uoči premijere

[FOTO/VIDEO] Novi Hyundai i20 N na zimskom testiranju; ovo su prve službene fotografije i videosnimke

06.05.2020 u 14:18

Bionic
Reading

Prototip potpuno novog i20 N bio je na testiranjima u ekstremnim uvjetima na zaleđenom jezeru na sjeveru Švedske

Hyundai je danas objavio je dvije nov videosnimke s prikazom zimskih testiranja svojih modela visokih performansi, uključujući prototip potpuno novog i20 N u kamuflažnom izdanju. Videozapisi, snimljeni u Arjeplogu, Švedska, prikazuju WRC vozača Hyundaija Thierryja Neuvillea, koji testira tri modela; i20 WRC, RM19 i prototip novog i20 N idiličnim, snijegom prekrivenim krajolikom. Osim toga, objavljene su i prve slike potpuno novog i20 N.

Prvi video prikazuje rally automobil i20 WRC kako izlazi iz kamiona za transport vozila i vozi se po zatamnjenim cestama Laponije, s prednjim svjetlima postavljenim na poklopac motora. Kako se zora probija, ubrzava vožnju kroz snijegom pokrivene šume i oštre zavoje kako bi stigao do svog stvarnog testnog odredišta: zaleđenog jezera. Jedini zvuk je zadivljujući zvuk motora u punoj brzini dok se automobil probija kroz tundru vedrog arktičkog dana.

Hyundai i20 N prototip na zimskom testiranju Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai N Worldwide

Video prikazuje RM19 u punoj brzini kako podiže oblake snijega s puta po kojem juri. U unutrašnjosti se može vidjeti kako Neuville pumpa papučice gasa i kočnice i vješto manevrira prototipom poznatim kao Hyundaijev 'kotrljajući laboratorij'. Automobil ocrtava krivulje kroz sniježnu podlogu.

Kamera ponovno prelazi na drugi kadar, a ovaj put vidimo prototip potpuno novog i20 N, s maskirnom oblogom sprijeda i straga. Video pokazuje samo djelomičan uvid u detalje novog modela, jer vozi kroz snijeg.

Hyundai i20 N prototip i komentar Thierryja Neuvillea Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai N Worldwide

U drugom videu, koji uključuje dodatne prizore posve novog prototipa i20 N, Neuville daje svoj komentar, opisujući kako je voziti svaki od modela i dočaravajući jedinstvene karakteristike svakog od automobila iz njegove perspektive. Neuville je testirao potpuno novi prototip i20 N, vozeći ga naizmjenično s i20 WRC i RM19.

O prototipu posve novog i20 N, Neuville je rekao: 'Vrlo zanimljiv automobil. Vrlo precizan. Vrlo jednostavan za rukovanje. Motor se lijepo vrti, a zvuk je također vrlo zanimljiv. Veselim se što ću ovaj voziti u WRC-u!'

O modelu i20 WRC, Neuville kaže: 'WRC automobili stvarno ide do krajnosti. I svaki detalj je fino podešen kako bi se dobio maksimalan učinak, a također i da bi se prilagodio stilu vožnje.'

On opisuje RM19 kao 'vrlo lagan za vožnju.' Govoreći o testnoj vožnji, kaže 'Imao sam veliki osmijeh na licu jer sam puno vozio postrance'.

Motorsport u Hyundaiju

Hyundai je 2012. osnovao diviziju Hyundai Motorsport i potpisao belgijskog vozača relija Thierryja Neuvillea kao svog glavnog vozača. 2014. godine ekipa je započela prvu sezonu u WRC-u sa svojim i20 WRC automobilom. Te godine Neuville je postigao svoju i Hyundaievu prvu WRC pobjedu na Rally Njemačka. Sveukupno, Neuville je postigao devet pobjeda, 26 postolja i 129 etapnih pobjeda vozeći Hyundai. I u 2019. godini još jednom je vodio tim do pobjede jer je Hyundai Motorsport osvojio svoj prvi konstruktorski naslov u WRC-u.

Uz svoje trkaće automobile, Hyundai Motorsport također testira nove tehnologije na nizu visoko učinkovitih konceptnih automobila, pod nazivom Racing Midship, ili RM ukratko. RM služi kao testna podloga ili 'kotrljajući laboratorij' za razvoj i testiranje novih ideja. Najnoviji koncept, RM19, sadrži 2,0-litreni turbopunjeni motor na stražnjoj osovini, veliki stražnji spojler i 390 KS.

Osim relija, Hyundai je također krenuo u utrke touring automobila. U 2017. godini Hyundai se prvi put natjecao sa svojim i30 N TCR. Od tada, Hyundai je razvio dva nasljednika touring automobila: Veloster N TCR i potpuno električni Veloster N ETCR.

Trkaći automobili razvijeni za motorsport služe kao inspiracija za N liniju, Hyundaijev visokoperformantni asortiman serijskih automobila sposobnih za vožnju na stazi.

Zimsko testiranje osigurava pouzdanost u ekstremnim uvjetima

Ispitivanje je obavljeno početkom ove godine na zaleđenom jezeru Arjeplog u Švedskoj, popularnom zimskom ispitnom poligonu za proizvođače automobila. Cjelogodišnja velika hladnoća čini ga savršenim mjestom za testiranje vozila u ekstremnim vremenskim uvjetima. Ponekad se temperatura može spustiti i do minus 30 Celzijevih stupnjeva.

Hyundai testira svoje automobile u oštrim klimama kako bi se uvjerio da vozila još uvijek mogu raditi u ekstremnim vremenskim uvjetima. Od jakih ljetnih vrućina do ledenih zimskih cesta, vozila moraju biti u mogućnosti djelovati u svim klimatskim uvjetima u Europi.

U ovom testu, Hyundai je želio procijeniti pouzdanost vozila u ekstremnim hladnoćama, kao i testirati njihove performanse u uvjetima nalik motorsportu. Velike brzine i oštri zavoji stavljaju vozila pod veliku količinu mehaničkog naprezanja, dokazujući njihove mogućnosti u teškim uvjetima.

Potpuno novi i20 N

Nakon uspjeha i30 N i i30 Fastback N, Hyundai razvija verziju visokih performansi svog najnovijeg europskog modela - potpuno novog i20 N. Kao i kod ostalih N modela, i20 N će biti sposoban za trkaće staze i biti legalan za vožnju po normalnim cestama. Više detalja i20 N bit će otkriveno uskoro.

  • +8
Novi Hyundai i20 N na zimskom testiranju Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai