prvi dojmovi

[FOTO/VIDEO] Bili smo na premijeri malog urbanog crossovera A-segmenta: Upoznajte novu Toyotu Aygo X

07.04.2022 u 13:52

Bionic
Reading

Aygo X se odlično snalazi u gradskoj gužvi velegrada poput Barcelone, u kojoj je bila održana ova dinamička premijera. Maleni krug okretanja od samo 9,4 m svakako je veliki adut Aygo X-a

Toyota očito ima, za razliku od mnogih drugih proizvođača, neku drugu viziju onoga što bi trebao predstavljati maleni urbani automobil. Aygo X, koji se zapravo čita Aygo Cross, svakako je jedan od automobila koji bi mogao postati česta pojava na pretrpanim gradskim prometnicama europskih velegradova.

Iako je sudbina malenih gradskih automobila A-segmenta čini se bila zapečaćena sve strožim ekološkim mjerama, prvenstveno za modele s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, izgleda da ipak nije sve tako crno. Model Aygo, kakvog poznajemo dvije generacije u periodu između 2005. i 2021. otišao je u povijest, baš kao i njegovi sestrinski modeli Citroën C1 i Peugeot 108 (107), no tržište se neće tek tako lako odreći malenih urbanih automobila A-segmenta. Naravno, pričamo o modelima s motorima s unutarnjim izgaranjem, dok je potpuno električnim mališanima ipak neka svijetlija budućnost. Ali dok ta 'svijetla' budućnost stigne, modeli poput Aygo X-a sjajno su tranzicijsko rješenje.

Novi Aygo X stoga nudi još jednu komparativnu prednost pred konkurencijom, ukoliko je uopće i ima, a to je njegov robusni crossoverski izgled, kao idealno rješenje za kaotičan i vrlo dinamičan gradski promet. I sve to bez obzira što nam Aygo X nudi samo jedan 1-litreni 3-cilindrični motor snage 72 KS (53 kW) i dvije verzije mjenjača; ručni i CVT.

Toyota Aygo X (boja Chili Red) Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Novi Aygo X je crossover jedinstven u A-segmentu, dizajniran i proizveden u Europi kako bi zadovoljio zahtjeve urbanog i prigradskog života u Europi. Kako bi potpuno novi Aygo X učinio najboljom ponudom proizvoda u segmentu, Toyota je poduzela temeljito istraživanje o zahtjevima gradske vožnje diljem kontinenta slušajući želju kupaca za elegantnim, kompaktnim i sigurnim automobilom.

Rezultat je najnoviji kompaktni automobil u Toyotinoj liniji, izgrađen na uspješnoj GA-B platformi Toyote Global New Architecture (TNGA), prvi put predstavljen s novim Yarisom, aktualnim europskim Automobilom godine za 2021., i nedavno s Yaris Crossom.

Bilo u gradu ili na otvorenim cestama, automobil A-segmenta mora se isticati kompaktnošću i okretnošću kako bi vozaču prenio povjerenje. Također treba stvoriti i prenijeti osjećaj emocija, istovremeno integrirajući najbolja tehnološka dostignuća u kompaktni paket koji je ekonomičan za rad.

Nakon uspješnog otkrivanja i pozitivnog prijema privlačnog 'Sparkling Chilli Red' koncepta Aygo X prologue, projekt Aygo X prebačen je u Styling u Toyota Motor Europe u Belgiji, gdje su dizajnerski timovi blisko surađivali s planiranjem proizvoda i istraživanjem i razvojem kako bi pretvorite novi automobil A-segmenta iz koncepta u stvarnost.

Jedinstveni raspon boja za Aygo X, od kojih svaka bilježi okuse i osobnosti automobila. Kardamom (Cardamom) donosi dojam stila i elegancije, isporučujući profinjenu i nenaglašenu estetiku s efektom niske zasićenosti zelene boje. Chilli je vatrena i vrhunska boja koja upada u oči prolaznika toplim i dubokim odsjajem boja zahvaljujući finom prskanju plavih metalik pahuljica u crvenoj boji. Đumbir (Ginger) je sofisticirana i postojana bež koja svojom nijansom nagovještava duh avanture i toplu složenost. Juniper je mladenački s daškom muževnosti i plava je stvorena posebno za model kako bi mu dala ledenu hladnoću uz dodavanje suptilnih crvenkastih podtonova.Nova klinasta linija krova također povećava dinamički osjećaj za sportskiju sliku.

Napredna tehnologija potpunog LED osvjetljenja također se predstavlja kao najnoviji Toyotin model A-segmenta, što ovu tehnologiju čini dostupnom većem broju kupaca. Dnevna svjetla i svjetla za skretanje sastoje se od dvije svjetlosne cijevi okružene suptilnim užarenim svjetlom kako bi se naglasio kultni profil Aygo s potpisom u svim uvjetima osvjetljenja. Sprijeda, high-tech svjetla grle gornji dio haube u obliku krila, dok niže do tla, velika rešetka, svjetla za maglu i klizna ploča su sve izgrađene na temi dvostrukog trapeza koja je dio Aygovog identiteta, dajući to je stav 'spreman ići, bilo gdje'.

