3. varijanta karoserije

[FOTO] Porsche najavio Taycan Sport Turismo: Praktičan all-rounder s cestovnom dinamikom

24.01.2022 u 08:14

Bionic
Reading

Ravnoteža i raznolikost između pet modela Sport Turismo nešto je posebno privlačno: asortiman sadrži sve od nevjerojatno agilnog automobila sa stražnjim pogonom do iznimno moćnog Turbo S

Porsche je objavio kako je Taycan Sport Turismo njihova najnovija varijanta karoserije inovativnog električnog sportskog automobila. Obitelj modela Taycan sada se može pohvaliti trećim dizajnom uz sportsku limuzinu i Cross Turismo.

Nova izvedenica, prema njemačkom proizvođaču je namijenjena ljudima koji žele kombinirati svakodnevnu upotrebljivost modela Taycan Cross Turismo s cestovnom dinamikom Taycan sportske limuzine. Kao prvi član obitelji Taycan Sport Turismo, GTS će biti lansiran krajem veljače ove godine, a daljnji modeli slijede samo tri tjedna kasnije, sredinom ožujka. Panoramski krov sa sustavom Sunshine Control dostupan je kao nova dodatna oprema za Taycan Sport Turismo. Posebnost ovoga je električna zaštita od odsjaja.

Od proljeća će se moći birati između pet modela: Taycan Sport Turismo snage do 300 kW (408 KS) s pogonom na stražnje kotače (opcionalno dostupan s Performance Battery Plus i do 350 kW (476 KS)), Taycan 4S Sport Turismo s do 390 kW (530 KS) s pogonim na sve kotače (opcionalno dostupan s Performance Battery Plus i do 420 kW (571 KS)), Taycan GTS Sport Turismo s do 440 kW (598 KS) s pogonim na sve kotače, Taycan Turbo Sport Turismo s do 500 kW (680 KS) s pogonim na sve kotače, Taycan Turbo S Sport Turismo s do 560 kW (761 KS) s pogonim na sve kotače.

'Uvođenje Sport Turisma kao treće varijante karoserije dodaje atletski i praktičan svestrani model našoj ponudi električnih sportskih automobila,' kaže Kevin Giek, potpredsjednik linije modela Taycan. 'Siguran sam da će nova varijanta nastaviti priču o uspjehu Taycana. Ravnoteža i raznolikost između pet modela Sport Turismo nešto je što mi je posebno privlačno: asortiman sadrži sve od nevjerojatno agilnog automobila sa stražnjim pogonom do iznimno moćnog Turbo S.'

Posebno učinkovita strategija vožnje

Iz mjesta, Taycan Turbo S Sport Turismo ubrzava od nule do 100 km/h za samo 2,8 sekundi, a najveća brzina mu je 260 km/h. Model s najvećim dometom je Taycan 4S Sport Turismo, koji se proteže na 498 kilometara na temelju WLTP brojki. Kao dio najnovije generacije Taycan, modeli Sport Turismo s pogonom na sve kotače imaju posebno učinkovitu strategiju vožnje. Također su poboljšane funkcije upravljanja toplinom i punjenja.

Obje baterije mogu se napuniti od pet do 80 posto za 22 minute i 30 sekundi. To također znači da je potrebno samo pet minuta punjenja za stvaranje daljnjih 100 km dometa.

Funkcionalni dizajn s puno praktičnih detalja

Taycan Sport Turismo dijeli sportsku siluetu, prema natrag nagnutu liniju krova i funkcionalni dizajn modela Taycan Cross Turismo. Za razliku od svog bratskog modela, Taycan Sport Turismo odriče se bilo kakvih elemenata off-road dizajna. Dostupan je i sa pogonom na stražnje kotače.

Prostor za glavu straga je više od 45 milimetara veći od prostora za glavu Taycan sportske limuzine. Dodatnih 9 mm visine dostupno je iznad vozačevog sjedala. Velika vrata prtljažnika također znače da se prtljažniku može pristupiti s lakoćom. Otvor je znatno duži, 801 mm, i puno veći, 543 mm, nego u salonu (434 mm odnosno 330 mm).

Precizan kapacitet stražnjeg prtljažnika ovisi o uključenoj opremi. U kombinaciji sa Sound Package Plus, prtljažnik može primiti do 446 litara (limuzina: 407 litara). Uz ugrađeni BOSE® Surround Sound System (uključen kao standardna oprema za Taycan Turbo Sport Turismo), može primiti 405 litara prtljage. S preklopljenim stražnjim sjedalima (preklapanjem u omjeru 60:40), kapacitet se čak može povećati na 1212 odnosno 1171 litara. I to prije nego što se u obzir uzme 84 litre u prednjem prtljažniku.

Panoramski krov s kontrolom sunca

Novi panoramski krov sa sustavom Sunshine Control ima električnu zaštitu od odsjaja kao posebnu značajku. Velika staklena površina podijeljena je na devet dijelova koji se mogu pojedinačno kontrolirati. To znači da se pojedini dijelovi ili cijeli krov mogu učiniti prozirnim ili neprozirnim. Kada se postavi na potonje, unutrašnjost ostaje preplavljena svjetlom.

Uz ove postavke Clear i Matt, također se mogu odabrati Semi ili Bold. To su unaprijed definirani uzorci s uskim ili širokim segmentima. Čak ima i dinamičku postavku rolete, koja aktivira slijed prebacivanja u pojedinačnim segmentima kada vozač Taycana pređe prstom preko slike krova na zaslonu.

Integracija daljinske pomoći pri parkiranju i Android Auto

Porsche kaže da je Taycan Sport Turismo također vrhunski u pogledu udobnosti, sigurnosnih značajki i infotainmenta. S opcijskim daljinskim pomoći pri parkiranju, vozač može daljinski kontrolirati ulazak i izlazak s parkirnog mjesta bez potrebe da sjedne za volan. Automatsko upravljanje moguće je za paralelna i okomita parkirna mjesta kao i garaže. Sustav automatski detektira prostor i mjeri ga uz pomoć ultrazvučnih senzora i kamere.

Uz Apple Car Play, Android Auto je također integriran u Porsche Communication Management (PCM) sustav od posljednjeg ažuriranja godine modela. Kao i iPhone, sada su podržani i pametni telefoni koji koriste operativni sustav Google – Android.

Štoviše, glasovni asistent Voice Pilot sada je još bolji u razumijevanju uputa u normalnom govoru. Navigacijski sustav brže izračunava, prvenstveno koristi online pretragu za pronalaženje točaka interesa (POI) i jasnije prikazuje svoje podatke. Planer punjenja dodatno je poboljšan, bolji je u planiranju na stanicama za brzo punjenje i izbjegava kratka zaustavljanja punjenja. Osim toga, stanice za punjenje sada se mogu filtrirati prema klasi izvedbe.

Cijene su zasad objavljene samo za njemačko tržište i kreću od 86.495 eura za ulazni moidel, dok Taycan Turbo S s pogonom na sve kotače kreće od 187.288 eura.