Svijet CRNA AFGANISTANSKA BILANCA

U siječnju najviše poginulih vojnika do sada

Od 1. siječnja ove godine 44 strana vojnika poginula su u Afganistanu, što je najveći broj mrtvih među stranim postrojbama u jednom mjesecu od početka rata s talibanima u toj zemlji, koji ulazi u svoju devetu godinu

Prema podacima do kojih je agencija France Presse došla na temelju specijalizirane internetske stranice Icasualties.org, 44 vojnika poginula su u siječnju 2010, a to je 19 više nego u istom razdoblju lani. Među njima je 29 Amerikanaca, odnosno gotovo dvostruko više nego u prošlogodišnjem siječnju.

Gubici u redovima međunarodnih snaga svake godine su sve veći, pa je tako u 2009. poginulo 520 vojnika, a godinu ranije 295.

I afganistanski civili su sve veće žrtve rata. Po podacima Ujedinjenih naroda, 2.412 civila izgubila su život u 2009, što je najveći broj žrtava od početka američke intervencije 2001.

Strani vojnici najveće gubitke trpe u eksplozijama bombi kućne izrade koje se postavljaju uz cestu. Oko 113.000 stranih vojnika raspoređeno je u Afganistanu u okviru borbe protiv talibana, među njima i 300 hrvatskih, a još 40.000 će se poslati ove godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još