svjetska premijera

[FOTO/VIDEO] Ford predstavio novi Mustang, sedmu generaciju najprodavanijeg sportskog coupea na svijetu

16.09.2022 u 14:15

Bionic
Reading

Mustang coupe i kabriolet donose ambiciozan stil u kombinaciji s revolucionarnim digitalnim iskustvom, plus bolje performanse s poboljšanom sposobnošću vožnje na stazi

Ford je otkrio potpuno novi Mustang transformirajući najprodavaniji sportski coupe na svijetu s potpuno redizajniranim digitalnim kokpitom, naprednim novim V8 motorom i oštrijim stilom kako bi ovaj Mustang postao najzabavniji za vožnju ikada.

'Ulaganje u još jednu generaciju Mustanga velika je izjava u trenutku kada mnogi naši konkurenti napuštaju poslovanje s vozilima s unutarnjim izgaranjem,' rekao je Jim Farley, izvršni direktor Ford Motor Company. 'Ford, međutim, turbo puni svoj plan rasta ICE (motor s unutarnjim izgaranjem), dodajući povezanu tehnologiju, samouvjerene izvedenice i hibridne opcije našim najprofitabilnijim i najpopularnijim automobilima – sve u obitelji Ford Blue – povrh ulaganja od 50 milijardi dolara u električna vozila do 2026.'

Ford Mustang: sedma generacija Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Ford je rekao da utjecaj Mustanga nadilazi više od 10 milijuna automobila prodanih u 58 godina kontinuirane proizvodnje. Imao je tisuće pojavljivanja na filmu, televiziji, glazbi i video igrama te je najlajkanije vozilo na svijetu na Facebooku. I svijet voli Mustang. Otkako je posljednji potpuno novi Mustang predstavljen 2014., Mustang je svake godine postao najprodavaniji sportski coupe na svijetu.

Novi coupe i kabriolet podižu Mustangov atletizam na nove visine, uključujući nadograđeni hardver, softver i podešavanje – plus novi 5,0-litreni V8 motor Gen IV koji pruža još bolji odziv i performanse. Potpuno novi Mustang GT ima novi sustav indukcije zraka s dvostrukim usisnikom zraka i dvostrukim dizajnom kućišta leptira za gas, što minimalizira gubitke indukcije i omogućuje veće stope protoka.

Do šest interaktivnih i prilagodljivih načina vožnje optimiziraju performanse u različitim uvjetima vožnje: Normal, Sport, Slippery, Drag, Track i prilagodljive postavke s višestrukim dostupnim profilima, prilagođenim individualnim preferencijama vozača. Kako se odabire svaki način rada, grafika visoke vjernosti na digitalnoj ploči s instrumentima oživljava način rada.

Responzivnost vožnje je poboljšana smanjenom usklađenošću od kola upravljača do gume, dok brži omjer upravljanja poboljšava dinamiku novog automobila u zavojima.

Rev-matching, koji održava broj okretaja motora kada je spojka uključena kako bi se zadržao najveći okretni moment između ručnih promjena stupnjeva prijenosa, standard je na GT-u, pružajući još više preciznosti i profinjenosti, u Mustangu koji je najsposobniji za stazu ikad.

GT dolazi s izborom Fordovog 10-stupanjskog automatskog mjenjača ili šesterostupanjskog ručnog mjenjača. Standardni Performance Pack uključuje 19-colne aluminijske naplatke, sportski diferencijal s ograničenim proklizavanjem za povećanu trakciju, 19-colne Brembo kočnice i Active Valve Exhaust koji daje podesive zvukove motora prema scenariju vožnje. Opcijski aktivni ovjes MagneRide® nadzire uvjete tisuću puta u sekundi i koristi elektronički kontroliranu tekućinu za usklađivanje otpora prigušenja s uvjetima na cesti.

Imerzivna digitalna iskustva usmjerena na vozača

Iza ikonične vanjske siluete sedme generacije Mustanga krije se tehnološki najnapredniji kokpit koji je usredotočen na vozača od bilo kojeg Mustanga do danas, kombinirajući najbolje iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Najuočljivije je uklanjanje Mustangove tradicionalne dvostruke gornje ploče s instrumentima, čime je ustupljen prostor za pokretnu, staklom obloženu otvorenu središnju konzolu, prepunu tehnologije.

Iza novog, debljeg upravljača s ravnim dnom nalazi se 12,4-inčna digitalna ploča s instrumentima, koja se može prilagoditi za prikaz različitih dizajna, i nove, prilagodljive skupine ovisne o načinu vožnje, svježe za novi model.

