Svijet PROVJERA ISPORUKE PLINA

Ukrajina i Rusija spremne prihvatiti međunarodne promatrače

Rusija i Ukrajina prihvatit će promatrače koji bi trebali provjeriti dostavu plina za zemlje EU-a iz Rusije preko ukrajinskih plinovoda, izjavili su u srijedu u Pragu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i češki premijer Mirek Topolanek.

U četvrtak će se u Bruxellesu sastati čelnici ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftogaza u nazočnosti povjerenika Europske komisije za energiju Andrisa Piebalgsa i predstavnika češke vlade, koja u ovom polugodištu predsjedava Unijom, izjavio je na konferenciji za novinare češki premijer Topolanek nakon zajedničkog sastanka Europske komisije i češke vlade.

"Na tom bi se sastanku trebali dogovoriti tehnički detalji za raspoređivanje promatrača", rekao je Topolanek.

Barroso je rekao da je u srijedu ujutro razgovarao s ruskim premijerom Vladimirom Putinom i ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko. Predsjednik EK-a ističe da Putin tvrdi kako Rusija isporučuje plin za članice EU-a, ali da je problem u Ukrajini koja ga zadržava za sebe. S druge strane, Timošenko tvrdi da problem nije u Ukrajini, nego u smanjenoj isporuci iz Rusije.

"Kada bi se obje strane ponašale onako kako tvrde, onda ne bi bilo problema", rekao je Barroso.

Međutim, europske potrošače ne zanima tko je kriv u ovom sporu, nego žele imati plin, naglasio je Barroso.

Topolanek je izrazio očekivanje da će se isporuka ruskog plina nastaviti kada se europski promatrači rasporede na rusko-ukrajinskoj granici.

Europska unija 40 posto svojih potreba za plinom zadovoljava uvozom iz Rusije, a od toga 80 posto ide preko ukrajinskih plinovoda.

Problemi s isporukom plina započeli su nakon što su prekiniti pregovori između Rusije i Ukrajine o isplati zaostalih ukrajinskih dugova i o novoj cijeni za ukrajinske potrošače.

Ako se problem s isporukom plina ubrzo ne riješi, EU će morati zauzeti oštriji pristup prema Rusiji i Ukrajini, koje će izgubiti vjerodostojnost pouzdanih partnera, istaknuli su Barroso i Topolanek, ne pojasnivši o kakvom novom pristupi se radi.

Barroso je istaknuo da je EU najveći kupac ruskog plina i da gubitak reputacije pouzdanog partnera može naštetiti ruskim i ukrajinskim interesima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još