restomod

[FOTO/VIDEO] SpeedKore 1968 Dodge Charger Hellucination: Jedinstveni 'Muscle car' napravljen za Stellantisovog šefa dizajna Ralpha Gillesa

29.05.2022 u 12:17

Bionic
Reading

Hellucination ima 7,0-litreni Dodge Hellephant V8-motor koji raspolaže s 1000 KS (746 kW) s 1288 Nm najvećeg okretnog momenta i ZF-ov automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa

Ako ste ljubitelj klasičnih američkih 'muscle car' automobila svakako ćete doći na svoje kad vidite kako je američka tvrtka SpeedKore preuredila Dodge Charger iz 1968. Ipak, ispravnije bi bilo reći izgradila iz temelja vozilo s najviše karbonskih vlakana do sad. Interesantnije, učinili su to u suradnji sa Stellantisovim šefom dizajna Ralphom Gillesom kako bi mu napravili automobil po njegovoj mjeri.

'Ovo je bio prvi put da je klijent izravno uključen u proces dizajna vozila i bilo je jako zabavno pomoći Ralphovoj konstrukciji iz snova da oživi', rekao je Jim Kacmarcik, predsjednik i vlasnik SpeedKorea.

SpeedKore 1968 Dodge Charger Hellucination Izvor: Promo fotografije / Autor: SpeedKore Performance Group

Američki SpeedKore je američka tuning tvrtka u kojoj inženjeri i majstori kombiniraju tradicionalnu izradu s vrhunskom tehnologijom. Specijalizirani su za vozila prilagođenih performansi, proizvodnju kompozitnih dijelova od karbonskih vlakana i integraciju motora. Proizvode najkvalitetnije nadogradnje od karbonskih vlakana, premašujući standarde kvalitete prve ugradnje (OEM).

U SpeedKoreu, vozila visokih performansi se projektiraju i proizvode iz temelja u pogonu u Graftonu, u državi Wisconsin. Svaka njihova konstrukcija slijedi prepoznatljivi SpeedKore recept: smanjenje težine i povećanje snagu. SpeedKore napredni kompozitni tim smanjuje težinu sa svakog vozila s prilagođenim, laganim karbonskim vlaknima. Povećana snaga se postiže spajanjem ažurirane, lagane šasije s fino podešenim motorima velike snage posebno modificiranim za svako vozilo.

7.0 V8-motor od 1000 KS

Krajnji ishod je jedinstveni primjerak 1968 Dodge Charger Hellucination koji ima 7,0-litreni Dodge Hellephant benzinski V8-motor koji raspolaže s 1000 konjskih snaga (746 kW) s 1288 Nm najvećeg okretnog momenta i ZF-ov automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa.

Hellucination je prva konstrukcija SpeedKorea koja ima podnicu u potpunosti od karbonskih vlakana i kućišta za kotače. Osim toga, sve ploče karoserije također su lagani materijal s jasnim završetkom.

  • +32
SpeedKore 1968 Dodge Charger Hellucination Izvor: Promo fotografije / Autor: SpeedKore Performance Group

Iza podiznih rešetki skrivena prednja svjetla klasičan su detalj Dodge Chargera. Umjesto originalnih svjetala, Speedkore je sprijeda i za stražnja svjetla ugradio LED tehnologiju.

Kotači su izrađeni po mjeri Custom HRE 'Hellucination', a gume Michelin Pilot Sport 4S dimenzija 265/35ZR19 sprijeda i 345/30ZR20 straga. Kočnice su Brembo obojene u narančasto, sprijeda sa 6 klipova (promjer kočionog diska 400 mm), a straga dvostruke čeljusti s po 4 klipa (promjer kočionog diska 350 mm).

Unutrašnjost

Unutra je još više karbonskih vlakana, uključujući instrumentnu ploču, obloge vrata, stražnje strane sjedala. Presvlake su uglavnom crne sa sivim rebrima na sjedalima i vratima, dok narančasti akcenti dodaju dašak boje.

Posebno lijepo je izveden trokraki upravljač s crnim pokrovom i narančastim šavovima. Instrumenti uključuju veliki kružni okretomjer i brzinomjer. Četiri manja okrugla instrumenta uokolo glavna dva instrumenta pokazuju još neke podatke o vozilu. Za izvrstan stereo audio sustav u kabini se pobrinuo Kicker sa 6 zvučnika, dvostrukim sub-wooferima, a snaga cijelog sustava je 2000 W.