Ova digitalna ploča s instrumentima neprimjetno se uklapa u 13,2-inčni središnji sklop 4 SYNC iza istog komada integriranog stakla, pod kutom prema vozaču. Ergonomsko pozicioniranje ovih zaslona pruža jasne vizualne informacije i lako dostupne kontrole, što zajedno stvara impresivno digitalno iskustvo.

Ford Mustang Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Mustangove potpuno prilagodljive skupine kokpita i unutarnji ambijent počinju u bakrenim i tamnim bojama, u sličnoj temi koja se koristi za Mustang Mach-E SUV, i mogu se u potpunosti konfigurirati od strane korisnika. Zasloni na ploči i ambijentalno unutarnje osvjetljenje mogu se konfigurirati u tonovima po izboru kupca, dok se ploče s instrumentima prilagođavaju odabranom načinu vožnje. Prilikom odabira personaliziranih postavki načina vožnje, vizualizacija postavki automobila prikazuje se na središnjoj konzoli pomoću softvera Unreal Engine 3D, računalnog mehanizma za igranje koji proizvodi prikaze u stvarnom vremenu. Interakcijom sa zaslonom osjetljivim na dodir, postavke vozila mogu se podesiti, povlačenjem grafike za virtualno rotiranje automobila.

Sljedeća generacija Mustanga dobiva svježi unutarnji zrnati uzorak razvijen posebno za marku u kokpitu Mustanga koji je najviše usmjeren na vozača ikad. Mustang ima kožna sjedala i plastiku mekanu na dodir na ploči s instrumentima i vratima, s punim kožnim upravljačem.

Fordov najnoviji sustav SYNC 4 u potpunosti je kompatibilan s Apple CarPlay i Android Auto, koji se integriraju besprijekorno s aplikacijom FordPass. Kao i potpuno električni SUV Mustang Mach-E, potpuno novi Mustang ima mogućnost bežičnog ažuriranja Ford Power-Up.

  • +10
Ford Mustang Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Vanjski dizajn

Nisko, vodoravno čelo preko prednjeg dijela prepoznatljivog poklopca motora s tri dijela usklađeno je s novim LED prednjim svjetlima kako bi se stvorio dojmljiviji prednji dio, pod utjecajem izvornog dizajna iz 1960-ih i optimiziran je za zaštitu pješaka. Njegova uglađena krovna linija, široki sprinterski stav i skraćeni stražnji prevjes također su vjerni autentičnim proporcijama prve generacije, dok prošireni stražnji rubovi ukazuju na moć nad kotačima u pravom stilu Mustanga.

Na stražnjoj strani, proširena 'paluba' sadrži novo, oštro, prepoznatljivo trokrako osvjetljenje i redizajnirani difuzor za poboljšanu aerodinamičku ravnotežu.

Po prvi put, svaki model u potpuno novoj liniji Mustanga ima svoj vlastiti jedinstveni prednji dio, što kupcima omogućuje odabir izgleda koji najbolje odgovara njihovoj osobnosti. GT, srce marke Mustang, ima veće otvore za rešetke dizajnirane da omoguće povećan protok zraka, odražavajući povećanje snage i performansi. Aerodinamika automobila dodatno je optimizirana dodatkom novih ventilacijskih otvora na poklopcu motora i redizajniranog prednjeg razdjelnika.

Nisko, vodoravno čelo preko prednjeg dijela prepoznatljivog poklopca motora s tri dijela usklađeno je s novim LED prednjim svjetlima kako bi se stvorio dojmljiviji prednji dio, pod utjecajem izvornog dizajna iz 1960-ih i optimiziran je za zaštitu pješaka. Njegova uglađena krovna linija, široki sprinterski stav i skraćeni stražnji prevjes također su vjerni autentičnim proporcijama prve generacije, dok prošireni stražnji rubovi ukazuju na moć nad kotačima u pravom stilu Mustanga.

Mustang kabriolet nastavlja svoje nasljeđe pružanja maksimalne slobode na otvorenom. Jednostavna aktivacija jednim dodirom sa središnjim zasunom s jednom ručkom otvara i zatvara potpuno obložen i izoliran krov od tkanine. Kompaktan dizajn krova i neovisni stražnji ovjes također doprinose znatnom prostoru prtljažnika koji može primiti do dvije torbe za golf.

