Emotikon u nevolji

Appleov plavi mali emotikon terenskog vozila više se ne povezuje s Jeepom!

11.10.2019 u 11:31

Bionic
Reading

Jedna mala plava ikonica, kojih je danas na milijune u svakodnevnom životu, izazvala je bijes među vlasnicima i fanovima ove legendarne američke marke terenskih vozila, a ni sam Jeep nije baš bio sretan

Jeep, svima dobro poznata marka terenskih automobila, se konačno oslobodio Appleovog emotikona koji je lažno predstavljao njihovo terensko vozilo. A sam proizvođač Jeep, u sklopu Fiat Chrysler Automobiles grupacije, žestoko brani svoje teško stečeno ime. I s potpunim pravom!

Jeep Gladiator (2020) Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep

Prije nekoliko mjeseci smo u Autozoni pisali o nastojanjima Forda da se za emotikon pickupa na pametnim telefonima uzme baš silueta njihovog modela kamioneta Ford Ranger, no u ovom slučaju Jeep je baš želio suprotno - da se ikonica terenca ne povezuje s njihovim imenom.

Sve do Appleovog najnovijeg ažuriranja iOS-a, korisnici iPhonea koji bi upisali riječ 'Jeep' u tekstu vidjeli bi automatski dodijeljeni emotikon sa kutijastim plavim automobilom. To nije dobro sjelo ovom automobilskom proizvođaču, koji je ovaj emotikon nazivao 'imposter Jeep' ili lažni Jeep. No Appleovim najnovijim ažuriranjem za iOS uklonjena je veza između 'Jeepa' i pripadajućeg emotikona. No i dalje se pojavljuje kada se upisuju generički izrazi poput 'SUV', 'car' ili 'automobile'.

Jeep

Jeep je marka američkih automobila i divizija FCA US LLC (ranije Chrysler Group, LLC), podružnice u potpunom vlasništvu talijansko-američke korporacije Fiat Chrysler Automobiles. Jeep je dio Chryslera od 1987. godine, kada je Chrysler marku Jeep, zajedno s ostatkom imovine, kupio od prethodnog vlasnika American Motors Corporation (AMC).

Mnoga objašnjenja podrijetla riječi Jeep (džip) pokazala su se teškim za provjeru. Najraširenija teorija je da je vojna oznaka GP (eng. 'Government Purposes or General Purpose ' za vladine ili opću namjenu) bila unesena u riječ Jeep na isti način na koji je suvremeni HMMWV (High-Mobility Multi-purpose Wheeled Vehicle) postao poznat kao Humvee , Joe Frazer, predsjednik Willys-Overlanda od 1939. do 1944., tvrdio je da je skovao riječ Jeep tako što je istaknuo inicijale G.P. 

Jeep je sada slavljenički krenuo s laganom kampanjom na društvenim medijima nazvanom '#ThisIsNotJeep' ili ovo nije Jeep. Na svojim Twitter i Instagram kanalima marka prikazuje frustraciju Jeepovih entuzijasta kada su se pojavili dosadni emotikoni.

Jeep nije službeno lobirao kod Applea da se makne poveznica s emotikonom, izjavio je glasnogovornik marke. Predstavnici Applea se još nisu oglasili. Pogledajte njihovu twitter kampanju '#ThisIsNotJeep'

'Brend Jeep se protivi povezivanju ovog emotikona s njegovim imenom i sretni smo što je ta asocijacija uklonjena iz najnovijeg ažuriranja za iOS', izjavio je Olivier Francois, glavni marketinški direktor Fiat Chrysler Automobiles. 'Dobrodušno proslavimo njegovo uklanjanje s našim vlasnicima i fanovima kroz ovu kampanju na društvenim mrežama, i čvrsto dajmo do znanja da se niti jedan SUV koji ne nosi oznaku marke Jeep ne može smatrati jednim od naših vozila.'

  • +3
Trenutni Jeep modeli Izvor: Promo fotografije / Autor: Jeep