Lancia Design Day

[FOTO/VIDEO] Lancia započinje svoju renesansu; Novi logotip označava eru njezine električne mobilnosti

29.11.2022 u 09:36

Bionic
Reading

Lancia Renaissance čvrst je, ambiciozan i brzo ostvaren putokaz koji se primjenjuje u desetogodišnjem strateškom planu koji uključuje učinkovitu ponudu od tri nova modela, po jedan svake dvije godine počevši od 2024., a 2028. samo 100 posto električna vozila

Sa 116 godina povijesti, Lancia predstavlja bezvremensku talijansku eleganciju; marka o kojoj su sanjali ljudi diljem svijeta, zahvaljujući svojim kultnim vozilima: elegantnoj Flaminiji i Aureliji B24 Spider, uspješnoj Delti, eklektičnoj Fulviji i mnogim drugima.

Lancia je sada spremna započeti svoju renesansu s 10-godišnjim strateškim planom koji sada napreduje vrlo brzo. Inovacija i bezvremenski dizajn oduvijek su bili temeljni principi brenda. A sada su održivost, usmjerenost na kupca i društvena odgovornost također postali bitni, jer je Lancia odlučna gledati u budućnost s velikom predanošću i ambicijom.

Legendarni modeli marke Lancia Izvor: Promo fotografije / Autor: Lancia

'Nova era Lancie počinje danas s novim logotipom i jasnom vizijom dizajna', izjavio je Luca Napolitano, izvršni direktor Lancie. 'U iščekivanju novog Ypsilona, prvog vozila nove Lancie, predstavljamo Lanciu Pu+Ra Zero, skulpturu, trodimenzionalni manifest koji inspirira vozila koja će biti lansirana između 2024. i 2028.'

'Umjetničko djelo u kojem su prošlost i budućnost u stalnom dodiru, u kojem je elegancija uravnotežena s radikalnim duhom oblika. Danas je početak naše renesanse koja će zadiviti fanove Lancie diljem svijeta. Lancia će ponovno biti poželjna, cijenjena i pouzdana marka na europskom premium tržištu. Danas je početak nove Lancie!'

Novi Lancia logo

U 116 godina povijesti bilo je sedam Lancia logotipa, a svi su dijelili jedinstvene vrijednosti svojstvene DNK marke u smislu elegancije, 'grafičke snage' i sofisticiranosti.

Sada je došlo vrijeme za novi logo: on je simbol nove ere Lancie i označava njezin ulazak u električnu mobilnost. Ovaj novi logo bit će prikazan na novom Ypsilonu, novom vodećem modelu i novoj Delti. To je sastavni dio novog korporativnog identiteta koji će uključivati ​​europska zastupstva, sva obnovljena u pogledu imidža do početka 2024., kao i sve komunikacijske aktivnosti, online i offline.

Uglavnom inspiriran logotipom iz 1957., koji je prvi put predstavljen na Lancia Flaminiji, novi logotip predstavlja autentični dragulj, vrlo klasičan u svojoj estetici, gdje se elementi jednostavnosti i grafičke čistoće susreću s elementima dragocjenosti, u smislu boja, materijala i tretmani. Izrađen od aluminija i izraz novih grafičkih kodova Branda, novi logo je 'zaodjenut svjetlom' i rezultat je tehnologija koje se koriste u automobilskoj industriji, i ne samo, što pokazuje kružno brušenje tipično za brojčanik sata .

Novi Lancia logo je Progressive Classic, budući da preispituje sve karakteristične elemente povijesnog logotipa, kotač, zastavu, štit, koplje i natpise, reinterpretirane kako bi ih učinili modernijima i projicirajući ih u budućnost. Svi ovi sastavni elementi marke simboli su Lancia plemenitosti i nasljeđa koji su sada pojednostavljeni, kako u smislu linija tako i oblika, i postavljeni u novu ravnotežu, sposobni izraziti inovativnost, premium i talijanskost s dozom eklekticizma , dano asimetričnim kopljem.

Novost je i natpis Lancia s originalnim fontom koji je inspiriran jednom od talijanskih izvrsnosti koje su usko povezane s poviješću marke, Fashion. Ovaj novi natpis označava budućnost brenda i čini ga poželjnim, trajnim i uvijek suvremenim.

Za izradu novog logotipa, Lancijin tim dizajnera proučio je sedam verzija koje su se koristile više od jednog stoljeća. Krenuli su od vrlo jednostavnog i minimalističkog logotipa iz 1907. godine, gdje je naziv 'Lancia' ispisan kurzivom i u zlatnoj boji, savršeno u skladu sa Liberty stilom tog razdoblja. Kasnije je analiziran logotip iz 1911.: bio je to onaj koji je dizajnirao grof Carlo Biscaretti di Ruffia, koji je imao nekoliko elemenata koji su ostali nepromijenjeni tijekom vremena — četverokraki upravljač, ručnu kontrolu gasa, pravokutnu zastavu i motka u obliku koplja. Nakon toga, proučavan je logo iz 1929., logo sa svojim trokutastim štitom koji uokviruje krug upravljača, što podsjeća na univerzalnu geometriju i grafičku čistoću. Zatim je proučavan poznati logotip iz 1957. sa svojim minimalističkim izgledom i na kraju je istraživanje završilo na najnovijim amblemima poput jednostavne i profinjene verzije iz 1974. ili one iz 1981. koju je kreirao dizajner Massimo Vignelli, koji je stilizirao štit, koplje, upravljač, i zastava, te na kraju trenutni logo predstavljen 2007.

Lancia - novi logo Izvor: Promo fotografije / Autor: Lancia

Lancia Pu+Ra Design, novi dizajnerski jezik marke

Rođen iz sunovrata riječi 'Pure' (čisto) i 'Radical' (radikalno), Lancia Pu+Ra Design naziv je Lancia novog i održivog dizajnerskog jezika, koji je nadahnuo budući stil Lancia automobila, a koji će biti jedinstven i predodređen da traje. Sve je to rezultat ponosne prošlosti brenda i tipične izvrsnosti talijanskog stila u svijetu.

Zapravo, meki, čisti i senzualni oblici modela Aurelia i Flaminia pronaći će se u budućim vozilima Lancia, u kombinaciji s najmodernijim izrazima radikalnosti i jednostavnosti, nadahnuti jezikom namještaja, arhitekture i mode, kao i po sportskoj povijesti marke utjelovljenoj u slavnim modelima Stratos i Delta.

Uz Lancia Pu+Ra Design, volumeni novih vozila nastaju uzastopnim slojevitim dodavanjem i presijecanjem elementarnih i ikoničnih oblika, poput kruga, pravokutnika i trokuta, te njihovim kombiniranjem s eklektičnim detaljima. Rezultat je opći jezik koji nije tipično automobilski.

Lancia Pu+Ra Zero Izvor: Promo fotografije / Autor: Lancia

Što se tiče interijera, Lancia Pu+RA Design se oslanja na talijanski dizajn namještaja, talijansku izvrsnost posvećenu detaljima, istraživanju materijala i inovacijama. Lancia crpi inspiraciju iz ovog svijeta kako bi stvorila prostor, generiran jednostavnim geometrijama s radikalnom perspektivom, koji je gostoljubiv i sposoban osigurati isti osjećaj doma koji se doživljava u profinjenim i eklektičnim talijanskim dnevnim sobama. Sve je to obogaćeno pristupom 'blokiranja boja' i izborom finih i održivih materijala, koji definiraju budući duh brenda.

  • +33
Lancia započinje svoju renesansu Izvor: Promo fotografije / Autor: Lancia

Premijera trailera kratkog filma 'Lancia, nova renesansa'

Trailer kratkog filma, premijerno prikazan na Lancia Design Dayu. Dostupna na ovoj poveznici, puna verzija kratkog filma bit će dostupna na kanalima društvenih medija brenda u siječnju. Bit će to prva u web seriji od tri epizode koja slavi Lancia Renaissance i njen put da postane poželjna, vjerodostojna i cijenjena marka u europskom premium segmentu.

U prvoj epizodi, izvršni direktor Lancie Luca Napolitano vodi gledatelja na putovanje iz prošlosti u budućnost, otkrivajući iza kulisa Lancia Design Daya, prvog događaja potpuno nove ere.

Lancia 'Nova renesansa' : prva epizoda Izvor: Promo fotografije / Autor: Lancia

Prikazan u dokumentarističkom stilu, trailer jasno i učinkovito prikazuje ono što se obično skriva od pogleda javnosti. Video predstavlja Lancia dizajnere predvođene Jean Pierreom Ploueom i tim brenda koji je 28. studenog radio na predstavljanju novog logotipa, novog dizajnerskog jezika i trodimenzionalnog manifesta koji će predstaviti dizajn budućih Lancia vozila.

Slike pokazuju strast, ponos i predanost koju svatko osjeća aktivno pridonoseći izvanrednom ponovnom rođenju tako legendarne marke u svijetu automobila i šire. Film prikazuje sjedište Lancie, dizajnerski centar, Stellantis Heritage Hub i prelazi na Reggiu u Venarii u brzom nizu evokativnih slika gdje su ikone prošlosti poput elegantne Aurelije i Flaminije i 'brutalnog' Stratosa, Delte, i Rally 037 pozicionirani su na nekim od simboličkih mjesta brenda. Ove su slike obogaćene prekrasnim povijesnim snimkama videa koje ga čine još privlačnijim i naglašavaju vrijednost naslijeđa brenda u stvaranju njegove budućnosti.

Druga epizoda web serije bit će predstavljena tijekom Tjedna dizajna u travnju 2023., a nakon nje slijedi posljednja epizoda 2024. s lansiranjem novog Ypsilona.

Lancia Renaissance čvrst je, ambiciozan i brzo ostvaren putokaz

Lancia Renaissance primjenjuje se u desetogodišnjem strateškom planu koji uključuje učinkovitu ponudu od tri nova modela — jedan svake dvije godine počevši od 2024. — kako bi pokrila 50 posto tržišta. To je čvrst i učinkovit plan koji se brzo kreće kao dio Stellantisovog strateškog plana 'Usudi se naprijed'. To se može vidjeti u procesu elektrifikacije koji će dovesti marku do prodaje samo 100 posto električnih vozila 2028.

Drugi stup Lancijine renesanse je održivost: u kabini novog Ypsilona najmanje 50 posto dodirnih površina bit će ekološke. Nadalje, u tijeku je izgradnja učinkovitog i inovativnog distribucijskog modela sa 100 novih ekskluzivnih salona u Europi i izborom partnera u Italiji. Osim toga, novi sustav omogućuje maksimalno korištenje online prodaje.

Konačni cilj je učiniti Lanciu vjerodostojnom, cijenjenom i poželjnom markom u premium segmentu u Europi.