PREKRETNICA

Prvi čovjek Aston Martina: 'velikim proizvođačima automobila prijeti propast'

07.06.2018 u 15:39

Bionic
Reading

Poprilično je očito da je pred automobilskom industrijom prekretnica. Smjena motora s unutrašnjim izgaranjem elektromotorom mogla bi do temelja izmijeniti način na koji doživljavamo automobile, a nisu svi optimistični kad je u pitanju električna mobilnost

Izvršni direktor Aston Martina, Andy Palmer, vjeruje da će se proizvođači automobila morati ujediniti ili propasti. ‘Poslovni model je dugo vremena bio - masovna proizvodnja uz minimalnu cijenu.

No visoki prihodi bez profita ne mogu učiniti kompaniju održivom’, rekao je Palmer tijekom kongresa Automotive News Europe u Italiji.

‘Nema smisla potrošiti milijardu eura na novi automobil koji ćete prestati proizvoditi gotovo odmah nakon lansiranja’, tvrdi Palmer aludirajući na činjenicu da većina proizvođača troši ogromne iznose kako bi od gotovo istih dijelova složili naizgled različit automobil.

  • +26
Aston Martin Vantage Izvor: Promo fotografije / Autor: Aston Martin

Električna mobilnost i autonomna vožnja stvorit će bazu za dijeljenje prijevoza, a svijetu ne trebaju deseci proizvođača koji će proizvoditi vozilo s istom namjenom, smatra Aston Martinov direktor koji kao primjer navodi podatak da u Europi ima 75 proizvođača automobila i samo četiri proizvođača zrakoplova.

55-godišnji Englez ne boji se za kompaniju koju vodi. Vjeruje kako će Aston Martin uvijek zadržati emocionalnu crtu koja će privlačiti kupce čak i kad njihovi automobili postanu električni.