SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] SEAT predstavio osvježenu Atecu; evolucija dizajna, nove tehnologije i osvježeni motori

Osvježena SEAT Ateca donosi evoluciju dizajna kompaktnom SUV-u

Osvježena SEAT Ateca donosi evoluciju dizajna kompaktnom SUV-u

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Osvježena SEAT Ateca za 2020. nudi niz novih i naprednih motora s unutarnjim izgaranjem za smanjenje emisije. Asortiman uključuje i benzinske (TSI) i dizelske (TDI) opcije, snage između 110 i 190 KS

Kako smo i najavili prošlog tjedna SEAT je danas imao svjetsku premijeru svog osvježenog kompaktnog SUV modela Ateca, na sredini životnog vijeka modela. Dizajn je preuređen, kombinirajući novi dizajnerski jezik SEAT-a, s poboljšanim izgledom, koji daje 'samopouzdanje svojoj osobnosti i karakteru, istovremeno donoseći dodatni stupanj svestranosti bilo da se vozi gradskim prometnicama ili dalje'.

Nova SEAT Ateca za 2020., prema proizvođaču, donosi evoluciju dizajna kompaktnom SUV-u: njegov emocionalniji vanjski dizajnerski jezik i ažurirana unutrašnjost daju mu jači karakter, čemu pomaže svoje odlučnije lice, tipično za novi SEAT dizajnerski jezik. Nova SEAT Ateca integrira niz tehnologija rasvjete, uključujući prednja full LED i stražnja LED svjetla, kao i funkciju dinamičkih pokazivača smjera.

SEAT Ateca

SEAT Ateca

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Za sve veći utjecaj povezanog svijeta novi SEAT Ateca pruža kupcima mogućnost da digitalni život povedu sa sobom u vozilo, a također i kad izlaze iz automobila. Kompaktni SUV nudi mogućnost povezivanja najnovijom tehnologijom zabave, s potpunom vezom - bežičnim pristupom i Android Auto i Appleovom CarPlay te internetskim funkcijama i uslugama s dostupnim aplikacijama za automobil koji proširuju vozačko iskustvo. Pored toga, prepoznavanje glasa (kroz budnu frazu 'Hola Hola') omogućava korisnicima interakciju s novim 9.2-inčnim informacijskim sustavom za zabavu koristeći prirodni jezik.

Osvježena SEAT Ateca

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

SEAT Ateca sada integrira neke od najnaprednijih dostupnih sustava pomoći vozaču, uključujući prediktivni prilagodljivi tempomat, sustav pomoći prije sudara, pomoć pri putovanju i bočnu pomoć (Predictive Adaptive Cruise Control, Pre-Crash Assist, Travel Assist, Side Assist). Tehnologije čine kompaktni SUV sigurnijim i praktičnijim bez obzira u kojem scenariju se kupci nađu. Pored toga, osvježena Ateca sadrži novu udobnu opremu kao što su grijani volan, Climacoat (all-weather vjetrobransko staklo sa s nevidljivim premazom) ili Trailer Assist.

SEAT Ateca

SEAT Ateca

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Osvježena SEAT Ateca za 2020. nudi niz novih i naprednih motora s unutarnjim izgaranjem za smanjenje emisije. Asortiman uključuje i benzinske (TSI) i dizelske (TDI) opcije, snage između 81 kW (110 KS) i 140 kW (190 KS). Iako se pretpostavljalo da će osvježena Ateca koristiti i Leonovu 'eHybrid' plug-in hibridnu verziju pogona biti i u novoj Ateci, to se zasad nije obistinilo. Barem ne na lansiranju osvježene Atece. Radi se o 1,4-litrenom turbobenzinskom TSI motoru, litij-ionskoj bateriji kapaciteta 13 kWh i električnom motoru, koji zajedno omogućuju snagu od 204 KS (150 kW) i omogućuju električni raspon od 60 kilometara (WLTP).

SEAT Ateca

SEAT Ateca

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

U osvježenoj Ateci su dostupne četiri benzinske te četiri dizelske izvedbe motora

Triocilindrični 1,0-litreni TSI motor snage je 81 kW (110 KS) i povezan je s ručnim mjenjačem. Ovaj motor koristi proces izgaranja iz ciklusa Miller i turbopunjač promjenjive geometrije kako bi se u ovom motoru povećala učinkovitost na sljedeću razinu. Millerov ciklus optimizira kontrolu ventila s ranim zatvaranjem otvora u kombinaciji s većom stopom kompresije i turbopunjenjem radi bolje kontrole smjese zraka i goriva, čime se poboljšava učinkovitost do 10 posto.

Dostupan s izlaznom snagom od 110 kW (150 KS), četverocilindrični 1.5 TSI veće snage dostupan je s ručnim i DSG mjenjačem s dvostrukom spojkom. Integrira Aktivno upravljanje cilindrom; u nekim uvjetima vožnje motor radi sa samo dva cilindra kako bi smanjio potrošnju goriva i povećao učinkovitost. Najsnažnija TSI benzinska opcija je 2,0-litrena jedinica snage 140 kW (190 KS) koja uvijek dolazi s DSG mjenjačem s dvostrukom spojkom i 4Drive sustavom s pogonom na sve kotače.

SEAT Ateca

SEAT Ateca

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Dizel ostaje ključna tehnologija u Atecinoj liniji pogonskih sklopova, a uvođenjem nove verzije Atece ponuda je prilagođena tako da nudi veću ravnotežu između dinamičnosti i učinkovitosti. 1.6l TDI jedinice koje su ranije bile dostupne s manjim izlazom (85 kW / 115 KS) zamijenjene su s 2,0-litrenim TDI motorima; nudeći bolje performanse (više okretnog momenta i maksimalne snage dostupne u širem rasponu okretaja u minuti), 2.0 TDI omogućava značajno smanjenje emisija. Postava uključuje 2,0 motor povezan sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem s izlaznom snagom od 85 kW (115 KS).

Dostupan je i snažniji motor snage 110 kW (150 KS), povezan s ručnim ili DSG mjenjačem s dvostrukom spojkom. Ovaj motor je dostupan i s pogonom na sve kotače 4Drive (isključivo uz DSG prijenos). Svi TDI motori uvode novi SCR sustav s dvostrukim doziranjem koji uključuje dvostruko ubrizgavanje AdBlue-a kako bi se značajno smanjila emisija NOx u odnosu na prethodne generacije dizelskih motora. Rezultat je niz dizelskih motora koji udovoljavaju strogim zahtjevima Euro 6AP emisijskih standarda.

Osvježena Ateca donosi nove mogućnosti s uvođenjem XPERIENCE okvira koji će se pridružiti opcijama Reference, Style i FR. Nova oprema XPERIENCE donosi novu robusnost i više off-road karaktera novoj Ateci.

Nova SEAT Ateca dizajnirana je i razvijena u Barceloni (Martorell), a proizvodit će se u Kvasinyju (Češka). Prvi primjeri nove Atece stižu u trećem tromjesečju 2020. Cijene tek treba objaviti, ali može se očekivati da će malo porasti u odnosu na trenutnu generaciju automobila.

  • +10
  • +7

Osvježena SEAT Ateca

Izvor: Promo fotografije / Autor: SEAT

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!