ograničenja na četiri kotača

Istječe vam registracija i morate na tehnički ovih dana? Raspitali smo se što vas čeka

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Kako će u sljedećih 30 dana, dok su na snazi posebne mjere donesene radi suzbijanja širenja pandemije koronavirusa, funkcionirati stanice za tehničke preglede automobila i vozila te registraciju?

Od ponoći su stupile na snagu odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske s nizom mjera u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom u trajanju od 30 dana.

Među ostalim, obustavlja se rad u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama osim prehrambenih i ljekarni te rad sportskih i rekreacijskih centara. Na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza.

Nas je zanimalo kako će u sljedećih 30 dana, dok su na snazi ove mjere, funkcionirati neke osnovne djelatnosti vezane uz redovito održavanje automobila i vozila općenito. Ovo se odnosi na servisne, automehaničarske radionice, tehničke preglede, osiguravajuće kuće, autoškole.

Tehnički pregled vozila je izuzet iz ove uredbe i funkcionira normalno, uz stroge mjere predostrožnosti

Tehnički pregled vozila je izuzet iz ove uredbe i funkcionira normalno, uz stroge mjere predostrožnosti

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

  • Tehnički pregledi

Prema riječima Igora Boškovića, zamjenika rukovoditelja Odjela za opće, pravne i kadrovske poslove iz Centra za vozila Hrvatske, sve stanice za tehnički pregled vozila u Hrvatskoj i dalje obavljaju poslove tehničkih pregleda i registracije vozila, uz pridržavanje svih mjera i preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i ostalih nadležnih tijela.'

Posebne mjere predostrožnosti kod tehničkog pregleda odnose se na uputu da svi voditelji stanica za tehnički pregled za sve djelatnike pribave dovoljnu količinu jednokratnih lateks rukavica i tekućine te pribora za dezinficiranje ili pranje ruku.

Kod tehničkog pregleda vozila treba:

• uputiti stranke da spuste sve prozore kako bi se unutrašnjost vozila prozračila (pri tehničkom pregledu i dalje treba provjeravati funkcionalnost prozora na način da se otvoreni prozori zatvore, pa ponovno otvore)

• fotografiranje vozila na tehnološkoj liniji će do daljnjega biti moguće sa spuštenim prozorima (ali svjetla i dalje moraju biti upaljena, a poklopac motora zatvoren)

Tehnički pregled

Tehnički pregled

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

• kod pregleda unutrašnjosti automobila koristiti jednu od sljedećih higijenskih metoda predostrožnosti:

• pranje i dezinficiranje ruku prije ulaska u vozilo, te nakon izlaska iz vozila ponovno prati i dezinficirati ruke ili

• koristiti jednokratne lateks rukavice koje treba mijenjati poslije svakog pregleda unutrašnjosti automobila

Prilikom provedbe tehničkog pregleda nikako se rukama ne smiju dodirivati lice, nos, usta i oči.

Po završetku radnog vremena nadzornici se obavezno moraju presvući u svakodnevnu odjeću i obuću, a ako se nosi kući na pranje, radna odjeća se mora nositi u zatvorenim vrećicama.

Tehnički pregledi traktora na terenu se odvijaju bez ikakve odgode, međutim, kao i kod tehničkog pregleda u stanicama za tehnički pregled treba se držati određenih predostrožnosti.

Očekuje se i da će servisne radionice raditi, ali se očekuju detaljne upute nadležnih institucija

Očekuje se i da će servisne radionice raditi, ali se očekuju detaljne upute nadležnih institucija

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

  • Servisne radionice i prodaja vozila

Što se tiče prodaje novih automobila i servisnih djelatnosti, potražili smo odgovore na više strana, no kako je situacija posve nova, očekuju se upute tijekom današnjeg dana od nadležnih institucija, kao i službeno objašnjenje HGK. Neki servisi i dalje rade, neki ne. Prodaja je obustavljena, osim isporuke već prodanih vozila.

Anamarija Hucika, PR and Events menadžerica Wallis Adrije d.o.o., Jaguar Land Rover Distributor Adria Region, rekla nam je da su trenutačno svi njihovi servisi zatvoreni. 'Čekamo da vidimo postoji li mogućnost da servis radi pod strogim higijenskim nadzorom i s uvažavanjem svih propisa', ističe.

Mateja Palijan iz Nissana Adriatic kaže nam da još čekaju povratnu informaciju Kriznog stožera. Iz tvrtke Baotić smo dobili informaciju da prodaja rezervnih dijelova, prodaja novih i rabljenih auta prestaje s radom na 30 dana prema sadašnjoj situaciji, a servis radi skraćeno od 8 do 16 sati, dok tehnički pregled i osiguranje rade po regularnom vremenu kao i do sada.

Evo i službenog stava Toyote Hrvatske, koji nam je poslala gđa. Ivana Bučanac Jeleković, Marketing & PR Specialist Toyota Croatia, a koji su objavili i na svojoj facebook stranici.

Gđa. Ivana Mudrovčić, Marketing & PR manager South East Europe, Mazda Motor Croatia nam je poslala sljedeće priopćenje: 'U jučerašnjim informacijama o zatvaranju nisu obuhvaćeni servisi pa oni nastavljaju sa radom. Svakako su prisutni i potrebni kako bismo ljudima u ovoj zahtjevnoj situaciji omogućili mobilnost.

Da bismo zaštitili stranke i pomogli ograničiti širenje virusa, kontinuirano pratimo sve preporuke nadležnih organa. Uspostavljene su sve preporučene zdravstvene mjere i smjernice te naravno pratimo situaciju COVID-19 svakodnevno i spremni smo izvršiti promjene prema potrebi ili na zahtjev vlasti. Prodaja automobila u ovom trenu staje, a servisi rade se prilagođenim radnim vremenom koje svaka stranka može provjeriti na stranicama ovlaštenih Mazda partnera.'

Obavijest o radu servisa i prodaje vozila marki VW, Audi, SEAT i ŠKODA

Obavijest o radu servisa i prodaje vozila marki VW, Audi, SEAT i ŠKODA

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Porsche Croatia

Gđa. Ana Samaržija, Volkswagen marketing & PR manager, Porsche Croatia d.o.o. nam je poslala sljedeću obavijest: 'Slijedom vaših brojnih upita u prilogu vam šaljemo službenu objavu za medije, a vezano uz rad naših servisnih centara. U slučaju bilo kakvih dodatnih pitanja ili informacija, stojimo na raspolaganju. Porsche Croatia tim'

U autoškolama bez nastave sljedećih 30 dana

U autoškolama bez nastave sljedećih 30 dana

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

  • Autoškole

Sva nastava u autoškolama prekida se na 30 dana, baš kao i ostale nastavno-školske djelatnosti. No, doznajemo da se predavanja odvijaju online, u dogovoru s autoškolama. Dakle, postoji mogucnost predavanja putem Webex-a, potrebno je registrirati se na linku ili skinuti webex aplikaciju na mobitelu. Meeting će biti u Audio formatu i trajat će, cca 1:30h.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!