ispred banke

U samoubilačkom napadu na jugu Afganistana troje mrtvih, 12 ozlijeđenih

21.03.2024 u 10:37

Bionic
Reading

Tri osobe ubijene su, a dvanaest ih je ozlijeđeno u četvrtak u samoubilačkom napadu ispred banke u gradu Kandaharu, uporištu talibana u južnom Afganistanu, rekao je pokrajinski glasnogovornik AFP-u

"Jutros se dogodio samoubilački napad ispred banke Kabul, tri osobe su ubijene, a 12 je ranjenih", objavio je Inamullah Samangani, šef Odjela za informiranje i kulturu pokrajine Kandahar.

"Žrtve su civili", rekao je dužnosnik, dodajući da su meta napada bili ljudi koji su došli po plaće u tu banku.

Napad se dogodio u 8:00 sati po lokalnom vremenu u središtu velikog grada na jugu Afganistana, dok u toj muslimanskoj zemlji traje ramazan, mjesec posta.

Talibanske vlasti brzo su ogradile područje i zabranile novinarima fotografiranje i snimanje, kao što to obično čine.

Novinar AFP-a vidio je na mjestu događaja kako vozila hitne pomoći odvoze žrtve i ranjene.

Samangani, koji je bio u jednoj od bolnica u koje su primljene žrtve, zanijekao je da postoji hitna potreba za krvlju, suprotno onome što se objavljivalo na društvenim mrežama.

"Taj problem ne postoji. Ozlijeđene osobe nisu teško ozlijeđene", uvjeravao je Samangani u poruci novinarima.

Bolnice u Kandaharu odbile su dati informacije o ranjenicima uz objašnjenje da im je naređeno da ne daju izjave za medije.

Pripadnici osiguranja i vatrogasci brzo su očistili područje napada gdje su bili vidljivi tragovi krvi, odjeće, obuće i krhotina.

Broj bombaških napada i samoubilačkih napada u Afganistanu značajno se smanjio od povratka talibana na vlast u kolovozu 2021. i relativno je sigurno.

Međutim, brojne naoružane skupine, a osobito džihadisti Islamske države, još uvijek predstavljaju prijetnju.

Zabilježene su brojne eksplozije od početka ramazana prije dva tjedna u Afganistanu, ali talibani su potvrdili tek nekolicinu.