Svijet TUŽBA PROTIV NETANYAHUA

Je li izraelski premijer kriv za mučenje Španjolaca?

Mirovni aktivisti Laura Arau i Manuel Espinal te novinar David Segarra podižu tužbe zbog uhićenja, mučenja i protjerivanja iz Izraela nakon napada izraelskih snaga na turski brod Mavi Marmara (u kojem su bili i tužitelji), kada su izraelske snage ubile devetero Turaka

Osim protiv premijera Benjamina Netanyahua, tužba se podiže i protiv ministara obrane Ehuda Baraka, ministra vanjskih poslova, Abigdora Liebermana, ministara obavještajnih poslova i atomskih poslova, Dana Meridora, ministra strateških poslova, Moshea Ya’alona, ministra unutarnjih poslova, Elia Yishaija i ministra bez portfelja, Bennyja Bergina.

Tužen je i zapovjednik izraelskih snaga koje su napale turski konvoj, viceadmiral Eliezer Marom.

U tužbi se podsjeća da su putnici Mavi Marmare bili pod jurisdikcijom i pod obranom koju daje članak 608. španjolskog kaznenog prava i međunarodne konvencije kojih je Španjolska potpisnica.

Španjolski kazneni sud Audiencia Nacional mora odlučiti hoće li prihvatiti tužbu. Ako bi tako bilo, radilo bi se o drugom predmetu u kojem bi se parničile Španjolska i Izrael.

U prethodnom slučaju, Španjolska je tužila Izrael zbog ubojstva desetero civila, među njima i djece, u napadu na Gazu kad je pokušavala ubiti jednog Hamasovog lidera. Taj je slučaj skoro bio doveo do velikog međunarodnog incidenta i do prekida odnosa između Izraela i Španjolske.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još