Aygo X je dizajniran za maksimalnu ekonomičnost iz temelja. Tako na primjer, Aygo X ima najmanju masu karoserije od bilo kojeg automobila A ili B segmenta, što pomaže izvrsnoj potrošnji goriva. Cijeli automobil je težak između 940 i 1015 kg, u ovisnosti o opremi i tipu mjenjača.

Lukovi prednjeg branika i kotača također služe za poboljšanje uštede goriva tako što lagano usmjeravaju strujanje zraka od guma, čime se smanjuju turbulencije oko prednjeg i bočnog dijela automobila. Lukovi stražnjih kotača također usmjeravaju prolazni protok zraka dalje od guma i usmjeravaju ga do točke konvergencije na stražnjem dijelu automobila.

Prilagođavajući provjerenu i uspješnu GA-B platformu za Aygo X, novi i jedinstveni kandidat u segmentu A donosi jedinstveni crossover proizvod, koji sadrži modificirani i smanjeni stražnji dio šasije sa smanjenim prednjim i stražnjim prevjesima.

S duljinom od 3700 mm, novi Aygo X je 235 mm duži od svog prethodnika, iako je međuosovinski razmak povećan za samo 90 mm. Prednji prevjes je 72 mm kraći od Yarisa, dok je maksimalna veličina kotača povećana na 18 cola'. Dizajniran za najuže gradske ulice, Aygo X također ima iznimno mali krug okretanja od samo 4,7 m, jedan od najužih u segmentu.

Veći kotači i gume također rade s provjerenim TNGA ovjesom koji, zajedno s poboljšanom krutošću pri kotrljanju i nižim kutovima kotrljanja, pruža iznimnu udobnost i kontrolu u vožnji. Aygo X ima na izbor dvije dimenzije klotača i guma: 175/65R17 i 175/60R18.

Ukupna širina karoserije povećana je za 125 mm na 1740 mm u odnosu na Aygo. Kao rezultat toga, prednja sjedala su pomaknuta 20 mm dalje, povećavajući prostor za ramena za 45 mm. Prtljažni prostor je također vodeći u segmentu sa 125 mm većom duljinom prtljage i pametnim dizajnom prostora iza stražnjih sjedala, povećavajući kapacitet prtljažnika za više od 60 litara na 231 litru u usporedbi s prethodnom generacijom.

Nadalje, dizajn krova Pagoda zadržava kompaktne ukupne dimenzije, pružajući udobnu, prostranu kabinu za vozača i putnike. Visina vozila povećana je za 50 mm na 1510 mm. Položaj sjedenja podignut je za 55 mm što omogućuje lagan kontakt očima s drugim sudionicima u prometu, posebice biciklistima i pješacima. Nadalje, kut A-stupa povećan je za 10 posto na 24 stupnja radi poboljšane vidljivosti.

Bilo da prolazite kroz gradski promet ili krstarite autocestama, Aygo X vam pruža samouvjerenu vožnju na više načina. Kao kompaktni crossover visoke vožnje, razmak od tla povećan je za 11 mm u odnosu na prethodnu generaciju, Aygo X daje vozaču više prisutnosti i sigurnosti na cesti.

  • +80
Toyota Aygo X: dinamička premijera Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Unutrašnjost kabine

Aygo X je jako lijepo i vrlo pametno dizajniran i u unutrašnjosti kabine i tu ništa nije prepušteno slučaju. Razine unutarnje buke smanjene su opsežnom upotrebom i optimizacijom materijala za zvučnu izolaciju kako bi se stvorila tiša kabina u kojoj je indeks artikulacije poboljšan za 6 posto, među najboljima u segmentu.

Toyota i JBL surađivali su kako bi isporučili vrhunski audio sustav sa zvučnim profilom koji je prilagođen karakteristikama Ayga X. Audio sustav se sastoji od četiri zvučnika u kombinaciji s pojačalom od 300 W i velikim subwooferom od 200 mm smještenim u prtljažniku za isporuku moćnih basova, dinamičnog odziva zvučnika i jasne i široke zvučne scene.

Aygo X ima na izbor i sjajan uvlačivi platneni krov, prvi za ovaj crossover A-segmenta. Novi platneni vrh dizajniran je kako bi maksimizirao iskustvo vozača gdje je otvor povećan za 40 mm s 20 posto povećanim kutom gledanja.

Koristeći visokokvalitetne materijale koji se obično nalaze na premium modelima, platneni vrh nudi poboljšanu zaštitu od vode i prašine. Nova struktura deflektora vjetra također poboljšava izdržljivost i robusnost za dodatni mir.

Tehnološki napredan

Aygo X je kompaktan automobil opremljen nekim od najnovijih velikih novih značajki. Kupci će moći ostati povezani sa svojim Aygo X putem aplikacije Toyota Smart Connect i MyT za pametne telefone.

