ŠUŠKA SE, ŠUŠKA

Hyundai kupuje Fiat Chrysler?

25.09.2017 u 10:54

Bionic
Reading

Nije tajna da prvi čovjek Fiat Chryslera, Sergio Marchionne, već neko vrijeme želi brak s većim proizvođačem automobila

Talijanima treba partner s dobrom pozicijom i distribucijom na azijskim tržištima, poglavito u Kini, a zauzvrat nude ulaz na europsko i američko tržište.

Konkretan interes za FCA-ovu ponudu zasad je donekle iskazao samo Great Wall Motor. Iz kineske kompanije otvoreno su rekli da bi voljeli kupiti Jeep, međutim od toga najvjerojatnije neće biti ništa jer je Jeep Fiat Chryslerova zlatna koka i najprofitabilniji kompanija u koncernu.

Strani mediji sad su se raspisali da bi Hyundai mogao preuzeti talijansko-američku alijansu. Ovaj podvig Korejce bi stajao oko 9,83 milijardi američkih dolara, odnosno 4,95 milijardi dolara ako se iz jednadžbe izbace Maserati i proizvođač automobilskih dijelova Magneti Marelli.

Ovim potezom Hyundai bi postao najveći proizvođač automobila na svijetu s godišnjom proizvodnjom od 11 milijuna automobila.

To bi se, doduše, dogodilo samo ako si sve ove kompanije pod istim krovom međusobno ne bi pregazile prste - budući da na pojedinim tržištima, poglavito na europskom, već sada žestoko konkuriraju u istim segmentima s istim klasama automobila.

Volkswagenu je, primjerice, uspjelo izbjeći ovu sudbinu cjenovnim pozicioniranjem brendova, no čak i u takvim uvjetima je Seat godinama bio u sjeni znatno uspješnije Škode.

Hyundai se zasad nije očitovao na medijske napise, pa tek ostaje za vidjeti koliko ove špekulacije drže vodu.