ništa od posla?

[FOTO] McLaren odbacio tvrdnje da ih je kupio Audi: Vrti li se sve oko ulaska u Formulu 1?

15.11.2021 u 18:20

Bionic
Reading

Preuzimanje McLarena bi Audiju dalo pristup drugoj marki superautomobila uz Lamborghini, koji kontrolira. To bi također otvorilo mogućnost da Audijevi motori pokreću McLaren

McLaren, legendarni britanski proizvođač sportskih automobila i dugogodišnji sudionik u svjetskom prvenstvu Formule 1, oštro je reagirao na napise uglednog britanskog Autocara da ih je kupio njemački proizvođač automobila Audi, koji je dio Volkswagen Grupe.

Ovaj dematij je uslijedio nakon što je izvor iz Autocara izvijestio da je njemački proizvođač preuzeo cijelu grupu kako bi joj osigurao ulazak u Formulu 1. Zanimljiv je i tekst koji je objavio britanski specijalist za autoindustriju, u kojem stoji sljedeće.

U priopćenju, McLaren je rekao da je priča 'potpuno netočna', dodajući: 'McLarenova tehnološka strategija uvijek je uključivala stalne rasprave i suradnju s relevantnim partnerima i dobavljačima, uključujući druge proizvođače automobila, međutim, nije bilo promjena u vlasničkoj strukturi McLaren Group.'

Audijev glasnogovornik u ovoj fazi nije imao službeni komentar, no Reuters je jučer izvijestio da je Audi 'otvoren za mogućnosti suradnje'. Münchenska je tvrtka BMW kasnije odbacila ranija izvješća da su upravo oni zainteresirani za marku iz engleskog Wokinga.

McLaren je radio pod velikim financijskim pritiscima unatoč injekciji kapitala krajem prošle godine nakon refinanciranja u vrijednosti do 500 milijuna funti. Izvršni direktor McLarena Mike Flewitt odstupio je sa svoje pozicije prošlog mjeseca nakon osam godina.

Preuzimanje McLarena bi Audiju dalo pristup drugoj marki superautomobila uz Lamborghini, koji kontrolira. To bi također otvorilo mogućnost da Audijevi motori pokreću McLaren. To, međutim, ne bi dalo Audiju kontrolu nad McLarenom Appliedom, ogrankom grupe koja je specijalizirana za sustave elektrifikacije i za ceste i za stazu, jer je ona prodana privatnoj investicijskoj skupini ranije ove godine.

Nejasno je kakve bi implikacije bilo kakve veze Audi-McLaren imale na sada funkcionalno partnerstvo između Rimca i Bugattija, koje je osmišljeno s ciljem razvoja potpuno električnih nasljednika Nevera EV hiperautomobila i uskoro- budući umirovljeni Bugatti Chiron.

Sa stajališta Formule 1, dogovor bi osigurao Volkswagen grupi, koja je vlasnik Audija, izravan pristup ulasku u Grand Prix utrke. Volkswagen je bio uključen u rasprave oko specifikacije novog pogonskog sklopa F1 koji bi trebao biti predstavljen sredinom desetljeća i otvoreno je razmatrao predanost vrhu motorsporta.

Audiju srodna marka Porsche također razmišlja o povratku u F1, kako je nedavno za Autocar rekao novi šef motorsporta Thomas Laudenbach.

Smatra se da bi najvjerojatniji put za Porsche u Formulu 1 bio kao partner u pogonu postojećem timu, a Red Bull – koji trenutno gradi vlastiti neovisni odjel pogonskih sklopova u Milton Keynesu – smatra se najizglednijom opcijom za takav dogovor.