Potpuno novi Mustang lansiran je s 12 opcija boja uključujući tri nove nijanse – privlačnu Blue Ember, Vapor Blue i Yellow Splash. Kupci također mogu birati između crne ili crvene opcije Brembo kočione čeljusti, sve sa Mustangovim logom, plus izbor između dva nova dizajna aluminijskih kotača od 19 cola.

Više sigurnosnih značajki; više tehnologije

Coupe i kabriolet sedme generacije opremljeni su Fordovim značajkama za pomoć u vožnji sljedeće generacije, poput SUV-a Mustang Mach-E, uključujući prepoznavanje znakova za brzinu, inteligentni prilagodljivi tempomat s funkcijom Stop & Go, pomoć pri centriranju voznog traka, pomoć pri izbjegavanju upravljanja i vožnju unatrag Pomoć pri kočenju. 8 Još jedna ključna značajka je Active Pothole Mitigation, koja kontinuirano nadzire ovjes, karoseriju, upravljanje i kočenje i prilagođava reakciju ovjesa u skladu s tim. Stolen Vehicle Services – funkcija FordPass koja pruža 24-satnu podršku u slučaju krađe – također je nova za Mustang.

Vlasnici mogu ostati povezani sa svojim Mustangom putem aplikacije FordPass na druge načine, korištenjem daljinskih značajki kao što su daljinsko pokretanje i zaustavljanje vozila, zaključavanje i otključavanje vrata, zakazivanje vremena početka, lociranje vozila te provjere ispravnosti i statusa vozila. Aplikacija FordPass odmah ima važne informacije o vozilu dostupne korisnicima, uključujući razine goriva i ulja, povijest servisiranja i informacije o jamstvu.

Novi Mustang Dark Horse pruža ultimativne mogućnosti vožnje na stazi

Uz novi Mustang GT debitira i Mustang Dark Horse, ultimativni izraz sposobnosti na stazi i temelj napora marke u motorsportu. Nadovezujući se na atletizam, oštriji dizajn i digitalna iskustva Mustanga sedme generacije, serija Mustang Dark Horse pruža najveću preciznost usmjerenu na stazu od bilo kojeg Mustanga do sada.

Ford Mustang: dinamičke snimke Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Srce ovog novog Mustanga je verzija potpuno novog Gen IV V8 motora s većom snagom s novim bregastim vratilima i jedinstvenim podešavanjem Mustang Dark Horse, s dvostrukim dizajnom usisnog kućišta leptira za gas za dvostruko više svježeg zraka u motor za maksimum izvođenje. Mustang Dark Horse standardno dolazi s jedinstvenim ručnim TREMEC mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa s 3D ispisanom kuglom mjenjača od titana, koji je dostupan isključivo za ovaj model, ili Fordovim automatskim mjenjačem s 10 stupnjeva prijenosa s ručicama.

Mustang Dark Horse standardno dolazi s paketom performansi koji omogućuje zahtjeve marke za mogućnostima 'Track Sprint'. Ključni čimbenik ove dodatne mogućnosti uključuje pomoćni hladnjak motornog ulja, hladnjak ulja mjenjača (s automatskim mjenjačem), jedinstveni i lakši radijator s većim odbijanjem topline, plus snažnije ventilatore za poboljšanje izdržljivosti i oporavka, te hladnjak stražnje osovine. Standardni Torsen diferencijal s ograničenim proklizavanjem povećava dostupnu trakciju za poboljšano ubrzanje i ravnotežu u zavojima.

Ovaj paket također uključuje jedinstveno podešavanje šasije, veće stražnje stabilizatore i prednje amortizere za teške uvjete rada, 19-colne prednje kočnice s fiksnim klipom Brembo s većim rotorima, potporni nosač, stražnji K-upornik, kotače koji se postavljaju u stupnjevima (19 x 9“ prednji i 19 x 9,5“ stražnji kotači), plus gume Pirelli P Zero PZ4. MagneRide aktivni ovjes dolazi kao standard za optimizirane performanse u uvjetima na cesti i stazi.

Elektronička drift kočnica donosi novu tehnologiju na trkaću stazu, otključavajući Mustangovu sposobnost driftanja sa stražnjim pogonom uz vizualnu privlačnost i funkcionalnost tradicionalne mehaničke ručne kočnice. Performansna elektronička parkirna kočnica dizajnirana je za vozače početnike kako bi naučili i poboljšali svoje vještine driftanja, a profesionalnim vozačima pruža sustav spreman za natjecanje.

