Njemački Francuz

Nova generacija Opel Corse stiže već ove godine, procurila fotografija

20.02.2019 u 14:44

Bionic
Reading

Opel će ove godine u serijsku prozvodnju uvesti šestu generaciju Corse. Počevši s prvim modelom 1982., Corsa se dosad prodala u više od 13,5 milijuna primjeraka

Otkako je koncern PSA preuzeo Opel (i britanski pandan Vauxhall), vidljivi su i prvi rezultati. Prema informacijama Opelovog šefa Michaela Lohschellera, novi mali automobil bit će razvijen u pola cijene od svog prethodnika, jer koristi postojeću francusku tehnologiju. Naravno, to uključuje i novi sestrinski model Peugeot 208, koji će izaći ranije.

Ovaj postupak nije ništa novo, nakon što su svi modeli kao što su Crossland X i Citroen C3 Aircross već razvijeni na zajedničkoj platformi. Corsa koristi takozvanu CMP platformu (Common Modular Platform ili zajedničku modularnu platformu) preuzetu od Francuza, koja je dizajnirana upravo za male automobile. Prvi model koji se temelji na ovoj tehnološkoj platformi je DS3 Crossback. Pogled na taj mali crossover pokazuje što je sve moguće na toj platformi. Crossback se isporučuje ne samo s klasičnim motorima s unutarnjim izgaranjem, već i od kraja 2019. s električnim pogonom. Motor od 136 ks i baterija od 50 kWh također bi trebali osigurati u prvoj e-Corsi domet od više od 300 kilometara prema novom sustavu mjerenja WLTP-u (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Električna verzija će već biti dostupna odmah na početku izlaska nove Opel Corse na tržište, u jesen 2019. godine.

Budući da je mogućnost elektrifikacije nove platforme Opel Corse od samog početka bila u specifikacijama, u Corsi će se sjediti tek nekoliko centimetara povišenije, jer skriveni akumulatori u automobilu zauzimaju malo prostora. Osim dizelskog motora od 100 ks iz PSA proizvodnje, očekujemo i benzinske motore s 82, 110, 130 i 200 ks.

Sestrinski model Peugeot 208 pojavit će se samo kao verzija s petoro vrata, zbog toga je malo vjerojatno da će nova Corsa stići na tržište sa samo troja vrata. Kako će Peugeot 208 izaći na tržište prije Corse, moći ćemo i prije predvidjeti kako će izgledati premijera same Corse. A moguća je i limuzinska izvedba nove Corse.

Opel je pustio u javnost samo jednu najavnu sliku nove Corse, odnosno samo prednjeg fara, no kad za manje od dva tjedna novi Peugeot 208 uživo bude predstavljen javnosti u Ženevi, to bi nam trebalo sugerirati u kojem će smjeru ići dizajn nove generacije Corse.

Moderni sustavi pomoći, head-up zaslon i digitalni instrumenti već se nalaze u ponudi francuske korporacije i vjerojatno će se pojaviti i u Corsi. Sada je potvrđeno da će Opel Corsa (2019.) biti prvi mali automobil s IntelliLux LED Matrix prednjim svjetlima. Trenutno se ta tehnologija nudi samo u kompaktnoj klasi.