Može li više?

Mercedes-Benz Unimog na 6694 metara nadmorske visine; Svjetski rekord za vozilo s kotačima

Ekspedicija Matthiasa Jeschkea popela na najviši vulkan na svijetu, Ojos de Salado u Čileu, s dva vozila Unimog U 5023

Ekspedicija Matthiasa Jeschkea popela na najviši vulkan na svijetu, Ojos de Salado u Čileu, s dva vozila Unimog U 5023

Izvor: Promo fotografije / Autor: Daimler Trucks

Kako bi se osiguralo da su vozila spremna nositi se s izazovima takvih ekstremnih visina, oba kamiona Unimog bila su opremljena posebnim gumama, jakim vitlima i specijalnim karoserijama s uravnoteživanjem težišta

Da je Unimog već 70 godina slavno vozilo kada su u pitanju znanstvene ekspedicije u sva mjesta i klime oko naše zemlje znaju mnogi zaljubljenici u ekstremnu off-road vožnju. No sada se ekspedicija sastavljena od deset osoba pod vodstvom Matthiasa Jeschkea popela na najviši vulkan na svijetu, Ojos de Salado u Čileu, s dva vozila Unimog U 5023.

Zadatak tima bio je instalirati četiri radijske jedinice za pomoć u hitnim situacijama u nekoliko visinskih kampova na ovoj južnoameričkoj vulkanskoj planini. U hitnim slučajevima svaka se od četiri jedinice može koristiti za uspostavljanje radio veze s tri druga bazna kampa Ojos del Salado. Ovaj će sustav poboljšati sigurnost planinara i znanstvenih istraživača. Ojos de Salado mjeri 6893 m i tako je najviši aktivni vulkan na našem planetu. Vulkan je dio pustinje Atacama - jednog od najsušnijih mjesta na zemlji i dio zloglasnog Pacifičkog vatrenog prstena.

Mercedes-Benz Unimog U 5023 na Ojos de Salado u Čileu

Mercedes-Benz Unimog U 5023 na Ojos de Salado u Čileu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Daimler Trucks

Nakon što je ekspedicijski tim stigao do visinskog kampa Amistad na 6100 m s dva Unimoga U 5023 i dovršio postavljanje četvrte radio jedinice za hitne slučajeve, tim je započeo postavljanje još jedne prekretnice: rušenje visinskog rekorda za vozila na kotačima. To je postigao jedan od dva kamiona Unimog na nadmorskoj visini od 6694 m. Nikada prije se vozila nisu popela na takve visine bilo gdje u svijetu.

Za usporedbu, vozila Unimog su dosegla nadmorsku visinu veću od vrha planine Denali na Aljasci (6190 m) i planine Kilimandžaro (5895 m) u Tanzaniji. Oni su također otišli više od 'Top Gear' trojca Clarksona, Hammonda i Maya kada su otišli u pustinju Atacama. Njih su trojica stigla na 5242 metara prije nego što su se okrenuli natrag zbog nedostatka kisika, kako za sebe, tako i za svoje SUV-ove.

Mercedes-Benz Unimog U 5023 na Ojos de Salado u Čileu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Extrem Events - Matthias Jeschke

Ekspediciju su podržali Mercedes-Benz Specijalni kamioni koji su osigurali dva ekstremna terenska vozila Unimog U 5023 najnovije generacije za prijevoz ekspedicijskog tima i sve potrebne opreme potrebnu do tih ekstremnih visina. Kako bi se osiguralo da su vozila spremna nositi se s izazovima takvih ekstremnih visina, oba kamiona Unimog bila su opremljena posebnim gumama, jakim vitlima i specijalnim karoserijama s uravnoteživanjem težišta koje su razvili stručnjaci iz Muzeja Unimog, tvrtka specijalizirana za karoserije AS Söder i inženjeri iz razvojnog tima Unimoga.

Mercedes-Benz Unimog U 5023 na Ojos de Salado u Čileu

Mercedes-Benz Unimog U 5023 na Ojos de Salado u Čileu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Daimler Trucks

Ovime, vlasnik tvrtke Extrem Events, Matthias Jeschke, i njegov tim nisu samo srušili vlastiti rekord iz 2014. s Mercedes-Benz Zetrosom, oni su postavili i apsolutni svjetski rekord kada je riječ o vozilima s kotačima na visini. Prema riječima voditelja ekspedicije, Jeschkea, oba su vozila savladala izuzetno strme i stjenovite prolaze zahvaljujući kombinaciji najbolje, pouzdane tehnologije, uravnoteženog težišta i nevjerojatne tehnologije guma kako bi materijal i opremu doveli do tih ogromnih visina. Ni u jednom trenutku širom svijeta motorizirane visinske ekspedicije nisu odvele dva kamiona istovremeno na takvu visinu. Dvostruki je to svjetski rekord za dva Unimog U 5023 vozila i daljnji korak napravljen u znanstvenom istraživanju Pacifičkog vatrenog prstena.

  • +6
  • +3

Mercedes-Benz Unimog U 5023 na Ojos de Salado na 6694 m/nm

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!