španjolski premijer

Sanchez se povlači 'zbog podmuklih i lažnih napada na njegovu suprugu'

25.04.2024 u 13:10

Bionic
Reading

Španjolski premijer Pedro Sanchez, nad čijom je suprugom sud u Madridu otvorio istragu zbog moguće korupcije, dobio je u četvrtak podršku svojih socijalista i partnera s ljevice, dok oporbena desnica traži da se o njegovom ostanku na čelu vlade glasa u parlamentu

Sanchez je u srijedu navečer objavio pismo u kojem je naveo da se povlači s dužnosti na pet dana kako bi razmislio hoće li ostati premijer nakon "podmuklih" i "lažnih" napada na njegovu suprugu i njega od strane "desnice i krajnje desnice".

U zgradi vlade okupili su se ministri i visoki dužnosnici Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE). "Okupili smo se kako bi Sanchezova odluka bila ostanak na čelu vlade", izjavila je potpredsjednica vlade María Jesús Montero.

Ona bi mogla naslijediti Sancheza odluči li on odstupiti u ponedjeljak na najavljenoj konferenciji za medije.

Sanchez, na vlasti od ljeta 2018., prije šest mjeseci je uspostavio manjinsku lijevu vladu s lijevom strankom Sumar te uz podršku separatističkih stranaka Baskije i Katalonije. Te stranke također žele da Sanchez ostane na vlasti unatoč sudskoj istrazi koju su nazvale "lažnom prijavom" s desnice.

Sindikat Manos Limpias (Čiste ruke) prijavio je 59-godišnju Begoñu Gómez da je kao premijerova supruga davala pisma preporuke sa svojim potpisom poduzetnicima koji su se javljali na javne natječaje. Time je, navedeno je, koristila svoj položaj i utjecaj premijera kako bi njoj bliske osobe dobivale javni novac i poslove.

Prijava se temelji na informacijama objavljenima u španjolskim internetskim medijima, među kojima je El Confidencial.

"Sada sudac treba utvrditi jesu li te informacije novinara točne ili ne", naveo je sindikat Manos Limpias.

Sindikat je naveo da se odlučio na prijavu nakon što državno odvjetništvo "nije radilo svoj posao". "Informacije su tjednima izlazile u medijima, a oni ništa nisu poduzimali, pa smo sucu ukazali na slučaj. Prema zakonu se mora provjeriti istinitost takvih informacija", izvijestio je sindikat.

Sudac je otvorio preliminarnu istragu pozvavši na sud više svjedoka, među ostalim i novinare koji su objavili vijest.

Sanchez je u pismu optužio stranke desnice, Narodnu stranke (PP) i Vox, te sindikate Manos Limpias i El Confidenciala, za spregu u pokušaju njegovog političkog i privatnog rušenja.

"Sanchez pokušava učiniti žrtvu od sebe i tako mobilizirati svoje pristaše", rekao je Alberto Núñez Feijóo, vođa Narodne stranke. "To radi zbog nadolazećih izbora u Kataloniji i za Europski parlament", dodao je. Izbori u Kataloniji održavaju se 12. svibnja.

Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont koji će se natjecati na njima nakon sedmogodišnjeg egzila u Belgiji, također smatra da je Sanchezovo "petodnevno razmišljanje" o ostanku na vlasti, navodno zbog emocionalnog šoka i razočaranja napadom na njegovu suprugu, "taktički potez" i da bi se trebao podvrgnuti glasanju o povjerenju u parlamentu.

To je jedan od scenarija nakon ponedjeljka. Drugi je da Sanchez odstupi, a u parlamentu bude izabran novi premijer, a treći je da raspiše nove izbore.

Postoji mogućnost i da ne učini ništa nego nastavi biti na čelu vlade.