Mustang Dark Horse također ima vizualne nadogradnje osmišljene kako bi odražavale njegovu poziciju kao vrhunca sedme generacije i povećale sposobnost staze. Sprijeda, hrabra grafika u sjeni okružuje zatamnjena LED prednja svjetla, koja nadopunjuju jedinstvenu sjajnu crnu rešetku s trapezoidnim nosnicama i redizajniran donji prednji branik s 'očnjacima' visokog sjaja. Donji bočni pragovi i fiksno stražnje krilo, jedinstveni difuzor nadahnut utrkama i zatamnjeni četverostruki vrhovi ispušnog sustava pokazuju dizajnerske znakove automobila usmjerene na stazu.

Tradicionalne oznake Mustanga zamijenjene su novim logom Mustang Dark Horse na prednjim lukovima kotača, vratima prtljažnika i pragovima vrata, dok tamno potamnjena verzija slavnog ponija ostaje na prednjem dijelu. Iznutra, jedinstvena oznaka Mustang Dark Horse zamjenjuje standardni logo Mustang ponija na ploči s instrumentima i zaslonima digitalnog zaslona, ​​a svaki automobil ima pojedinačni broj šasije.

Jedinstvena za Mustang Dark Horse je Blue Ember metalik boja – hladna, tamna nijansa koja emitira topli sjaj kada uhvati svjetlost, dajući ton cjelokupnom svrhovitom izgledu automobila. Izbor apliciranih ili oslikanih značajnih grafika duž krova i niz haubu također je dostupan u raznim bojama i stilovima. Opcijski paket Appearance Package uključuje tamne kočione čeljusti Notorious Blue Brembo sa svjetlijim logotipom Grabber Blue.

Unutar debljeg upravljača s ravnim dnom nalaze se ručice mjenjača od anodizirane srebrne boje i namjenska tipka za način vožnje na dohvat palca, završena jedinstvenim Indigo plavim šavovima na unutrašnjoj podstavi od brušene kože. Nalazi se ispred 12,4-inčne digitalne instrumentne ploče s prilagodljivim zaslonima i grupama koje ovise o načinu vožnje.

Kontrastni plavi šavovi preko ploča vrata i sjedala, manžete mjenjača i središnje konzole podižu ugođaj kabine, dodatno poboljšan jedinstvenim plavim sigurnosnim pojasevima. Mustang Dark Horse Appearance Pack dodaje sjedala Deep Indigo Blue s jedinstvenom perforacijom sjedala, koja emitira dodatne naznake plave boje ispod površine.

Unutarnje obloge, okviri i ventilacijski otvori imaju završni sloj Black Alley – tamni metalik sjaj koji zamjenjuje poznate svijetle srebrne nijanse drugih Mustangovih razina opreme. U središtu kokpita Mustanga Dark Horse na automobilima opremljenim ručnim TREMEC mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa nalazi se ručica mjenjača od anodiziranog plavog titana, izrezana kako bi se spriječilo zadržavanje topline.

Mustang Dark Horse također dolazi s najnovijim zvučnim sustavom B&O, koji pruža čist zvuk kroz 12 zvučnika i subwoofer.

Mustang Dark Horse predvodi povratak Mustanga u globalni motorsport

Predstavljanje Mustanga Dark Horse postavlja temelje za Mustange koji će se natjecati globalno u raznim serijama, uključujući GT3, GT4 i NASCAR.

Mustang Dark Horse S napravljen je jedinstveno za motorsport kao smanjena verzija vozila za uličnu proizvodnju. Svi nebitni dijelovi i ukrasi su uklonjeni, unutra je puni sigurnosni kavez certificiran od FIA-e, sigurnosne mreže, trkaće sjedalo sa sigurnosnim pojasevima i trkaći upravljač s brzim odvajanjem. Ostale sigurnosne stavke uključuju električne prekidače i sustav za suzbijanje požara.

Ford se vraća tvornički podržanim GT3 utrkama s potpuno novim trkaćim automobilom Mustang GT3 IMSA koji će također biti dostupan kupcima, počevši od 24 sata Daytone 2024. Kreiran od strane Ford Performance i Multimatic, Ford Mustang GT3 pokreće 5,4-litreni V8 motor isporučit će puni potencijal utrka izdržljivosti Ford Mustanga za klijente diljem svijeta.

Novi Mustang GT4 dostupan kupcima također će debitirati u sezoni 2023. i bit će dostupan za globalne GT4 klase u IMSA, SRO i FIA GT. Nova verzija Mustanga također će debitirati sljedeće sezone u seriji Australian Supercars, au nadolazećim godinama novodizajnirani modeli debitirati će u seriji NASCAR Cup i NHRA Factory X utrkama.