VELIKA INVESTICIJA

Počinje proizvodnja nove Toyote C-HR, uključujući plug-in hibrid s lokalno sklopljenom baterijom

07.11.2023 u 11:49

Bionic
Reading

Potpuno nova Toyota C-HR dolazi s četiri elektrificirana pogonska sklopa: 1,8 i 2,0-litrenim Hybrid Electric (HEV) modelima, 2,0-litrenim HEV modelom s inteligentnim pogonom na sve kotače (AWD-i) i 2,0-litrenim Plug-in Hybrid Electric (PHEV) modelom

Toyota Motor Europe (TME) je započela proizvodnju potpuno nove Toyote C-HR, uključujući njen prvi europski sklop baterija, u svojoj tvornici u Sakarya, Turska. S novom investicijom uloženih u svoje proizvodne pogone, Toyota Motor Manufacturing Turkey (TMMT) prva je Toyotina europska tvornica za proizvodnju plug-in hibridnih vozila.

Kada je prvi put predstavljena, Toyota C-HR postavila je novo mjerilo stila u europskom C-SUV segmentu sa svojim dramatičnim dizajnom oštrih rubova bližim izgledu sportskih kupea. Novi model koji dodatno proteže svoju dizajnersku smjelost razvijen je i projektiran u Europi. Otkako je lansirana, Toyota C-HR održala je snažne prodajne rezultate tijekom svog životnog ciklusa s kumulativnom prodajom od preko 800.000 vozila. Tijekom tog razdoblja, Toyota C-HR je privukla mnoge nove kupce koji su pomogli da se europski tržišni udio marke Toyota pomakne sa 4 na 7 posto.

Potpuno nova Toyota C-HR dolazi s četiri elektrificirana pogonska sklopa: 1,8 i 2,0-litrenim Hybrid Electric (HEV) modelima, 2,0-litrenim HEV modelom s inteligentnim pogonom na sve kotače (AWD-i) i 2,0-litrenim Plug-in Hybrid Electric (PHEV) modelom. Na najvećem i najkonkurentnijem tržištu SUV vozila u Europi, potpuno elektrificirana linija Toyote C-HR nudi različite opcije pristupačnih i praktičnih vozila s niskom emisijom ugljika koja zadovoljavaju potrebe kupaca i ubrzavaju tempo smanjenja emisija CO2.

Toyota C-HR HEV High Premiere Edition Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Toyota je uložila 308 milijuna eura u modernizaciju proizvodnih linija TMMT-a s obzirom na daljnju elektrifikaciju s ukupnim ulaganjem u tvornicu Sakarya koje sada doseže 2,5 milijarde eura.

Nova investicija dodatno diverzificira proizvodnju TMMT-a. Uz Corollu Sedan i potpuno novu Toyotu C-HR PHEV, plug-in baterije će se sklapati po prvi put u Europi. Nova baterijska linija ima kapacitet sastavljanja 75.000 baterijskih jedinica godišnje.

'Uzbuđeni smo zbog lansiranja nove Toyote C-HR i proširenih proizvodnih pogona TMMT-a. Sposobnost proizvodnje plug-in hibridne varijante s lokalno sklopljenim baterijama dodatno će proširiti Toyotinu višetehnološku ponudu prema cilju 100 posto smanjenja CO2 u svojoj liniji vozila u Europi do 2035.' rekao je Yoshihiro Nakata, predsjednik Toyota Motor Europe.

Toyota je predana postizanju potpune ugljične neutralnosti u Europi do 2040. i cilja na ugljičnu neutralnost u svim svojim europskim proizvodnim pogonima do 2030. TMMT napreduje prema tom cilju provođenjem mjera za smanjenje potrošnje energije i prelaskom na obnovljivu energiju. Ove mjere uključuju nove tehnologije lakirnica koje smanjuju emisije CO2, sustave ventilacije bez ugljika i korištenje solarne energije.

Počinje proizvodnja nove Toyote C-HR Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

'Ova prekretnica dodatno će pridonijeti konkurentnosti naše tvornice koja je već prepoznata među Toyotinim tvornicama na globalnoj razini zbog svoje snažne proizvodne osnove i sposobnosti da dosljedno pruža visoku kvalitetu. Najviše od svega, ponosni smo što dajemo ključni doprinos Toyotinoj strategiji elektrifikacije i ciljevima ugljične neutralnosti.' rekao je Erdoğan Şahin, predsjednik i izvršni direktor Toyota Motor Manufacturing Turkey.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'