EKSTREMNO DRUGAČIJI

[FOTO/VIDEO] Doznali smo još detalja o VW ID. XTREME konceptnom terencu: Potpuno električan, potpuno ekstreman

23.12.2022 u 09:37

Bionic
Reading

Elektrificirajuće konceptno vozilo s pogonom na sve kotače temeljeno na ID.4 GTX kombinira kvalitete robusnog terenskog vozila s prednostima modernog SUV-a. Uz to, snaga mu je narasla 30 posto na ukupno 285 kW (387 KS)

U rujnu ove godine smo pisali o jednom posebnom električnom terencu iz ID. obitelji. Ovo novo potpuno električno ID. XTREME konceptno vozilo demonstrira ogroman kapacitet performansi i izvanrednu svestranost Volkswagenove modularne matrice električnog pogona (MEB). Performansni pogon na stražnjoj osovini i softverske prilagodbe upravljačke jedinice daju ID. XTREME-u impresivne terenske sposobnosti.

Potpuno električni pogon na sve kotače razvija snagu sustava od 285 kW (387 KS). To odgovara povećanju performansi od oko 30 posto u usporedbi s 'donorom gena' ID.4 GTX. Uz impresivne slike sada imamo i ekskluzivan video materijal, koji svakako treba pogledati.

VW konceptni terenac ID. XTREME Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

'Potpuno električno konceptno vozilo s pogonom na sve kotače temelji se na ID.4 GTX i uvjerljivo pokazuje visok tehnički potencijal modularne matrice električnog pogona (MEB)', objašnjava Andreas Reckewerth, voditelj MEB Complete Vehicle. 'Impresivna električna snaga i podvozje s terenskim sposobnostima jamstvo su za iznimno emotivna iskustva vožnje kako na cesti tako i na terenu izvan nje. Da bi se to postiglo, ID. XTREME kombinira prednosti modernog SUV-a s avanturističkim duhom i 4x4 mogućnostima robusnog terenskog vozila.' Konceptno vozilo dizajnirano je i izgrađeno u Volkswagenovom inženjerskom odjelu u timu koji vodi Andreas Reckewerth.

Snaga sustava povećana za 30 posto

Tim je povećao snagu sustava ID. XTREME-a za 65 kW (88,4 KS) do ukupno 285 kW (387 KS) pomoću performansnog pogona na stražnjoj osovini kao i softverskih prilagodbi upravljačke jedinice pogona. To odgovara povećanju snage za gotovo 30 posto. Novi performansni stražnji pogon snage je 205 kW (278,8 KS). U kombinaciji s prednjim motorom od 80 kW (108,8 KS), ID. XTREME ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 5,3 sekunde.

Podignuto reli podvozje iz motorsporta

Jedinstveni potpuno električni off-roader ima 30 mm više reli podvozje iz motorsporta s 20 mm širokim tragovima. To znači da je ID. XTREME stabilan, okretan i siguran čak i na neravnom terenu. 18-colni kotači s terenskim gumama (Nokian Outpost AT 265/60R18) prekriveni su 3D ispisanim produžecima lukova kotača. Proširuju blatobrane za 50 mm i doprinose samouvjerenom terenskom izgledu ID. XTREME-a.

Podvozje je zaštićeno posebno robusnom i potpuno zatvorenom aluminijskom oblogom. Nalazi se na prednjem dijelu vozila neposredno ispod registarske pločice i također štiti visokonaponsku bateriju od 77 kWh u sredini i stražnjem dijelu vozila. Modificirani nosač za zaštitu od sudara posebno je dizajniran za jednostavnu, vrlo stabilnu prednju zaštitnu šipku.

Dodatna LED svjetlosna traka na vanjskom krovnom nosaču

Sa svojom strukturom nalik na saće, privlačan vanjski krovni nosač s iznimno velikom nosivošću preuzima posebnu dizajnersku značajku obitelji ID. modela. Sa središnjom gravurom 'Made with passion and friends', vanjski krovni nosač priča priču o stvaranju ovog iznimno emotivnog konceptnog vozila.

