posto u Coloradu, Oregonu, Nevadi i Washingtonu. Za komparativnu usporedbu uzete su susjedne savezne države koje zabranjuju uporabu marihuane - Idaho, Montana, Utah i Wyoming.

U drugom istraživanju policija je u Coloradu, Oregonu i Washingtonu prijavila čak 5,2 posto više prometnih nesreća na milijun incidenata u usporedbi sa susjednim državama.

Obje studije u obzir su uzele demografske razlike, podatke o zaposlenosti, kao i stanje vremenskih prilika u promatranom razdoblju.

Marihuana utječe na ponašanje vozača za upravljačem, pa bi njeno korištenje u prometu trebalo tretirati na isti način kao korištenje alkohola.

  • +3
Marihuana Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia