mhev

[FOTO/VIDEO] Ford predstavio novu Pumu ST: Najsnažnija verzija 1,0-litrenog EcoBoost motora od čak 170 KS

09.03.2023 u 08:37

Bionic
Reading

Svestrana nova Puma ST donosi Ford Performance iskustvo vožnje omogućujući ubrzanje 0-100 km/h za 7,4 s i krajnju brzinu od 210 km/h, uz potrošnju od 6,3 l/100 km i emisiju CO2 od 144 g/km

Ford je predstavio novu Pumu ST s najsnažnijom verzijom njihovog višestruko nagrađivanog trocilindričnog EcoBoost 1.0-litrenog motora ikada. Sam proizvođač kaže da je sada odzivna, nagrađujuća i zabavna Ford Performance dinamika spremna za uživanje još većeg broja kupaca SUV-ova.

Poboljšan upotrebom 48-voltne blago-hibridne tehnologije (MHEV) za isporuku vršne snage do 170 KS (125 kW) i vršnog okretnog momenta od 248 Nm, višestruko nagrađivani 1,0-litreni motor kombiniran je s mjenjačem sa sedam brzina i dvostrukom spojkom kojim se može upravljati ručicama. Ford Powershift mjenjač neprimjetno spaja energična iskustva vožnje i svakodnevnu upotrebljivost.

Ford Puma ST (u nekim zemljama se naziva još i Puma ST Powershift ili Puma ST-X) Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford News Europe

Novi pogonski sklop u potpunosti prihvaća oznaku Sports Technologies (ST) zajedno s postojećim značajkama za poboljšanje performansi iz optimiziranog podvozja 1,5-litrene EcoBoost Pume ST 1,3 (lansirane 2020.) uključujući prilagođene postavke okretne grede i stabilizatora te patentiranu snagu vektorske opruge.

Zajedno s udobnošću kompaktnog SUV-a, beskompromisnim unutarnjim prostorom i inovativnim praktičnim rješenjima uključujući Ford MegaBox, svestrana nova Puma ST donosi Ford Performance iskustvo vožnje nadohvat još većem broju entuzijasta omogućujući ubrzanje 0-100 km/h za 7,4 s i krajnju brzinu od 210 km/h, uz potrošnju od 6,3 l/100 km i emisiju CO2 od 144 g/km.

Prava ST izvedba, blago-hibridna učinkovitost

Kombinacija 1,0-litrenog EcoBoost benzinskog motora i 48-voltne blago-hibridne tehnologije (MHEV), koja je bila dostupna u Pumi od lansiranja ove serije na tržište 2019., dodatno je razvijena za Pumu ST.

Blago-hibridni sustav brže uključuje obnovu energije (rekuperaciju) kako bi napunio 48-voltnu litij-ionsku bateriju. To omogućuje starteru/generatoru s remenskim pogonom (BISG) da dulje pruža dodatni okretni moment pri nižim okretajma motora. Uz to, povećana rekuperacija energije omogućuje daljnjih 10 KS (7,4 kW) električne pomoći iz BISG-a za povećanje vršne snage.

U kombinaciji s jedinstvenim podešavanjem softvera za trocilindrični benzinski motor s turbopunjačem, izravnim ubrizgavanjem, rezultat je povećanje vršne snage od gotovo 10 posto u usporedbi s 1,0-litrenim EcoBoost Hybrid motorom od 155 KS (114 kW). Isporučujući do 170 KS (125 kW) pri 5750 okr./min. i do 248 Nm okretnog momenta pri 3000 okr./min., Puma ST proizvodi točno dvostruko više snage po litri od Focusa ST170 iz 2002. godine.

Puma ST koristi istu tehnologiju aktivnog ispušnog ventila kao i 1,5-litrena EcoBoost Puma ST za povećane performanse i karakterističnu notu ST motora pri ubrzanju. Upravljan načinima vožnje koji se mogu odabrati, aktivni ispušni ventil ostaje zatvoren u načinima rada Normal i Eco za svakodnevnu profinjenost, ali se otvara u načinu rada Sport kako bi pojačao sportski zvuk.

'Kombinacija smanjenog motora i elektrificirane tehnologije pomaže u smanjenju potrošnje goriva i emisija, a istovremeno pruža pristupačne, svakodnevne performanse. Zajedno s rekalibriranim Powershift mjenjačem, ovaj paket pruža pametne performanse i emocionalnu ST zabavu u vožnji,' rekao je Stefan Muenzinger, Ford Performance menadžer za Europu.

7-stupanjski Powershift automatski mjenjač

Razvijen za besprijekoran rad s Fordovim 1,0-litrenim EcoBoost Hybrid motorima, Ford Powershift mjenjač sa sedam brzina optimiziran je revidiranim softverskim strategijama koje mogu maksimizirati performanse i učinkovitost ove Pume ST.

U potpuno automatskom načinu rada, mjenjač s dvostrukom spojkom pruža glatko mijenjanje stupnjeva prijenosa, udobnost i udobnost bez napora – posebno u Stop & Go prometu – i pomaže u održavanju blago-hibridnog pogonskog sklopa na optimalnom broju okretaja za učinkovitost.

Međutim, za stvarno iskorištavanje performansi motora, trostruki stupanj prijenosa u niži stupanj prijenosa omogućuje brže pretjecanje kada vozači traže maksimalno ubrzanje. S uključenim načinom Sport Drive Mode, mjenjač također duže drži niže stupnjeve prijenosa za sportskije reakcije. Osim toga, poluge mjenjača na upravljaču omogućuju ručnu kontrolu točaka prijenosa za potpuni angažman vozača.

Powershift automatik također omogućuje funkciju Stop & Go za dostupni prilagodljivi tempomat, koji može potpuno zaustaviti vozilo u prometu 'stani-kreni' i automatski se povući ako je zaustavljanje kraće od tri sekunde, ili nastaviti nakon tri sekunde dodirom gumba ili gasa. Mjenjač također omogućuje funkciju Remote Start funkciju daljinskog pokretanja motora putem aplikacije FordPass.

ST podvozje visokih specifikacija

Podvozje nove verzije Pume ST ima stabilizator od 28 mm straga i 24 mm stabilizator sprijeda. Agilnost i odziv nove varijante Pume ST dodatno su poboljšane Fordovim patentiranim oprugama Force Vectoring. Usmjerene opruge primjenjuju vektorske sile na stražnji ovjes, omogućujući da se sile u zavojima usmjere na oprugu za povećanu bočnu krutost. Ova inovativna opružna tehnologija kombinirana s Hitachi dvocijevnim frekvencijskim amortizerima sprijeda i straga, pruža krutost potrebnu za precizne manevre upravljanja i taman dovoljnu usklađenost za lako svladavanje manjih neravnina na cesti čak i pri većim brzinama.

Omjer upravljanja od 11,4:1 (gotovo 25 posto kraći od konvencionalne Ford Pume) podržan je kontrolom vektoriranja okretnog momenta. Iznad svega, kočioni diskovi od 325 mm sprijeda (17 posto veći promjer nego na konvencionalnoj Ford Pumi) osiguravaju vrhunsko usporavanje. Optimizirana obnova energije blagog hibridnog pogonskog sklopa također podržava kočenje motorom.

  • +24
Ford Puma ST Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Dizajn koji spaja oblik i funkciju

Ford Performance razdjelnik (splitter) integriran u prednji branik ne samo da naglašava sportski izgled nove verzije Pume ST, već također poboljšava potisnu silu prednjeg dijela za gotovo 80 posto u usporedbi s konvencionalnom Ford Pumom. Veliki stražnji spojler i karakteristični stražnji difuzor također pridonose snažnom izgledu sportaša, dok je karakterističan ST prednji kraj optimiziran za hlađenje motora i učinkovitost.

Nova verzija Pume ST dostupna je po prvi put u Nitro Blue plavoj vanjskoj boji dizajniranoj isključivo za ST modele. Na zahtjev, krov je dostupan u sjajnoj crnoj kontrastnoj boji. Ostali vizualni detalji uključuju standardni crni okvir rešetke hladnjaka i poklopce vanjskih ogledala obojene u kontrastnu crnu boju. Upečatljiv izgled zaokružuju standardni aluminijski naplatci 8J x 19 s obrađenim metalnim površinama i gumama 225/40R19.

U unutrašnjosti, standardne značajke uključuju sportska sjedala koja je razvio Ford Performance i izrađena su od visokokvalitetne sintetičke kože Sensico, postolje za bežično punjenje pametnih telefona, grijano vjetrobransko staklo, senzore za parkiranje sprijeda i straga, brisače vjetrobrana sa senzorom za kišu, modem FordPass Connect i Ford SYNC 3 komunikacijski i zabavni sustav, koji je kompatibilan s Apple CarPlay i Android Auto. Dostupne tehnologije za pomoć vozaču uključuju Pre-Collision Assist s aktivnim kočenjem, Active Park Assist, Cross Traffic Alert s aktivnim kočenjem, i Intelligent Speed Limiter.

Standardni paketi za ovu verziju Ford Pume ST uključuju Comfort paket i Winter paket.

Nova verzija Pume ST impresionira svojom svestranošću i nudi do 456 litara prtljažnog prostora kao i inovativni Ford MegaBox, koji nudi dodatnih 80 litara prostora za pohranu ispod poda prtljažnika, što je dovoljno mjesta za dvije torbe za golf u uspravnom položaju.