MODERNA IKONA

Ekskluzivne prve slike proizvodnog Renaulta 5 E-Tech electric: Premijera 26. veljače u Ženevi

04.12.2023 u 10:12

Bionic
Reading

Početna cijena će biti oko 25.000 eura, u rangu s hibridima B segmenta. Potpuno električni R5 će imati baterijuod 52 kWh za domet do 400 km (WLTP). Ova će baterija biti prva dostupna kada se otvore narudžbe, a druga baterija od 40 kWh bit će dostupna kasnije

Predviđen za lansiranje 2024., Renault 5 E-Tech electric daje moderan, električni izgled kultnom Renaultu 5, odvodeći ga u budućnost. Uoči službenog otkrivanja, Renault podiže kutak vela, dajući nam uvid u nekoliko detalja u vanjskom dizajnu serijskog modela koji su jasna uspomena na njegovog prethodnika.

'Renault 5 E-Tech electric je kultna ikona redizajnirana za moderno doba. Dali smo sve od sebe za ovaj zanimljiv automobil, dizajniran i proizveden u Francuskoj. Svojim veselim dizajnom i tehnologijama nove generacije želi električna vozila učiniti pristupačnijim u Europi', rekao je Fabrice Cambolive, izvršni direktor marke Renault.

Glavna svjetla

Prednja svjetla R5 ključna su značajka dizajna, čineći prednji dio odmah prepoznatljivim. Ne izdvaja ih samo oblik, već i oznaka u središtu leće koja podsjeća na zjenicu ljudskog oka. Ova posveta reklami iz 1972. koja prikazuje 'The Adventures of Supercar' daje modernom R5 ljudski izraz.

Indikator punjenja na poklopcu motora

Na prednjem dijelu nestao je usisnik zraka koji se nalazio na poklopcu motora povijesnog modela. Jasno pokazujući da Renault 5 E-Tech electric pripada svijetu električnih vozila, zamijenjen je svjetlosnim indikatorom punjenja koji tvori legendarni broj '5' kada je vozilo potpuno napunjeno. Visokotehnološka značajka koja je također funkcionalna i zabavna, ovaj indikator izvrstan je primjer pristupačnog sučelja s ljudskim dodirom, koje na prvi pogled prikazuje napunjenost baterije.

Lukovi kotača

Lukovi kotača stvaraju širi stav, dajući R5 izgled kompaktnog automobila sa stvarnom pojavom na cesti. Njihov grafički dizajn naglašava jedinstvenu i trenutno prepoznatljivu osobnost, podsjećajući na R5 Turbo.

Stražnja svjetla

Vertikalna stražnja svjetla uključuju funkciju produljenja bočne ploče. Ova značajka pridonosi aerodinamičkim performansama R5 sprječavanjem turbulencije zraka.

Originalna teaser kampanja namijenjena široj javnosti započela je 1. prosinca

Za ovo vrlo posebno lansiranje, Renault je surađivao s Publicis Conseilom kako bi sastavili teaser kampanju koja je izuzetna ne samo u smislu svog oblika već i opsega, budući da kreće tri mjeseca prije službenog predstavljanja.

Tema kampanje: 'R5VOLUTION IS BACK'

Lansiran 1972. godine, u vrijeme društvenih i društvenih previranja, R5 je uzdrmao automobilsku industriju svojim revolucionarnim pristupom automobilima. Godine 2024. Renault započinje još jednu revoluciju u drugačijem kontekstu: energetska tranzicija, lokacija proizvodnje u Francuskoj i potreba za energetskom trijeznošću. I namjerava objaviti ovaj skori povratak kampanjom koja će obuhvatiti cijelu Europu.

Kampanja otkriva prve ikonske značajke vanjskog dizajna budućeg vozila, počevši od logotipa 5. Logo će biti dostupan u izboru od tri boje, koje će se također naći na proizvodnom modelu: žuta, plava i zelena. Djelomično pogledajte električni Renault 5 E-Tech u središtu goleme petice, koji se slaviti u posebnoj poster kampanji od 1. prosinca 2023.

Uvelike skriveno vozilo sustavno je popraćeno QR kodom povezanim s internetskom stranicom renault.fr/r5. Ova stranica otkriva nešto više o budućem vozilu s nizom detalja ilustriranih ključnim riječima: R5DESIGNED, R5ENERGISED, R5DIGITALISED, R5SOURCEFUL, R5LOCALISED, R5VOLUTION IS BACK. Web stranica također uključuje detalje o posebnoj R5 R Pass, za kupce koji žele biti među prvima koji će naručiti i dobiti svoj Renault 5 E-Tech električni na lansiranju.

