Svijet 'BLACKWATER UBIJAO DJECU'

Karzai optužuje američke zaštitarske tvrtke za atentate

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai optužio je u ponedjeljak američke privatne zaštitarske tvrtke, napose bivši Blackwater, da su odgovorne za pojedine atentate u Afganistanu i tako ubijale 'afganistansku djecu'

Predsjednik države kojeg je koncem 2001. na vlast dovela međunarodna vojna koalicija koju su predvodile Sjedinjene Države i koji je poslije ponovo izabran zahvaljujući njihovoj potpori, potpisao je 17. kolovoza uredbu kojom pedeset dvjema privatnim zaštitarskim tvrtkama - bez obzira odakle dolazile - zabranjuje da do konca godine rade u Afganistanu, osim ekipa za zaštitu veleposlanstava i vojnih baza međunarodnih snaga.

Karzai je u nedjelju ipak zatražio od zapadnih partnera da mu pošalju popis razvojnih projekata za koje treba osigurati zaštitu.

No na tiskovnoj konferenciji s tadžičkim kolegom Emomalijem Rahmonom u nedjelju optužio je napose američke tvrtke, spomenuvši izrijekom Xe, bivši Blackwater, zbog zločina počinjenih u Iraku, koji je među osam već zabranjenih tvrtka u Afganistanu.

'One su krive za smrt afganistanske djece te za neke napade i terorističke čine', rekao je. 'Ustvari, ne znamo koliko su tih napada počinili talibani, a koliko te tvrtke', dodao je, smjerajući na privatne američke tvrtke.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još