Grand Prix Auto Moto 2023

Potpuno električni Lexus RZ 450e osvojio nagradu 'najbolji dekarbonizirani automobil godine' u Francuskoj

28.11.2023 u 12:51

Bionic
Reading

Prvi je to model Lexusa s novim e-osovinama. U kombinaciji s novim DIRECT4 inteligentnim sustavom 4x4 pogona automatski se prilagođava raspodjela pogonske sile sprijeda i straga u skladu s uvjetima vožnje, što također poboljšava energetsku učinkovitost

Crossover Lexus RZ 450e je osvojio zlatnu nagradu za zeleni automobil godine na Grand Prix Auto Moto 2023. u Francuskoj. Ocjenjivački sud, urednički tim vodećeg časopisa Auto Moto je prepoznao RZ kao 'najbolji dekarbonizirani automobil godine'.

Kriteriji ocjenjivanja uključivali su troškove kupnje i vlasništva, praktičnost i užitak u vožnji. Pehar je uručen Martinu Millotu, voditelju marketinškog odjela Lexusa Francuska, na svečanosti u Parizu.

Lexus RZ 450e: svjetska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus

RZ 450e je prvi Lexusov model posebno razvijen kao potpuno električno vozilo. Njegov cilj je pružiti ne samo vožnju bez emisija, već i iskoristiti puni potencijal električnih vozila za ponovno osmišljavanje iskustva vožnje, vjerno Lexus Electrified filozofiji.

RZ je također prvi model koji ima koristi od Lexusovih novih, kompaktnih e-osovina. One rade, sprijeda i straga, u kombinaciji s novim DIRECT4 inteligentnim sustavom pogona na sve kotače. Ova ekskluzivna Lexusova tehnologija automatski prilagođava raspodjelu pogonske sile između prednjeg i stražnjeg dijela u skladu s uvjetima vožnje, što također poboljšava energetsku učinkovitost.

Uz prednosti DIRECT4, RZ-ova namjenska EV platforma nudi optimalnu upravljivost i odziv zahvaljujući izvrsnoj krutosti, niskom težištu i dugom međuosovinskom razmaku. Snažna litij-ionska baterija integrirana je u podvozje ispod poda kabine. RZ-ov potpuno električni pogonski sklop i namjenska platforma omogućuju nove slobode dizajna.

  • +57
Lexus RZ 450e Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus

Vozilo se izdvaja iz gomile zbog svog prepoznatljivog vanjskog dizajna, dok je unutrašnjost jasan i otvoren prostor, istovremeno jednostavan i luksuzan, izražavajući Lexusovo Omotenashi gostoprimstvo i Takumi majstorstvo.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'