Ova ambiciozna medijska kampanja potkrijepljena je TV reklamom koja se prikazivaje diljem svijeta, kako bi pobudio interes sve do otkrića 2024. godine. U produkciji studija Man VS Machine, reklama daje gledateljima kratki uvid u dizajn Renaulta 5 E-Tech električni, dok juri okolo pokušavajući pronaći izlaz iz labirinta. Soundtrack je svjetski poznata 'Instant Crush' Daft Punka, ikona francuske elektro-pop scene, koji rijetko svoju prisutnost posuđuju reklamama. Ispostavilo se da je dekoracija filma golemi QR kod u središtu grada, koji pruža poveznicu na online program predrezervacije, R5 R Pass.

U Francuskoj će se film emitirati na TV-u od 17. prosinca do 7. siječnja u formatu od 30 sekundi, a u dužem od 45 sekundi za veću izloženost između 25. i 31. prosinca.

R5 R Pass, program za 'preskakanje reda' za kupce

30. studenoga Renault predstavlja jedinstveno iskustvo za buduće kupce: program R5 R Pass. Nositelji R5 R Pass će moći naručiti novo kultno potpuno električno vozilo u Renault mreži 10 dana prije nego što narudžbe budu otvorene za širu javnost. Kupci koji daju narudžbu tijekom ovog posebnog razdoblja bit će među prvima sretnicima koji će preuzeti svoje vozilo od jeseni 2024., a tvornica ElectriCity u Douaiju u Francuskoj daje prednost njihovoj narudžbi na proizvodnoj liniji. Nositelji R5 R Pass-a primiti će maketu Renault 5 E-Tech Electric nakon predstavljanja te će prvi moći pristupiti sadržajima i događanjima oko Renaulta 5.

Dostupna po cijeni od 150 eura, R5 R Pass bit će dostupna na www.renault.fr/r5 i u sedam zemalja sudionica (Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija i Nizozemska).

'Za povratak ove ikone, htjeli smo ponovno izmisliti tradicionalno lansiranje vozila. Malo po malo, otkrivamo dizajn ovog retro-futurističkog modela, s opsežnim komunikacijskim planom puno prije lansiranja. Renault 5 bez sumnje je idealno vozilo za ovaj pristup, budući da govorimo o ponovnom rođenju ili čak reinvenciji legende, nedvojbeno jednog od najlegendarnijih vozila u povijesti francuske automobilske industrije.' rekao je Arnaud Belloni, globalni direktor marketinga za marku Renault.

Potpuno električna pop ikona

Dug samo 3,92 m, Renault 5 E-Tech electric svaki je centimetar gradski automobil. Idealna za gradsku vožnju, ova potpuno električna ikona opuštena je i izvan grada sa svojom baterijom od 52 kWh koja joj daje domet do 400 km (WLTP). Ova će baterija biti prva dostupna kada se otvore narudžbe. Druga baterija od 40 kWh bit će dostupna kasnije.

Renault 5 E-Tech electric bit će prvo vozilo izgrađeno na novoj platformi AmpR Small (bivši CMF-B EV), dizajniranoj za pravi užitak u vožnji. Stražnji ovjes s više karika, koji se obično nalazi samo na vozilima koja su naprednija na tržištu, doprinosi izvrsnoj stabilnosti i držanju ceste.

Također će biti dostupan niz vrlo naprednih tehnologija. Unutar vozila nalazi se reno, Renaultov službeni avatar. Ovaj humanizirani suvozač sljedeće generacije pružit će digitalno iskustvo koje u potpunosti uranja korisnike u svijet Renaulta, za nova iskustva u vožnji i vožnji. Opremljen dvosmjernim ugrađenim punjačem, Renault 5 E-Tech electric bit će prvo serijsko vozilo koje će imati tehnologiju V2G (vehicle-to-grid). Uz podršku Mobilizea, V2G tehnologija omogućuje Renaultu 5 E-Tech electric opskrbu energijom u mrežu. Prvo će biti dostupna u Francuskoj i Njemačkoj 2024., a zatim u Ujedinjenom Kraljevstvu 2025. Ova će tehnologija omogućiti električnim vozačima Renault 5 E-Tech da uštede novac na punjenju i smanje svoj ukupni račun za struju, prodajom električne energije natrag u mrežu.

  • +9
Renault 5 E-Tech electric: prve teaser fotografije Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Početna cijena Renaulta 5 E-Tech electric bit će oko 25.000 eura, u rangu s hibridima B segmenta. Novo vozilo bit će predstavljeno sljedećeg 26. veljače na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'