hrvatska premijera

[FOTO/VIDEO] Peugeot e-2008 je stigao; lijepi gradski SUV odsad i na struju s dometom od 310 km

25.06.2020 u 15:42

Bionic
Reading

Potpuno električna verzija e-2008 koristi litij-ionsku bateriju kapaciteta 50 kWh, a elektromotor je snage 100 kW (136 KS). Ubrzanje od 0 do 100 km/h je 9,0 sekundi, a krajnja brzina ograničena na 150 km/h

Nakon što je Peugeot predstavio na hrvatskom tržištu svoj novi gradski SUV model 2008 s klasičnim motorima s unutarnjim izgaranjem sada je francuski proizvođač predstavio i dugo najavljivanu potpuno električnu verziju e-2008. Tako su s početkom srpnja na raspolaganju verzije Peugeota 2008 s tri vrste motora (električni, benzinski ili dizelski) s različitim razinama snage, od kojih svaki pruža iznimno energičnu i učinkovitu vožnju.

S novom modularnom električnom platformom (e-CMP) odgovarajuća vrsta pogonskog sklopa se može instalirati u vozilima bez ugrožavanja performansi. Novi Peugeot e-2008 posebno je svestrano SUV vozilo, a dužina od 4,30 m i međuosovinski razmak od 2,60 m daju mu i vrlo prostran prtljažnik obujma 434 litara (prema normi VDA V210), i to bez obzira na motor, a to se odnosi i na 100-postotnu električnu verziju. Kad je riječ o modularnosti, ona se postiže podnicom s dva moguća položaja (ovisno o verziji), koja može biti gotovo u potpunosti ravna kada je stražnja klupa preklopljena.

Brojni pretinci u kabini omogućuju putnicima da odlože sve svoje predmete za svakodnevnu uporabu. Uz već tradicionalne pretince u vratima i pretinac za rukavice, tu je i veliki pretinac koji se nalazi ispod prednjeg središnjeg naslona za laktove te još jedan ispred ručice mjenjača. I naposljetku, jedan diskretno ugrađen pretinac nalazi se u donjem dijelu središnje konzole. U njemu se nalaze indukcijski punjači, a na njegov poklopac kad je u otvorenom položaju može se postaviti pametni telefon.

Putnici će također moći uživati u kabini prepunoj svjetlosti zahvaljujući krovnom otvoru (opcija) koji propušta puno svjetla. Budući da se otvara prema van, ne oduzima prostor u razini glava na stražnjim sjedalima. Osim uobičajene ponude, dostupne su i neke posebne i vrlo upečatljive boje karoserije koje daju dodatnu notu cijelom izgledu: crvena Elixir, jarka boja koja ističe dubinu i jačinu tona; plava Vertigo, tri sloja za iznimno sjajnu boju; narančasta Fusion, nova metalik boja ekskluzivna za novi SUV Peugeot 2008.

U unutrašnjosti je posebna pažnja posvećena bojama i materijalima gdje su se vješto kombinirali plemeniti materijali i originalne boje: suptilni ukrasni elementi armaturne ploče dolaze u narančastoj (u inačici Active) ili plavoj (u inačici Allure) boji; verzija Allure koja uključuje moderne presvlake 'Cozy' svijetloplave boje donosi dašak svježine i naglašava tehničke aspekte; dinamične inačice GT Line imaju malo tamnije uređenje koje je dodatno istaknuto elementima Adamite; profinjene inačice GT/e-2008 GT donose kombinaciju materijala Alcantara®, kože i tehničke tkanine. Crna boja Onyx dolazi sa šavovima Adamite u inačicama GT, dok Alcantara® dolazi u ekskluzivnoj sivoj boji Greval® sa šavovima plave i zelene boje u inačici e-2008 GT.

To ugodno ozračje na verzijama GT i GT Line dopunjeno je svjetlosnim elementima koji dolaze u 8 boja koje se mogu mijenjati putem dodirnog zaslona.

Novi e-2008 nema specifičnu siluetu, nego nekoliko detalja koji suptilno podvlače njegovu elektrificiranu osobnost, a to su: presijavajući logotip lava, koji se naizmjenično reflektira u plavoj i zelenoj boji, ovisno o kutu gledanja; specifični monogram; elegantnu prednju masku u boji karoserije; ekskluzivne presvlake sjedala Alcantara© 'Gris Greval' na izvedbi e-2008 GT; iskustvo u vozilu je upotpunjeno specifičnim prikazom na električnim izvedbama, na 3D zaslonu kao i na zaslonu na dodir.

Potpuno električna verzija e-2008 koristi litij-ionsku bateriju kapaciteta 50 kWh, a elektromotor je snage 100 kW (136 KS) pri 5500 okr./min., uz najveći okretni moment od 260 Nm. Ubrzanje od 0 do 100 km/h je 9,0 sekundi, a krajnja brzina ograničena na 150 km/h. Domet s jednim punjenjem baterije je do 310 km (WLTP), a potrošnja energije 17,81 kWh/100 km prema WLTP ispitnom protokolu. Težina praznog vozila uključujući vozača je između 1623 i 1702 kg.

Načini punjenja fleksibilni su i prilagođavaju se svakoj svakodnevnoj situaciji. Dostupna su tri načina punjenja:

  • standardnim ili pojačanim utikačem Green Up™ koji dolazi s kablom za punjenje, za potpuno punjenje u 16 sati
  • uređajem Wall Box: omogućuje potpuno punjenje u 5:15 sati kroz trofazni priključak (11 kW) ili u 8 sati kroz jednofazni priključak (7,4 kW)
  • javnim terminalom: toplinska regulacija baterije omogućuje upotrebu punjača od 100 kW te se vozilo može napuniti za 80 posto u 30 min

Peugeot Hrvatska je objavio i cijene potpuno električno e-2008 na hrvatskom tržištu, a one se kreću od 269.900 za opremu Active, do 308.400 kuna za opremu razine e-2008 GT sa svim davanjima.

  • +36
Peugeot e-2008 Izvor: Promo fotografije / Autor: Tibo