  • +39
VW ID. XTREME konceptni terenac Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Prednja LED svjetlosna traka dizajnerskog krovnog nosača jarko osvjetljava ceste i okolinu vozila ID. XTREME-a pri vožnji u mračnim uvjetima. To vozaču omogućuje sigurno pronalaženje puta kroz negostoljubiv teren ili snijegom prekrivene krajolike čak i pri slaboj vidljivosti te rano otkrivanje prepreka.

Xtra prisutnost i Xtra vanjski karakter

Svestrani off-roader također pokazuje svoju najbolju stranu na asfaltnim cestama s iznutra zacrnjenim, snažnim prednjim svjetlima i okvirima leća u narančastoj boji. Pokretni panoramski krov propušta puno svjetla u unutrašnjost. Još jedna posebna značajka ID. XTREME-a je visokokvalitetna i neobična lakirna boja. Uz konceptno specifičnu narančastu i kontrastnu mat crnu boju, ponavljaju se tamni tragovi poput prašine na svijetlim površinama vozila. S ovim grubim efektom, ID. XTREME naglašava svoj vanjski karakter. Osvijetljene Volkswagen oznake u sredini svjetlosne trake sprijeda i straga tipične su za ID. obitelj i također su usvojene za ovo konceptno vozilo.

Interijer nudi iznimno visoku razinu udobnosti putovanja

Interijerom ID. XTREME-a dominira elegantan, ali robustan izgled sivih presvlaka od tkanine od mikrovlakana. Prednja sportska sjedala nose ID. XTREME logo u gornjem dijelu, dok su svi ukrasni šavovi sjedala vozila u narančastoj boji koja je karakteristična za vozilo. Na stražnjoj klupi, središnje sjedalo je uklonjeno u korist prostranog, sklopivog otvora za utovar. Udubljene školjke sjedala pružaju siguran oslonac za putnike, čak i izvan ceste.

Postoji fiksna središnja konzola s naslonom za ruke za maksimalnu udobnost putovanja na prednjim sjedalima i dodatnim prostorom za pohranu. Ventilacijski otvori i donja kopča upravljača također su u kontrastnoj narančastoj boji. Presvlake od tkanine također se koriste za obloge prednje ploče i umetke na vratima. Tipična ID. instrumentna ploča ima crni okvir.

Početni zaslon ekrana posebno je dizajniran u ID. XTREME izgledu i dovodi vozača u avanturističko raspoloženje čim uđe. Osim toga, tu je i ID. Light specifičan za vozilo kao i dodatni prikaz kuta nagiba. Programeri su stavili poseban fokus na zvuk ID. XTREME-a. Buka od vožnje razvijena je zajedno s Volkswagen Designom posebno za konceptno vozilo i emitira se prema van putem generatora zvuka u kućištu kotača.

Izuzetno održiva ideja

Koncept za ID. XTREME se vraća procesu održivog razvoja u Volkswagenu. Umirovljeno testno vozilo ID.4 GTX i pripadajuća baterija od 77 kWh slave svoj drugi život u ID. XTREME-u. Ovaj neobičan pristup drugom životu moguć je prije svega zahvaljujući Volkswagenovoj svestranoj MEB platformi. Njezina arhitektura omogućuje potpuno novi raspored jer tehničke komponente svojim dizajnom zauzimaju relativno malo prostora. Unutrašnjost postaje velikodušan otvoreni prostor s dojmom prozračnosti i puno prostora za noge na prednjim i stražnjim sjedalima.

ID. XTREME je prvi put predstavljen javnosti u rujnu 2022. na drugom International ID. Treffen susretu u Locarnu. Događaj na jezeru Maggiore u Švicarskoj na dobrom je putu da postane pandan električne mobilnosti poznatom Volkswagen GTI Treffen na jezeru Wörthersee u Austriji.