Henry Chang

Umjetnost na kotačima koju možete voziti! Ovo neobično vozilo ostavlja bez riječi

20.08.2019 u 09:30

Bionic
Reading

Teško je riječima opisati čime se zapravo bavi ovaj umjetnik, no ako ste kojim slučajem veliki ljubitelj serije Igre prijestolja, onda ćete doći na svoje

Ako ste ikada i posumnjali da automobili nisu umjetnička djela, dovoljno je pogledati čime se bavi Henry Chang (56), glazbenik, kipar, dizajner i samouki inženjer strojarstva koji živi u Las Vegasu, svjetskom gradu zabave.

Umjetnički automobili, a to je jedna od stvari kojima se bavi Henry Chang, ostavili su bez riječi sve one koji su ih imali prilike uživo vidjeti.

Mister Fusion, prvi Henryjev umjetnički automobil, izgrađen je oko laserske indukcijske komore i sastoji se od kilometra lijepo oblikovanih i zavarenih cijevi od nehrđajućeg čelika kako bi stvorio okvir, šasiju, sjedala i sve pojedinosti. Pokretan motorom Chevy V8, Mister Fusion bio je pun pogodak.

Naročito impresioniran njegovim umjetničkim instalacijama, koje se usput mogu i voziti, ostao je legendarni američki voditelj Jay Leno. Njega je posebno oduševio njegov automobil Valyrian Steel iz 2015. godine. Ime je dobio po izmišljenom metalu iz 'Igre prijestolja', dugačak je 8,23 metra i teži tri tone, a pokreće ga Ford Coyoteov motor. Valyrian Steel nalik je umjetničkoj supernovi sa svojim nizom usisnih i ispušnih cijevi, prekrasnim trodijelnim rešetkama i oblicima spirala.

Henryjev najnoviji automobil, Flux Capacitor, kao da je izronio iz filma 'Povratak u budućnost'. Nazvan po kutiji s fuzijskim gorivom ludog znanstvenika DeLoreana, ovaj umjetnički automobil dugačak je čak 11,58 metara, a pokretan je velikim motorom V8 s kompresorom i jedinstvenim izgledom parade automobila na osam kotača.

  • +26
Henry Chang Izvor: Ostale fotografije / Autor: Henry Chang Design

Henry je također sagradio tri Tourbillona, ​​ a to je pokret džepnog sata s troosnim dizajnom koji poništava učinak gravitacije koja djeluje na njega. Promjer im je manji od 2,5 cm, a izumio ih je francuski majstor satova Brueget 1795. godine.