Toyota Smart Connect usredotočuje se na veliki 9-inčni zaslon osjetljiv na dodir visoke razlučivosti, ambijentalno osvjetljenje i bežično punjenje, nudeći korisnicima besprijekorno korisničko iskustvo s pratećom aplikacijom za pametne telefone MyT. Uz MyT aplikaciju, kupci mogu pratiti razne analitike vozila kao što su analize vožnje, razine goriva, upozorenja i praćenje vozila.

Toyotin najnoviji multimedijski sustav također nudi navigaciju temeljenu na oblaku za pružanje informacija o ruti uživo putem uvijek povezanih usluga u višim razredima. Nove usluge bit će uvedene s vremenom putem bežičnih ažuriranja, tako da će se novi softver i povezane usluge automatski prebaciti u sustav. Toyota Smart Connect također nudi žičano i bežično povezivanje pametnih telefona putem Android Auto i Apple CarPlaya.

Sigurnost na visini

Aygo X čini veliki korak naprijed u pogledu sigurnosti, uvodeći Toyota Safety Sense kao standard na svim tržištima po prvi put na kompaktnom modelu A-segmenta. Najnoviji Toyota Safety Sense koristi kombinaciju senzora monokularne kamere i radara s milimetarskim valovima, sustav prije sudara (PCS) s detekcijom vozila sada radi pri većim brzinama. Debitantski na Aygu X su danonoćna detekcija pješaka, dnevna detekcija biciklista, podrška za ublažavanje sudara, inteligentni prilagodljivi tempomat, pomoć pri praćenju trake i pomoć pri upravljanju u nuždi.

Toyota Aygo X (boje Chili Red i Ginger) Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Aygo X ima dodatne značajke pasivne sigurnosti, kao što su strukturna pojačanja za apsorpciju udara kako bi se osigurala svestrana sigurnost.

Trocilindrični benzinski 1-litreni motor s dva tipa mjenjača

Rekli smo već da Aygo X pokreće samo jedan tip motora, a riječ je o višestruko nagrađivanom 1-litrenom (998 cm³), 3-cilindričnom benzinskom 1KR-FE motoru snage 72 KS (53 kW), najvećeg okretnog momenta 93 Nm pri 4400 okr./min. Pogon je na prednjim kotačima, a uparen je s 5-brzinskim ručnim mjenjačem ili bezstupanjskim CVT mjenjačem. Ubrzanje od 0 do 100 km/h mu je 15,5 s (15,5 s - CVT), a krajna brzina 158 km/h (151 km/h - CVT).

Sam motor je poboljšan kako bi zadovoljio europske propise, a istovremeno nudi visoku razinu pouzdanosti i performansi, uz ciljanu potrošnju goriva od samo 4,7 l/100 km i 107 g/km CO₂ s ručnim mjenjačem te 4,9 l/100 km i 110 g/km CO₂ s CVT mjenjačem.

Prvi dojmovi o Aygo X

Aygo X se odlično snalazi u gradskoj gužvi velegrada poput Barcelone, u kojoj je bila održana ovoa dinamička premijera. Maleni krug okretanja od samo 9,4 m svakako je veliki adut Aygo X-a. Mjesta straga, sasvim razumljivo i nema previše, no kompromis s osobama u prednjem redu svakako je dobro rješenje. Prtljažnik je ipak sasvim priličnog volumena i moći ćete iskoristiti i mogućnost preklapanja naslona stražnje klupe za nešto više tereta.

Za one koji vole opušteniju vožnju svakako preporučamo CVT mjenjač, koji je idealno rješenje za ležerniju vožnju u gradskoj gužvi. Za volanom, sustav upravljanja je podešen za gradsku i prigradsku vožnju u Europi, s novim S-CVT mjenjačem koji pruža najbolji početni odziv u klasi, intuitivni stupanj prijenosa i linearnost uz zadržavanje jake ravnoteže potrošnje energije i goriva. No, ukoliko želite preuzeti 'stvar u svoje ruke' odabrati ćete ručni 5-brzinski mjenjač s kojim ćete ipak moći malo bolje prilagoditi ovaj motor manjeg obujma i snage svojim preferencijama vožnje. Sprijeda je MacPhersonov ovjes, a straga torziona osovina.

Novi Aygo X kreće u prodaju od 15. travnja, a cijene kreću od modela X od 99.900 kn, razina opreme X-Trend s metalik bojom kreće od 123.300 kn, a najskuplja verzija je Limited s metalik bojom koja kreće od 147.300 kn. Toyota nudi do 10 godina jamstva kroz Relax program jamstva. Isti se aktivira u ovlaštenom servisu nakon isteka tvorničkog jamstva, obavljanjem redovitog servisa, na razdoblje do sljedećeg servisnog intervala propisanog prema uputi proizvođača (12 mjeseci ili 15.000 km - što prije nastupi).