Europska premijera

[FOTO/VIDEO] Toyota pokazala konceptni model bZ Compact SUV; Minimalističkih linija, dizajniran u Europi i potpuno električan

09.12.2022 u 11:24

Bionic
Reading

Novi bZ Compact SUV, zajedno s modelom C-HR Prologue, pokazuje multitehnološki pristup tvrtke Toyota kojim tvrtka kupcima nastoji omogućiti smanjenje emisije, a pritom zadovoljava potrebe različitih profila kupaca i jamči održivost kroz proširenu ponudu proizvoda

Prije samo koji dan smo pokazali kako je Toyota zamislila C-HR Prologue, nastavak priče o modelu C-HR. Ovaj novi Plug-in model s baterijama koje se sklapaju u Europi će, uz hibridnu verziju, dodatno ojačati Toyotin asortiman proizvoda s kombiniranim tehnologijama.

No sad je japanski proizvođač optišao još jedan korak dalje i pokazao potpuno novi konceptni model Toyota bZ Compact SUV, koji je premijerno je predstavljen u Europi u sklopu Kenshiki foruma održanog u Bruxellesu u Belgiji, a pruža uvid u to kakvu viziju Toyota ima za obitelj vozila 'bZ' (Beyond Zero).

Novi konceptni model pozicioniran je u segmentu C-SUV, najvećem segmentu u Europi. Novi baterijski električni model bZ Compact SUV, zajedno s modelom C-HR Prologue, pokazuje multitehnološki pristup tvrtke Toyota kojim tvrtka kupcima nastoji omogućiti smanjenje emisije, a pritom zadovoljava potrebe različitih profila kupaca i jamči održivost kroz proširenu ponudu proizvoda.

Premijera konceptnog modela Toyota bZ Compact SUV Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Toyota bZ Compact SUV dizajniran je Europi, u laboratoriju Toyota European Design and Development (ED2) u Francuskoj i riječ je o baterijskom električnom vozilu (BEV), s potpuno čistim linijama dizajna. Ovakav pristup posebno ističe dualnost vozila: vozila koje je ujedno minimalističkog dizajna, kakav se i očekuje kod BEV vozila, ali istovremeno posjeduje dozu vitalnosti i živahnosti koje nosi budućnost. Konceptni model vozilo je s nula štetnih emisija, izrađeno od održivih materijala niske štetnosti po okoliš, a ujedno jamči dinamične performanse, posjeduje vodeća tehnološka rješenja i izgleda elegantno.

Vanjski dizajn

Aerodinamični oblik konceptnog modela dodatno naglašava njegov futuristički izgled, s kotačima gurnutim u kutove za agresivni izgled, zbog čega izgleda kao da se kreće i kad miruje. Zahvaljujući kratkim prevjesima i pomaknutim kutovima ističe se kao tehnološki napredno vozilo, dok uži dizajn putničkog prostora omogućuje niski koeficijent vuče i dobra aerodinamična svojstva.

Njegove dimenzije su sljedeće prema specifikacijama s Toyota Kenshiki foruma: duljina 4538 mm, visina 1560 mm, širina 1888 mm (bez retrovizora). Kotači konceptnog modela su 21-colni.

  • +11
Toyota bZ Compact SUV koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Unutrašnji dizajn

Uzbudljiva elegancija prisutna je i u unutrašnjosti s premium završnim obradama koje vozilu pružaju upečatljiv izgled. Dizajnerski je tim ponajprije dodao nekoliko ekološki prihvatljivih značajki, primjerice sjedala koja su izrađena od organskih i recikliranih materijala kako bi se uklapala u temu 'Beyond Zero' (dalje od nulte emisije).

Osobni pomoćnik ugrađen u automobil povezuje vozača i putnike s vozilom putem audio i vizualnih signala te svjetlosnih signala koji su posvuda u putničkom prostoru, a reagiraju na zahtjeve ili komande putnika sprijeda ili straga.

Strategijom Beyond Zero Toyota gradi budućnost u kojoj će se ugljična neutralnost ostvariti uvođenjem raznih proizvoda s tehnologijama pogonskih sklopova koji su napredni, na alternativna goriva i bez štetnih emisija. Toyota u Europi do 2026. godine planira uvesti šest modela u okviru obitelji bZ (Beyond Zero). Raznolik asortiman elektrificiranih proizvoda pomoći će Toyoti da brže ostvari svoj cilj ugljične neutralnosti, koji želi ostvariti do 2050.