ZAOKRET U POLITICI

Toyotin trenutak ‘sad ili nikad’: nemaju ni jedan električni automobil a do 2020 ih žele 10!

19.12.2017 u 15:41

Bionic
Reading

Japanski gigant i donedavno najveći proizvođač automobila, nakon višegodišnjeg skepticizma, odlučio je sve karte položiti na električne automobile

U planu s kojim se netom izašli u javnost u Toyoti planiraju proizvodnju više od 10 globalno dostupnih, električnih automobila u idućih nekoliko godina. Sva ova vozila inicijalno će biti lansirana na kinesko i japansko tržište, a potom indijsko, američko i europsko.

Štoviše, Japanci planiraju elektrificirati sve modele u Toyotinoj i Lexusovoj ponudi do 2025. Ambiciozni plan predviđa prodaju 5,5 milijuna hibridnih, plug-in hibridnih, električnih i automobila na gorive ćelije do 2030.

Toyota je bila izuzetno skeptična po pitanju električnih vozila na baterije, pa tako trenutno nemaju ni jedan električni automobil s isključivo baterijskim sklopom u ponudi. Istraživanje i razvoj donedavno je bio usmjeren ka električnim vozilima na gorive ćelije, te hibridne automobile s benzinsko električnim sklopom.

Novi moment koji Japanci nazivaju ‘sad ili nikad’ mogao bi biti konačna prevaga u smjeru električne budućnosti dostupne masama.

Toyota Yaris Hybrid-R Concept Izvor: Promo fotografije / Autor: toyota