Stotine tisuća eura štete

Ukradeno više od 200 ključeva novih automobila koji su čekali isporuku kupcima: Što napraviti kad vam ukradu ključ automobila?

21.01.2022 u 13:25

Bionic
Reading

Proizvođači vozila neprestano razvijaju nove načine poboljšanja i usavršavanja sigurnosti automobila. Ovo je sjajna vijest za vlasnike jer lopovima znatno otežava provalu i krađu automobila

Da se automobili kradu, već je dobro poznata stvar, ali kad njemačke novinske agencije izvijeste da je ukradeno više od 200 ključeva automobila, onda je to svakako zanimljiva vijest. Naime, prema prvim očevidima, zasad nepoznati počinitelji su u noći sa subote na nedjelju proteklog vikenda iz njemačkog lučkog grada Bremerhavena otuđili ove vrijedne komponente potpuno novih automobila iz tamošnje logističke tvrtke. Automobili čiji su ključevi otuđeni čekali su na ukrcaj u brod kako bi bili isporučeni svojim kupcima diljem svijeta.

Navodno je riječ o automobilima njemačkog premium proizvođača BMW-a. Policija izvješćuje da su počinitelji preko željezničke pruge i susjednog posjeda pristupili parkiralištu, na kojem se nalaze tisuće novih vozila.

Što napraviti kada vam ukradu ili izgubite ključ automobila?

Proizvođači vozila neprestano razvijaju nove načine za poboljšanje i usavršavanje sigurnosti automobila. Ovo je sjajna vijest jer lopovima znatno otežava provalu i krađu automobila. Danas su uobičajeni daljinski 'ključevi', koji i nisu ključevi u klasičnom smislu, ali neki automobili još uvijek imaju mehaničke ključeve s posebnim dekoderima za pokretanje vozila. Naravno, neki automobili, baš kao i BMW, pokreću se i pametnim telefonom s prethodno učitanom aplikacijom.

Tehnologija koja se koristi za zaštitu automobila poznata je kao sustav imobilizatora. Svi automobili proizvedeni u Europi nakon 1995. tvornički su opremljeni ugrađenim imobilizatorom koji se deaktivira ključem automobila. To znači da se vaše vozilo može pokrenuti samo ispravno programiranim ključem, pa je tako paljenje vozila preko žica, kao što često vidite u filmovima, sada gotovo nemoguće za većinu marki automobila.

  • Osigurajte svoj automobil

Ako vam auto nije ukraden, učinite sve da spriječite lopove da se vrate i uzmu ga. Ako imate drugi ključ, možete otvoriti poklopac motora i izvaditi svjećice ili nekoliko osigurača. Ako ste u mogućnosti blokirati automobil drugim vozilom, još bolje.

  • Nazovite policiju i prijavite zločin
  • Kontaktirajte sa svojim trgovcem

Bilo bi dobro nazvati trgovca kod kojeg ste kupili automobil i provjeriti proceduru u slučaju gubitka ili otuđenja ključa vozila.

  • Nazovite autobravara

Autobravar može pomoći čak i ako imate drugi set ključeva. Većina ključeva može se deprogramirati, što onemogućuje pokretanje vozila. Autobravar će uključiti dijagnostički stroj i ukloniti sve programirane ključeve te desinkronizirati ključeve za daljinsko zaključavanje. Po potrebi se, ako imate klasičnu bravu za paljenje pokraj kola volana, može izraditi novi ključ koji će odgovarati vašim postojećim bravama i pokrenuti automobil. Također je moguće promijeniti brave tako da se mehanički ključ više neće okretati u bravi za paljenje i vratima. To će koštati mnogo više od obične zamjene ključa i nije uvijek potrebno.

  • Obratite se svom pružatelju osiguranja

Dok čekate da dođe autobravar, razmislite o tome da stupite u kontakt sa svojim osiguravateljem automobila. Neka osiguravajuća društva uključuju i ovaj slučaj kao dio svog pokrića i mogu doprinijeti u plaćanju troška. Nije neuobičajeno da osiguravatelji traže potpunu promjenu brave pa je dobra ideja provjeriti koji su njihovi zahtjevi.

To bi moglo uzrokovati velike probleme i financijsku štetu, jer vozila njemačkog proizvođača nisu mogla biti isporučena i također bi se morala reprogramirati. Policija procjenjuje štetu na nekoliko stotina tisuća eura. Sam motiv počinitelja ovog zločina još je nejasan.

S oko dva milijuna vozila koja se transportiraju svake godine, Bremerhaven je jedno od najvećih automobilskih čvorišta na svijetu.