PROMJENA BEV PARADIGME

[FOTO/VIDEO] Ovo je Dodge Charger Daytona SRT koncept: E-budućnost legendarne američke marke

19.08.2022 u 08:52

Bionic
Reading

Novi pogonski sustav pokreće Charger Daytona SRT Concept s performansama koje nadmašuju slavni SRT Hellcat motor marke Dodge, popraćen prvim BEV ispušnim zvukom u industriji

Dodge poduzima veliki korak naprijed na putu performansnog brenda prema elektrificiranoj budućnosti, otkrivajući Dodge Charger Daytona SRT, koncept koji ruši percepciju i koji ponovno zamišlja što može biti baterijsko električno vozilo (BEV). Dodge Charger Daytona SRT Concept nudi pogled na električnu budućnost marke kroz vozilo koje vozi kao Dodge, izgleda kao Dodge i zvuči kao Dodge.

Koncept Dodge Charger Daytona SRT s dvoja vrata predstavljen je u M1 Concourseu u Pontiacu (Michigan, SAD) tijekom trećeg dana trodnevne serije događaja Dodge Speed ​​Week, koji je sadržavao najave i otkrivanja Dodge performansnih modela.

Dodge Charger Daytona SRT Concept odbacuje dosadnu BEV paradigmu i zamjenjuje je elektrificiranim vozilom kakvog danas nema na cesti. Novi pogonski sustav pokreće Charger Daytona SRT Concept s performansama koje nadmašuju slavni SRT Hellcat motor marke Dodge, popraćen prvim BEV ispušnim zvukom u industriji.

Moderni vanjski stil koncepta uključuje suptilne znakove naslijeđa Dodgea, a istodobno premašuje aerodinamičke ciljeve. Elementi dizajna interijera povezuju se kako bi stvorili impresivno iskustvo usmjereno na vozača kroz zvukove, zaslone i značajke osvjetljenja koje se mijenjaju iznutra i izvana pritiskom na gumb.

Dodge Charger Daytona SRT koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Dodge

Srž koncepta Dodge Charger Daytona SRT su tri značajke koje mijenjaju igru ​​i patentiraju se, a koje će iznova napisati pravila BEV segmenta:

  • R-Wing: jedinstvena aerodinamična značajka dizajna koja povezuje koncept s legendarnim Dodge Daytona imenom
  • Fratzonic Chambered Exhaust: BEV ispuh prvi u industriji, može doseći 126 dB, što ga čini glasnim kao Dodge s Hellcat pogonom
  • eRupt: mjenjač s više brzina s iskustvom elektromehaničkog mijenjanja stupnjeva prijenosa koji je čisti Dodge

Električni 'muscle car'

'Prije jednog dana predstavljeno je prvo elektrificirano vozilo marke, potpuno novi Dodge Hornet iz 2023. godine. Danas smo otkrili pogled na našu eMuscle budućnost s konceptom Dodge Charger Daytona SRT. Kad smo rekli da će ovo biti električno ljeto za Dodge, to smo i mislili', rekao je Tim Kuniskis, glavni izvršni direktor marke Dodge – Stellantis.

Novi pogonski sustav pridružuje poznata imena velike snage kao što su HEMI®, Hellcat i Redeye. Tu je i novi vrhunac izvedbe u Brotherhood of Muscle: Banshee.

Pogonski sustav Banshee od 800 V pokreće konceptni automobil Dodge Charger Daytona SRT i vrišti performansama, čineći Dodgeovo prvo električno vozilo bržim od Hellcata u svim ključnim mjerama performansi. Standardni sustav pogona na sva četiri kotača ključan je za nadmašivanje performansi Hellcata, a istodobno poboljšava sposobnost u svim vremenskim uvjetima.

eRupt Prijenos

Za razliku od tipičnih BEV-ova, višebrzinski prijenos marke Dodge eRupt s elektro-mehaničkim mijenjanjem stupnjeva prijenosa daje prepoznatljive točke prijenosa, zabacujući ramena u naslone sjedala u pravom Dodge stilu. Charger Daytona SRT Concept također se može pohvaliti funkcijom PowerShot push-to-pass. Aktiviran pritiskom gumba na upravljaču, PowerShot daje adrenalinski udar povećane konjske snage za brzo nalet ubrzanja.

Fratzonic komorni ispuh

Dok većina BEV-ova prihvaća svoje praktički nečujne električne motore, to jednostavno ne bi bilo dovoljno za Dodge. Charger Daytona SRT Concept proizvodi riku od 126 dB koja je jednaka SRT Hellcatu, generirana kroz novi, patentirani Fratzonic komorni ispušni sustav. Da, Dodge je električnom vozilu dodao ispuh.

Fratzonic Chambered Exhaust, prvi u industriji, gura svoj jedinstveni zvuk kroz pojačalo i komoru za ugađanje smještenu na stražnjem dijelu vozila. Fratzonic Chambered Exhaust predstavlja sljedeću generaciju taktilnog stava mišića koji potresa kosti, stvarajući visceralni doživljaj zvučnog profila 'Dark Matter' u kombinaciji s prijenosom eRupt.

Dodge dizajn, prije svega

Dodge Charger Daytona SRT Concept odlikuje se nadahnutim dizajnom koji preuzima izazov revolucioniranja izgleda BEV-a dok nudi suptilno kimanje prošlosti marke mišićavih automobila.

Charger Daytona SRT Concept kombinira moderan izgled s dugačkom, širokom i samouvjerenom pojavnošću na cesti. Prednja maska ističe se osvijetljenim osvjetljenjem u obliku križa automobila u čijem je središtu bijela osvijetljena značka Fratzog, simbol koji je prošle godine zadirkivao brend Dodge.

Značka Fratzog s tri šiljaka, izvorno prikazana na Dodge muscle cars od 1962. do 1976., prethodno se koristila bez ikakvog značenja ili konteksta - sve do sada. Povratak logotipa Fratzog predstavlja elektrificiranu budućnost Dodgea i označava nepokolebljivu predanost marke nasljeđu performansi, ali s novom tehnologijom koja je sposobna pomicati granice daleko iznad današnjih automobila.

  • +40
Dodge Charger Daytona SRT koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Dodge

Povezana unutrašnjost usmjerena na vozača

Unutrašnjost koncepta Dodge Charger Daytona SRT je moderna, lagana i atletska, pružajući kokpit usmjeren na vozača sa svim bitnim elementima kohezivno upakiranim.

Središnji zaslon od 12,3 inča, najveći u vozilu Dodge, nagnut je pod kutom od gotovo deset stupnjeva prema vozaču, a ploča s instrumentima od 16 inča je zakrivljena, stvarajući učahureni osjećaj usmjeren na vozača. Head-up zaslon (HUD) veličine 8 x 3 inča stavlja dodatne informacije o vozilu tamo gdje su vozaču potrebne.

Tanka ploča s instrumentima (IP) i srednji jastučić u ultraljubičastoj boji s plavim i srebrnim šavovima imaju 'vodenu liniju' koja se proteže poprečno. Gornji IP je korak viši, promjena visine koja stvara skulpturalnu površinu koja lebdi iznad grozda. Ultraljubičasta boja također dodiruje više unutarnjih površina, kao što su konzola, vrata i sjedala, stvarajući aureolu koja radi s Attitude Adjustment Lighting™ za poboljšanje sjena i svjetla.

Jednim dodirom tipke na upravljaču vozač može uključiti Auto, Sport, Track i Drag načine rada, trenutačno mijenjajući dinamiku vožnje, prikaz grafike, zvuka i unutarnje osvjetljenje, poboljšavajući vozačko iskustvo.