BMW MOTORRAD slavi 100 godina

Spektakularni custom motocikl BMW R 18 The Crown: Kad se dizajner Dirk Oehlerking zaigra

10.07.2023 u 09:45

Bionic
Reading

'Počeo sam s novim BMW-om R18 koji sam potom skinuo. Kao i uvijek, radio sam s tvrdom pjenom i kartonom kako bih stvorio oblik, linije i dizajn. Cilj je bio da izgleda snažno, elegantno i brzo u kombinaciji s inovativnim izgledom', kaže njegov dizajner

Kada se Dirk Oehlerking posveti BMW-u R 18 sa svojom tvrtkom Kingston Custom, spektakularan rezultat je zajamčen. Dobro poznati 'customizer' nedavno je izazvao pomutnju na sceni s modelom R 18 Spirit of Passion - kreacijom modernog stila koja oduzima dah.

R 18 The Crown ide veliki korak dalje. 'To je bit mojih dosadašnjih kreacija', kaže Oehlerking, čija je strast i kreativnost uvijek bila usmjerena prema individualnim i neobičnim motociklima. To je upravo ono što on s potpunom predanošću radi u njemačkoj Ruhrskoj regiji već 30 godina. Voli industrijsku kulturu i blizinu industrije i obrta, ima sjajnu mrežu i zapanjujuće foto pozadine za svoje motocikle i sebe.

Samodizajnirana karoserija od aluminijskog lima i ovjes prednjeg kotača s dvostrano zakretnom polugom sa središnjim ovjesom.

Kako bi obilježio 100 godina BMW Motorrada, on je sada stvorio R 18 The Crown, veliki boxer motocikl koji ima sve. 'Počeo sam s novim BMW-om R18 koji sam potom ogolio. Kao i uvijek, radio sam s tvrdom pjenom i kartonom kako bih stvorio oblik, linije i dizajn. Cilj je bio da izgleda snažno, elegantno i brzo u kombinaciji s inovativnim izgledom', tako Oehlerking opisuje svoj dizajnerski pristup.

Dizajn je zahtijevao značajnu prilagodbu tehnologije. Morao se konstruirati potpuno novi ovjes prednjeg kotača u obliku dvostrane zakretne poluge sa središnjim nosačem ovjesa.

Spremnik za gorivo od 8 litara i dijelovi karoserije izrađeni su od aluminijskog lima debljine 2 mm koji je rezan, savijan i ručno vožen.

Dok su motor i stražnji ovjes isti kao u originalu, dvije ispušne grane od nehrđajućeg čelika potpuno su ručno izrađene.

Brojne standardne komponente kao što su prednja svjetla, instrumenti, jedinice prekidača i sustav oslonaca za noge savršeno su integrirani u spektakularni koncept R 18 The Crown. Okovi spojke i ručne kočnice iz Magure, stražnji blatobran i nosači iz Wunderkinda te sjedalo izrađeno od 2 mm debelog aluminijskog lima presvučeno pravom kožom, sve su to skladni dodaci.

  • +21
BMW R 18 The Crown by Dirk Oehlerking Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW MOTORRAD

Kao šlag na torti, Oehlerking je modelu R 18 The Crown dao Champagne Platinum boju sa sedefom, nadopunjenu amblemom marke BMW ukrašenom malom krunom.

Otkrivanje BMW-a R 18 The Crown održalo se od 7. do 9. srpnja 2023. u povodu 100 godina BMW Motorrada u sklopu Dana BMW Motorrada u Berlinu.