PREVIRANJA I BIH

Prijedlog ustavnih promjena ublažen u odnosu na Butmir

25.11.2009 u 09:36

Bionic
Reading

Izmijenjeni prijedlog ustavnih promjena koje bi trebalo provesti u Bosni i Hercegovini, a sada ih zastupaju američka i europska diplomacija, znatno je ublažen u odnosu na okvir postavljen kada su pregovori o tome započeli u listopadu u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva, prenose u srijedu mediji u BiH

Novi 'paket' ustavnih promjena u utorak je dostavljen predstavnicima političkih stranaka iz Federacije BiH a u srijedu onima iz Republike Srpske. Razgovori su ovoga puta vođeni na znatno nižoj razini nego ranije pa su stranačkim čelnicima iz BiH novi paket predstavili zamjenik američkog veleposlanika u BiH Jonathan Moore, švedski veleposlanik Bosse Hedberg i direktor Općeg tajništva Vijeća Europske unije za vanjske poslove Robert Cooper.

Sadržaj novog reformskog paketa za sada je nepoznanica no banjalučke 'Nezavisne novine' prenose kako se on u biti koncentrira na uspostavu predsjednika BiH i dva potpredsjednika umjesto sadašnjeg tročlanog kolektivnog Predsjedništva države te na ograničeno jačanje uloge Parlamenta BiH i Vijeća ministara.

Butmir


Neimenovani izvor 'Nezavisnih' navodi kako u novom paketu nema niti riječi o prijenosu bilo kojih ovlasti s entiteta na državu a i predložene promjene više su kozmetičke nego sadržajne naravi.

Bez obzira na novi ustroj na vrhu države, budući predsjednik bi odluke i dalje donosio samo uz suglasnost dva dopredsjednika. Odluke državnog vrha odnosile bi se samo na uski krug pitanja vezanih uz vanjsku politiku i obranu. Predsjednik države tako ne bi imao ni ovlasti predlagati premijera kako je to ranije bilo predviđeno.

Ne bi se mijenjale ni ovlasti Doma naroda Parlamenta BiH čija je uloga postala prijeporna zbog činjenice da su u njemu gotovo redovito blokirani svi zakoni važni za funkcioniranje države. U novi je dokument ugrađena tzv. europska klauzula koja govori kako država ima ovlasti usvajati zakone i donositi odluke nužne za napredak zemlje ka Europskoj uniji no nisu predviđeni nikakvi mehanizmi koji bi jamčili ostvarenje tih zadaća.

Novi prijedlog ustavnih reformi u BiH neprihvatljivim je već ocijenio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović koji je istaknuo kako on nije uvažio ni minimum zahtjeva da se osigura ravnopravnost hrvatskog naroda koja je postojećim rješenjima ugrožena.

Cijeli dokument odmah u utorak je u cijelosti odbacilo Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) ocijenivši kako novi paket 'ne nudi funkcionalnije državno uređenje od onoga koje trenutno imamo'.

U SDP-u drže da je međunarodna zajednica novim prijedlogom zapravo nagradila one političare u BiH koji nastupaju 's pozicije sile, ultimatuma i ucjene' što je očevidna aluzija na ponašanje predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika koji je tzv. Butmirski paket odbacio u cijelosti.

Novi prijedlog neprihvatljiv je i za Stranku za BiH (SBiH) čiji je dužnosnik Damir Arnaut za 'Oslobođenje' kazao kako je taj dokument 'daleko ispod minimuma očekivanog'.

Ovaj list navodi kako predstavnici međunarodne zajednice stranačkim liderima u BiH ostavljaju rok do kraja godine da se očituju o predloženim izmjenama. Ne bude li o tome dogovora u ovom roku, cijeli projekt najvjerojatnije će biti napušten jer se procjenjuje kako će u 2010. kao izbornoj godini biti nemoguće provesti ustavne reforme.